Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Ωμός εκβιασμός Μητσοτάκη: Απειλεί με απολύσεις εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

«Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης», ανακοίνωσε επί λέξει.
Σαφή απειλή αποβολής από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης απηύθυνε προς τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εκφράζουν έμπρακτη πολιτική ανυπακοή στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων και την αρμόδια υπουργό Σοφία Ζαχαράκη.
Μιλώντας για την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για «μια καινούργια διαδικασία που δεν έχει φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα» και εν συνεχεία επί λέξει ανέφερε:«Η ξεκάθαρη κατεύθυνση που έχω δώσει στο υπουργείο είναι πολύ σαφής: Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «από το 2019 έχουμε προσθέσει 39.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς και έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και τεχνολογική αναβάθμιση με 36.000 διαδραστικούς πίνακες χρηματοδοτούμενους από το Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ ανακοίνωσε ότι «τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παραδοθούν τα πρώτα από τα 600 σχολεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου” για την αναβάθμιση των κτηριακών τους εγκαταστάσεων».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι στην αιχμή των προτεραιοτήτων, γιατί η δημόσια παιδεία ήταν πάντα ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Να ξέρουν τα παιδιά ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ίδιες και ίσες ευκαιρίες, και ότι αν δουλέψουν θα έχουν στο πλευρό τους ένα σχολείο που θα τους στηρίξει, και που θα κάνει τα όνειρά τους πράξη».
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε:«Με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συζητήθηκε το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να απαλλάξουμε εκπαιδευτικούς από γραφειοκρατική δουλειά αλλά και για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά τα παιδιά».
«Θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο και το συζητήσαμε με την Υπουργό στο ωρολόγιο πρόγραμμα, με την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της ύλης. Με ικανοποίηση άκουσα ότι εξετάζονται προτάσεις του ινστιτούτου παιδείας για λελογισμένη μείωσης ύλης ώστε να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού είπε: «Στην τρίτη γυμνασίου ίσως είναι η κατάλληλη εκείνη τη στιγμή να εντοπίσουμε τις κλίσεις των μαθητών, τις δεξιότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους, ώστε να τους κατευθύνουμε ως προς το ακαδημαϊκό αλλά και το επαγγελματικό τους μέλλον».
Με αφορμή, δε, τη διεξαγωγή το επόμενο Σαββατοκύριακο, των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, έκανε λόγο για «μια σημαντική πρωτοβουλία για ένα νέο τύπο δημοσίου σχολείο από το οποίο αναμένουμε χρήσιμα συμπεράσματα».
Ο πρωθυπουργός έκανε επακριβώς την ακόλουθη δήλωση:
«Θέλω καταρχάς να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στην καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην υπουργό, στους δύο υφυπουργούς.
Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μία συνολική επισκόπηση της πορείας των παρεμβάσεων που κάνουμε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μία, θα έλεγα, αποτίμηση και της προόδου που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά και των σημαντικών προκλήσεων που καλούμαστε ακόμα να αντιμετωπίσουμε.
Σίγουρα πιστεύω ότι η εικόνα στα σχολεία μας είναι πολύ διαφορετική και είναι βελτιωμένη, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2019 έχουμε προσθέσει 39.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς στη δύναμή μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο, η τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων.
Στέκομαι ιδιαίτερα στους 36.000 διαδραστικούς πίνακες οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στα σχολεία μας, χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης, πολύ χρήσιμα εργαλεία όπως τα kits για τη ρομποτική, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στα σχολεία μας να φέρουν σε επαφή τα παιδιά μας με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά κυρίως να κάνουν το σχολείο πιο ενδιαφέρον, πιο δημιουργικό, πιο διαδραστικό.
Να αναφερθώ, επίσης, στις πολιτικές τις οποίες έχουμε αναλάβει για το bullying, την πλατφόρμα stop-bullying που έχει ήδη δώσει κάποια πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα. Αλλά και τη σημαντική ενίσχυση στους τύπους σχολείων που μας δίνουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούμε την εκπαίδευση ανάλογα με τις δυνατότητες αλλά και τις κατευθύνσεις του Υπουργείου: τα Πρότυπα Σχολεία, τα Πειραματικά Σχολεία και βέβαια τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.
Θα έχουμε εξετάσεις το επόμενο Σαββατοκύριακο, μία σημαντική καινοτομία με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση για ένα νέου τύπου δημόσιο σχολείο, από το οποίο πραγματικά περιμένουμε πολλά χρήσιμα μαθήματα για το πώς μπορούμε να ”μπολιάσουμε” συνολικά τη λειτουργία των σχολείων μας.
Να επισημάνω επίσης και τη σημαντική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα ”Μαριέττα Γιαννάκου”, για την αναβάθμιση άνω των 600 σχολείων. Τα πρώτα από αυτά θα παραδοθούν στους μαθητές και τους καθηγητές τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Επομένως, είναι πολλά αυτά τα οποία έχουν γίνει αλλά και πολλά ακόμα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν, κυρία υπουργέ.
Συζητήσαμε την πορεία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και νομίζω ότι εδώ πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι είναι μια καινούργια διαδικασία, η οποία ακόμα δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Και εδώ θέλω να είμαι πολύ σαφής, ειδικά για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν. Η θέση μας εδώ είναι ξεκάθαρη και η κατεύθυνση που έχω δώσει στο υπουργείο πολύ σαφής: εάν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο -και το συζητήσαμε με την υπουργό- με το ωρολόγιο πρόγραμμα, με την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της ύλης. Με ικανοποίηση άκουσα ότι εξετάζονται προτάσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για μια λελογισμένη μείωση της ύλης, έτσι ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Συζητήσαμε ένα ζήτημα το οποίο πιστεύω ότι απασχολεί όλους τους γονείς αλλά και όλα τα παιδιά, που έχει να κάνει με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά, ενδεχομένως σε μια νεότερη ηλικία, στη Γ' Γυμνασίου ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή, να εντοπίσουμε τις κλίσεις τους, τις δεξιότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους ώστε να τους κατευθύνουμε ως προς το ακαδημαϊκό, αλλά και το επαγγελματικό τους μέλλον.
Και, βέβαια, συζητήσαμε και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καινούργια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να υποστηρίξουμε και το έργο των εκπαιδευτικών, να τους απαλλάξουμε από γραφειοκρατική δουλειά και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσηλωθούν στο βασικό τους αντικείμενο, που είναι η διδασκαλία στην τάξη, αλλά και πώς η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και για τα ίδια τα παιδιά.
Το πείραμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου -θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν γι' αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία- φαίνεται να έχει πετύχει, με δεκάδες χιλιάδες μαθητές να το αξιοποιούν. Ειδικά τα παιδιά της Γ' Λυκείου, τα οποία θα ξεκινήσουν να δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις στις 30 Μαΐου, έχουν πια πρόσβαση σε δωρεάν ποιοτικό υλικό, το οποίο μπορεί να τους βοηθήσει στην προετοιμασία τους.
Κλείνοντας θέλω, και με την αφορμή της επίσκεψής μου, να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά τα οποία θα διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία και ειδικά τα σχολεία μας βρίσκονται στην αιχμή των προτεραιοτήτων μας, γιατί όπως είπε η υπουργός, η δημόσια παιδεία στη χώρα ήταν πάντα ένας ”ιμάντας” κοινωνικής κινητικότητας.
Και πρέπει να γνωρίζουν όλα τα παιδιά, ασχέτως του πού βρίσκονται στη χώρα, ασχέτως της όποιας οικονομικής δυνατότητας έχουν οι οικογένειές τους, ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ίδιες και ίσες ευκαιρίες. Και αν δουλέψουν θα μπορούν να έχουν στο πλευρό τους ένα σχολείο το οποίο θα μπορεί να τους στηρίξει και να κάνει τα όνειρα τα δικά τους και τα όνειρα των γονιών τους πράξη».
ΣΥΡΙΖΑ: Θα έπρεπε να ντρέπεται και όχι να κάνει πανηγυρικές δηλώσεις
Άμεσα και με ένα δελτίο Τύπου σε σκληρή γλώσσα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε ανοιχτά τα τεκταινόμενα στην επίσκεψη Μητσοτάκη κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι:
«Τον ενδιαφέρει η παιδεία ως εμπόρευμα για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.
Θα έπρεπε να ντρέπεται, όχι να κάνει πανηγυρικές δηλώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις άνευ ουσίας επισκέψεις του στα υπουργεία κάνοντας εξαγγελίες που αποδεικνύουν ότι δεν έχει τον παραμικρό σχεδιασμό σε ότι αφορά τη στήριξη βασικών πυλώνων του κράτους όπως η παιδεία και η υγεία πλην της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων.
Δεν είπε κουβέντα για την στήριξη των δημοσίων σχολείων, το ζήτημα της σχολικής στέγης, την κάλυψη των διαπιστωμένων κενών που είναι υπερπολλαπλάσια από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Για τον αντιπαιδαγωγικό φραγμό της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής που αφήνει χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και κενές θέσεις στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Για την αποτυχία της “αξιολόγησης” και την κομματική ευνοιοκρατία που έχει εγκαταστήσει στο δημόσιο σχολείο. Για τις διώξεις και τον πειθαρχικό εκφοβισμό τουλάχιστον 2000 εκπαιδευτικών. Για την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και τις εκκλήσεις που κάνουν για στήριξη σε διδακτικό προσωπικό και υποδομές. Για την αποτυχία των πρωτοβουλιών του στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που ουσιαστικά υπήρξε εκδούλευση για τους κολλεγιάρχες. Για μέτρα μακροχρόνιας υποστήριξης μαθητών που προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Δεν είπε κουβέντα για όλα αυτά γιατί αυτές είναι οι πολιτικές επιλογές του».
ΚΚΕ: Οι αγώνες του κόσμου της εκπαίδευσης «πονάνε» τον πρωθυπουργό
Από την πλευρά του το Κομμουνιστικό Κόμμα με δική του ανακοίνωση μίλησε για συνεχώς διαψευδόμενα κυβερνητικά αφηγήματα στο χώρο της παιδείας, τόσο των σχολείων όσο και των πανεπιστημίων, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προωθεί αδιάκοπα το σύστημα σχολείων πολλών ταχυτήτων μέσα από το διαχωρισμό τους σε προνομιούχα και δευτερεύοντα:
«Με άριστα στο μάθημα της Μυθοπλασίας μπορεί πράγματι να αξιολογηθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος είδε μια βελτιωμένη εικόνα στα σχολεία επειδή μπήκαν "κιτ ρομποτικής" και "διαδραστικοί πίνακες" σε αυτά... Την ίδια στιγμή:
Χιλιάδες αναπληρωτές αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους, καλύπτοντας κενά ακόμα και στα μέσα της σχολικής χρονιάς.
Η τεράστια πλειοψηφία των σχολείων έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομής και μόνο ένα 5% θα ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα κτιριακής αναβάθμισης.
Άριστα, επίσης, παίρνει η κυβέρνηση στην επιμονή για σχολείο πολλών ταχυτήτων, που το δικαίωμα στη μόρφωση βαφτίζεται -σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό- ως ευκαιρία. Γι’ αυτό διαφήμισε την παραπέρα ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών με τα Ωνάσεια Σχολεία, αλλά και προέβαλε την απαράδεκτη παιδαγωγικά πρόταση να επιλέγουν οι μαθητές επαγγελματική πορεία στα 15 τους χρόνια!
Είναι φανερό ότι αυτό που πραγματικά πονάει την κυβέρνηση της ΝΔ είναι οι αγώνες του κόσμου της εκπαίδευσης για ποιοτικά αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν Παιδεία. Αυτή είναι η θέση αρχής που υπερασπίζονται εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Και γι’ αυτό αρνούνται τα αντιπαιδαγωγικά κριτήρια της "αξιολόγησης" που μετρά το παιδαγωγικό έργο με τα αντιδραστικά μέτρα και σταθμά της αναζήτησης χορηγών.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι στην εκπαίδευση, τόσο στα σχολεία όσο και στα Πανεπιστήμια, τα κυβερνητικά αφηγήματα διαψεύδονται συνεχώς».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: