Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Στους ιδιώτες και το «ταμείο του κράτους»

Ο φορολογικός μηχανισμός έχει μια κρίσιμη αποστολή: τη συλλογή φορολογικών εσόδων και τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων. Είναι ο «ταμίας» του κράτους. Πρόκειται για συνταγματική επιταγή και για δημόσια αποστολή, διότι χωρίς φορολογικούς πόρους το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί όσα το Σύνταγμα του επιτάσσει.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι προϊόν της «ανώμαλης» περιόδου των μνημονίων. Η «ανεξαρτησία» της είναι ανεξαρτησία από τον δημόσιο έλεγχο. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ έχει προικιστεί με την υπερεξουσία να νομοθετεί επί της ουσίας, με εγκυκλίους και ρυθμίσεις που προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο, ούτε καν σε έλεγχο από τη Βουλή των Ελλήνων.
Παρά τις διακηρύξεις περί επιστροφής στην κανονικότητα μετά την «παρένθεση» των μνημονίων, η ΑΑΔΕ είναι η πιο εύγλωττη απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος έχει εκχωρήσει σημαντικό τμήμα της φορολογικής του δικαιοδοσίας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ είναι απολύτως ανεξάρτητος. Ο τρόπος που ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στηρίζει τον ρόλο του σαν ανεξάρτητου «υπερ-νομοθέτη» προδίδει ότι αυτή η «ανεξαρτησία» εξυπηρετεί τους πολιτικούς και προγραμματικούς σχεδιασμούς του κυβερνητικού κόμματος.
Ο κοινός παρονομαστής είναι η προετοιμασία των όρων όχι απλώς για την περαιτέρω «αποδημοσιοποίηση» της ΑΑΔΕ, αλλά και για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων λειτουργιών του φορολογικού μηχανισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση κάνει πως δεν «καταλαβαίνει» τη μαζική δυσαρέσκεια που δημιουργεί η εσπευσμένη υπερσυγκέντρωση των φορολογικών υπηρεσιών (με την κατάργηση των εφοριών και τη δημιουργία των ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΚ και ΚΕΦΟΔΕ), με συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους, φοροτεχνικούς-λογιστές, αλλά και εφοριακούς υπαλλήλους.
Η αιτία της επιμονής των κ. Χατζηδάκη και Πιτσιλή αποκαλύφθηκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών: όλα αυτά δεν αποτελούν παρά επείγουσα «προεργασία» για την ορμητική είσοδο των ιδιωτών στον φορολογικό μηχανισμό.
Οσα ανακοινώθηκαν χθες σηματοδοτούν την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων κρίκων του φορολογικού μηχανισμού, αρχίζοντας από το «ώριμο» αντικείμενο στο οποίο ανακοινώθηκε ότι θα μπουν αρχικά ιδιώτες: τη σε «πρώτο χρόνο» επαφή και εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Στη συνέχεια θα πάρουν σειρά κι άλλα φορολογικά «πακέτα».
Σύμφωνα με το γνωστό πλέον τέχνασμα ιδιωτικοποίησης, η απίστευτη ταλαιπωρία φορολογουμένων, φοροτεχνικών, εφοριακών δεν είναι παρά η «απόδειξη» ότι οι εφορίες «χρειάζονται κι αυτές τον ιδιώτη τους»...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: