Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Η πυραμίδα των πλειστηριασμών

Εδώ και δέκα (τουλάχιστον) χρόνια, τεράστιας αξίας περιουσιακά στοιχεία πολιτών αλλάζουν χέρια. Η χρεοκοπία της χώρας κατακερματίστηκε σε χρεοκοπίες χιλιάδων νοικοκυριών που αδυνατούσαν να ξεπληρώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους.
Στην πράξη, το αποτέλεσμα της μνημονιακής τιμωρίας της χώρας, από το 2010 και μετά, δεν ήταν μόνο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της αλλά και η μαζική εκποίηση σημαντικού μέρους της ιδιωτικής. Σε περιόδους κρίσεων, το να αλλάζουν χέρια μικρές και μεγάλες περιουσίες είναι σύνηθες, αλλά στην Ελλάδα έχει πάρει στρατηγικό χαρακτήρα.
Στον σκληρό πυρήνα αυτής της στρατηγικής, που καταστρώθηκε με τις ευλογίες δανειστών, τραπεζών και μνημονιακών κυβερνήσεων, ήταν η κατάργηση κάθε νομοθετικής προστασίας της κατοικίας. Τελευταία ασπίδα προστασίας της ήταν ο νόμος Κατσέλη, για όσους πρόλαβαν να ενταχθούν στις διατάξεις του.
Από το 2019 -με την παρένθεση της πανδημίας που πάγωσε την αγορά ακινήτων-, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει τα πάντα για να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ιδιαίτερα κατοικιών. Η απογείωση των εμπορικών τιμών κατοικίας έχει ανοίξει την όρεξη και των τραπεζών και των servicers που θέλουν να ξεφορτωθούν τα ακίνητα και των «κορακιών» που θέλουν να τα αποκτήσουν κοψοχρονιά.
Στα φίλια προς την κυβέρνηση ΜΜΕ βγαίνουν συχνά πυκνά «ειδήσεις» για πάλαι ποτέ «σελέμπριτις» που χάνουν πολυτελείς βίλες στις Κυκλάδες ή για ξεχασμένους αστέρες του χρηματιστηρίου, που βγαίνουν «στο σφυρί» επαύλεις - σύμβολα της απληστίας τους.
Στις «ειδήσεις» αυτές, διασώζεται η μυθολογία κυβέρνησης, τραπεζών και servicers, ότι οι μόνοι που έχουν να φοβούνται τους πλειστηριασμούς είναι τα «μεγάλα ψάρια» και οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», που επένδυσαν την αλαζονεία τους σε ακριβά ακίνητα.
Το ότι αυτό είναι ένα κραυγαλέο ψέμα έχει επανειλημμένα αποκαλυφθεί. Οχι μόνο από τις εικόνες εξώσεων φτωχών νοικοκυριών, ακόμη και απόρων αναπήρων από τα σπίτια τους, μερικές από τις οποίες απέτρεψε η αλληλεγγύη των συμπολιτών. Αλλά κυρίως από τα στοιχεία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών:
Δύο στα τρία σπίτια που βγαίνουν καθημερινά «στο σφυρί» -σχεδόν 19.000 το 2024- έχουν εμπορική αξία μέχρι 120.000 ευρώ. Είναι κατοικίες χαμηλής ή το πολύ μέσης αξίας.
Οι πλειστηριασμοί χτυπάνε πρωτίστως τα φτωχότερα νοικοκυριά, τους πιο αδύναμους οφειλέτες. Και γι' αυτό ακριβώς θεσπίστηκαν. Οι μεγάλες υπεραξίες έρχονται από τα χιλιάδες ακίνητα των πολλών, όχι από τα ακριβά των λίγων.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: