Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Προς... απογείωση οι τιμές ρεύματος

  • Σωρευτική αύξηση 150% καταγράφει μέσα στην εβδομάδα η χονδρεμπορική τιμή
Με αφορμή τη μείωση της ηλιοφάνειας, ο βαθμός εξάρτησης από το φυσικό αέριο έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στους παραγωγούς ρεύματος από αυτό να επιβάλουν τις τιμές που εκείνοι επιθυμούν, όπως συνέβαινε και στις αρχές του καλοκαιριού ● Στις βαλκανικές χώρες και στην Ουγγαρία οι μεγαλύτερες αυξήσεις.
Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζεται σήμερα η απογείωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος που χτυπά μέσον όρο στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 92 ευρώ στις 9 Νοεμβρίου, καταγράφοντας σωρευτική αύξηση 150%.
Για ακόμη μια φορά, οι τιμές στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας παραπέμπουν σε αισχροκέρδεια καθώς στις 4 το απόγευμα σήμερα καταγράφεται η ανώτατη ωριαία τιμή που φτάνει τα 580 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτι που μεταφράζεται σε 58 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις διεθνείς τιμές των καυσίμων καθώς το φυσικό αέριο συνεχίζει να διαπραγματεύεται στα 44 ευρώ, όπως περίπου συνέβαινε και αρκετές ημέρες τον προηγούμενο μήνα. Το θέμα είναι ότι οι τιμές στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται από τις αποζημιώσεις που ζητούν οι παραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο οι οποίοι, προφανώς, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι μόνον εκείνοι μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση όταν πέφτει η απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών.
Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες, λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας, η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα έχει συρρικνωθεί. Σήμερα οι ΑΠΕ συμμετέχουν με μόλις 14,7% έναντι 31,9% πριν από δύο ημέρες. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου έχει ξεπεράσει το 50% και σήμερα θα είναι 55,9%, ενώ θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν είχε κάπως αυξηθεί η παραγωγή από λιγνίτη στο 14,7%. Ο βαθμός εξάρτησης από το φυσικό αέριο έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στους παραγωγούς ρεύματος από αυτό να επιβάλουν τις τιμές που εκείνοι επιθυμούν, όπως συνέβαινε και στις αρχές του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι τότε, η κυβέρνηση επέβαλε για δύο μήνες έκτακτο φόρο στους παραγωγούς οι οποίοι, όμως... μετακύλισαν το κόστος του και πάλι στη χονδρεμπορική τιμή.
Εξυπακούεται ότι εφόσον συνεχιστεί η εικόνα των τεσσάρων τελευταίων ημερών, αυτό θα οδηγήσει άμεσα σε μεγάλη επιβάρυνση τους καταναλωτές με κίτρινα τιμολόγια στα οποία η τιμή καθορίζεται εκ των υστέρων (ex post) αλλά και στα πράσινα τιμολόγια του Δεκεμβρίου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι στα 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ τα πράσινα που τρέχουν μέσα στον Νοέμβριο κυμαίνονταν στη λιανική γύρω στα 14 λεπτά.
Προβλήματα διασύνδεσης
Στο μεταξύ, όπως επισήμανε και χθες η «Εφ.Συν.», συνεχίζεται να παρατηρείται το φαινόμενο των μεγάλων αυξήσεων μόνο στις χώρες των Βαλκανίων και την Ουγγαρία. Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν σήμερα μέση χονδρεμπορική τιμή στα 315 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Ουγγαρία φτάνει έως τα 355 ευρώ, ενώ επηρεάζονται και Σερβία, Κροατία, Σλοβενία και Σλοβακία με μέσες τιμές μεταξύ 235 και 284 ευρώ. Αντιθέτως, η Γαλλία μένει στα 123 ευρώ και οι χώρες της Ιβηρικής στα 106 ευρώ. Αυτό παραπέμπει στα «προβλήματα διασύνδεσης» που δεν επιτρέπουν ρεύμα από τη δυτική Ευρώπη να φτάσει στην ανατολική για να καλύψει τη ζήτηση στην Ουκρανία. Ο περιορισμός της πίεσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη είχε παρατηρηθεί και το περασμένο καλοκαίρι και αυτό σημαίνει πως δεν έπιασαν τόπο οι διαμαρτυρίες και οι επιστολές τότε του Κυρ. Μητσοτάκη προς την Κομισιόν.

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: