Ηχηρή αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής από την Eurostat, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού 2025 και τους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πορεία της χώρας και της οικονομίας.
Σε αντίθεση με την αρνητική πορείας της Ελλάδας -αποτέλεσμα της νομοθεσίας, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της «ελαστικότητας» εις βάρος των εργαζομένων και προς όφελος των μεγάλων βιομηχανιών- άλλα ευρωπαϊκά κράτη κατέγραψαν αξιοσημείωτα, θετικά ποσοστά.
Οι υψηλότερες αυξήσεις του ωριαίου μισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+17,1%), την Κροατία (+15,1%), την Ουγγαρία (+14,1%), τη Βουλγαρία (+12,7%) και τη Λετονία (+12,6%). Τρία ακόμη κράτη μέλη της Ε.Ε. κατέγραψαν αύξηση 10% ή περισσότερο, και συγκεκριμένα: Πολωνία (+12,0%), Λιθουανία (+11,0%) και Αυστρία (+10,0%).
Annual increase in euro area hourly #LabourCosts at 4.6% in Q3 2024 (EU +5.1%) https://t.co/VT7zj2h7sm pic.twitter.com/TOvUGcIIDW
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) December 16, 2024
Σύμφωνα με τη Eurostat, στη ευρωζώνη, το τρίτο τρίμηνο του 2024:
- το κόστος των ωριαίων μισθών & ημερομισθίων αυξήθηκε κατά 4,4%, ενώ η μη μισθολογική συνιστώσα αυξήθηκε κατά 5,2%.
Στην Ε.Ε. συνολικά, το τρίτο τρίμηνο του 2024:
- το κόστος των ωριαίων μισθών & ημερομισθίων αυξήθηκε κατά 5,0% και η μη μισθολογική συνιστώσα αυξήθηκε κατά 5,3%.
Κατανομή ανά οικονομική δραστηριότητα
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ωριαίο κόστος εργασίας στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 4,6% τόσο στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία όσο και στην επιχειρηματική οικονομία:
- +4,6% στη βιομηχανία,
- +5,0% στις κατασκευές και
- +4,5% στις υπηρεσίες.
Στην Ε.Ε., το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 5,1% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 5,0% στην επιχειρηματική οικονομία:
- +5,3% στη βιομηχανία,
- +5,5% στις κατασκευές και
- +4,9% στις υπηρεσίες.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά την έκθεση της Eurostat.
H δημοσίευση της έκθεσης προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς φανέρωσε το «κούφιο» κυβερνητικό αφήγημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σχόλιο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο:
«Η Eurostat αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην οποία καταγράφηκε ΜΕΙΩΣΗ ωρομισθίου στο γ’ τρίμηνο του 2024 (κατά 2,9%), την ώρα που σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης υπήρξε αύξηση με μέσο όρο 4,4%!
Η πραγματικότητα καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα λίγες μόνο ώρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Όταν οι μισθοί στις υπόλοιπες χώρες αυξάνονται, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δημιουργεί μια κοινωνία φτωχών εργαζόμενων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματική αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού.
Απέναντι στην κυβέρνηση της εξυπηρέτηση των ολιγοπωλίων, μόνο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ μπορεί να είναι η προοδευτική απάντηση που χρειάζεται η χώρα».
Σχόλιο της Έφης Αχτσιόγλου από την Νέα Αριστερά:
Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην ΕΕ που κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του 2024 μείωση του ονομαστικού ωρομισθίου κατά 2,9% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023, χωρίς δηλαδή να λαμβάνεται υπόψιν ο πληθωρισμός.
Απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε να πείσει τα στοιχεία της Eurostat ότι η διάλυση του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων αυξάνει τους μισθούς.
Μπόρεσε όμως να βοηθήσει πραγματικά τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας να έχουν κέρδη προ φόρων 17,5 δισ., αυξημένα κατά 4,7% το 2023 (ICAP).
Σταθερά και αταλάντευτα συνεχίζεται η φτωχοποίηση των εργαζομένων και η διεύρυνση των ανισοτήτων από τη ΝΔ.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου