Τρίτη 29 Απριλίου 2025

Το μεγάλο εργασιακό κάτεργο

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΟ 2024, ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΦΕΤΟΣ
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι θάνατοι εργαζομένων· ήδη 64 από την αρχή του έτους ● Μεγάλη υποκαταγραφή των νεκρών μεταναστών ● Από τον Νοέμβριο έχει να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο ● Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Δώστε στοιχεία για ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες ● Στα ύψη η κατάθλιψη λόγω εργασίας στην Ελλάδα.
Η ανάμνηση από έναν ευγενικό εργάτη με άσπρα μαλλιά και ματωμένα δάχτυλα ήρθε στον νου μου κατά τη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Εργαζομένων στις Τεχνικές Επιχειρήσεις (ΟΣΕΤΕΕ) με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
Σχεδόν το 1/3 των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά το 2024 ήταν πάνω από 60 ετών με τον αριθμό να αυξάνεται ελαφρά από την αρχή του έτους (37,5%), σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ανεξάρτητης έρευνας της ΟΣΕΤΕΕ με σημείο αναφοράς τους 60 νεκρούς, αφού πριν από την τελική επεξεργασία ακόμα τέσσερις εργαζόμενοι σκοτώθηκαν. Ανάμεσά τους ο 80χρονος που καταπλακώθηκε από τρακτέρ πριν από μία εβδομάδα στον Πλατανιά Χανίων.
Πρόκειται για τριπλάσιο αριθμό σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2022, που αποδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο την αποτυχία των αποψιλωμένων ελεγκτικών μηχανισμών και πως ο αγροτικός κλάδος παραμένει αρνητικός πρωταγωνιστής των απανωτών ρεκόρ στις μακάβριες λίστες: 38 απώλειες το 2024 και 12 ήδη το 2025. «Μαύρη» πρωτιά φέτος με 29 και 13 δυστυχήματα, αντίστοιχα για τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ η παραγωγή και το κόστος της αυξάνεται αλλά οι έλεγχοι αγνοούνται. Πέρσι ακολούθησαν οι ΟΤΑ (12) και οι οδηγοί (11).
Η γεωγραφική κατανομή αποτυπώνει πως σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησο καταγράφονται οι περισσότεροι νεκροί, με την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο να αυξάνουν φέτος τα ποσοστά ελλείψει επιθεωρητή υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Τα συγκλονιστικά στοιχεία υποδηλώνουν επίσης μεγάλη υποκαταγραφή των θανάτων μεταναστών, οι οποίοι το 2024 ανήλθαν σε 10% και μέχρι στιγμής φέτος σε 15%.

Την πλήρη αναξιοπιστία των επίσημων στατιστικών σε όλα τα επίπεδα που άπτονται του θεμελιώδους δικαιώματος στην ΥΑΕ κατέδειξε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης σχολιάζοντας και την πρόσφατα έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας για μόλις 318 καταγγελίες περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία το 2024.
Το Εθνικό Συμβούλιο
Περιγράφοντας το σημερινό δυστοπικό εργασιακό περιβάλλον και τη διαρκή συσσώρευση των κινδύνων για τον εργαζόμενο ο ίδιος είπε πως «παρά τις υποσχέσεις ότι με τη λήξη των μνημονιακών ρυθμίσεων και με την ανάταση της οικονομίας θα επιστρέψουμε στην προ των μνημονίων περίοδο, δυστυχώς όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναληφθεί από το 2021 μέχρι σήμερα μεγαλώνουν την ανισορροπία στο εργασιακό δίκαιο και αυξάνουν την ελαστικοποίηση της εργασίας» είπε, καταγγέλλοντας πως το Εθνικό Συμβούλιο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία μεταθέτει συνεχώς τους στόχους για την επόμενη χρονιά και έχει να συνεδριάσει από τον Νοέμβριο.
Οπως σημείωσε ο κ. Στοϊμενίδης, οι υποκριτικές διακηρύξεις της κυβέρνησης φαίνονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε κρατικός φορέας υπό την επίβλεψη του υπουργείου Εργασίας για τη μέτρηση των βλαβερών παραγόντων στους χώρους εργασίας μετά την κατάργηση της αρμόδιας ειδικής διεύθυνσης, ούτε Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (HERIDANOS) που ψηφίστηκε το 2021 αλλά την ίδια χρονιά απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ η μελέτη για τη σύσταση.
Το παραπάνω αποτελεί μόνο ένα από τα αγκάθια στη νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων και τις επαγγελματικές ασθένειες στη χώρα μας, ζητώντας να μάθει εάν έχει επιτευχθεί πρόοδος.
Ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕ, γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Ανδρέας Στοϊμενίδης, κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Η ΟΣΕΤΕΕ γνωστοποίησε πως η Επιτροπή ζητά μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση δεδομένα για την πορεία του HERIDANOS, για την αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, για τη δημιουργία ενός Οργανισμού Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου. Ζητά επίσης πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή προβλέπονται για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Επιθεώρησης Εργασίας και των σχετικών ασφαλιστικών και κοινωνικών συστημάτων.
Τέλος, η Επιτροπή θέλει να μάθει εάν ελήφθησαν μέτρα για την περιοδική αναθεώρηση του εθνικού συστήματος ΥΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών ρυθμίσεων για την αναθεώρηση αυτή και σχετικά με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν -σ.σ. εάν πραγματοποιήθηκαν- με τους κοινωνικούς εταίρους.
Εργασιακή κατάθλιψη
Παρά την απουσία καταγραφής των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στη χώρα μας, αυτή πάτωσε στους δείκτες της νέας έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUI-ETUC) για περίπου 10.000 θανάτους εργαζομένων τον χρόνο σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Μεγάλη Βρετανία από σχετικές αιτίες: 6.190 θάνατοι από καρδιοπάθειες και 4.843 από αυτοκτονία λόγω κατάθλιψης που συνδέεται με την εργασία.
Σε Ελλάδα και Λιθουανία εντοπίστηκε η υψηλότερη επιβάρυνση από κατάθλιψη, η οποία αποδίδεται στην εργασιακή καταπόνηση. Τα δύο κράτη κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά (αντίστοιχα 342 και 257 ποσοστά) DALY (Disability Adjusted Life Years), δηλαδή των ετών ζωής που χάνονται λόγω ασθένειας, αναπηρίας και πρόωρου θανάτου.

Λένα Κυριακίδη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: