Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Ιδιωτική φιλανθρωπία, δημόσια απελπισία

Ισως να αρκούσε μόνο η ομαδική παραίτηση 12 γιατρών στο Νοσοκομείο Δράμας, που απλώς αντέδρασαν στα αυτονόητα και στοιχειώδη που λείπουν για τη λειτουργία μιας παθολογικής κλινικής, για να σημάνει συναγερμός για την κατάσταση κρίσης στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στην πραγματικότητα κι αυτή η ομαδική παραίτηση δεν είναι καν είδηση, αφού η μαζική φυγή ειδικών γιατρών και νοσηλευτών από το δημόσιο σύστημα, γιατί πολύ απλά δεν αντέχουν τα ατελείωτα ωράρια και τις συνεχείς εφημερίες μέχρι τελικής πτώσης, είναι ένα διαρκές, αργόσυρτο φαινόμενο.
Οι παραιτήσεις εξουθενωμένων γιατρών -όπως και η συστηματική φυγή αρκετών σε άλλες χώρες της Ε.Ε.- είναι σύμπτωμα της συστηματικής και μεθοδευμένης υποβάθμισης του ΕΣΥ υπέρ του παράλληλου, αλλά πρακτικά αλληλένδετου ιδιωτικού δικτύου υγείας, το οποίο άλλωστε παρέχει αρκετές -και ακριβά τιμολογούμενες- υπηρεσίες του στον δημόσιο ΕΟΠΥΥ.
Φυσικά, δεν μας εκπλήσσει η αντίδραση του αμετροεπούς υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος βλέπει συνδικαλιστικό εκβιασμό πίσω από τις παραιτήσεις των εξουθενωμένων γιατρών.
Αλλά, ωστόσο, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που υπερακόντισε τον εξασκημένο πρώην τηλεπωλητή, νυν υπουργό, στη διαφήμιση του... εμβολιασμού του δημόσιου ΕΣΥ με την «καλοσύνη» των ιδιωτών, την ευεργεσία των χορηγών, την ελεημοσύνη των ξένων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τα εξαιρετικά ευαίσθητα Νοσοκομεία Παίδων, κάποια από τα οποία έφτασαν ακόμη και να αναστείλουν τα χειρουργεία τους ή να κλείσουν εντατικές λόγω έλλειψης δυναμικού, για να εκθειάσει την προσφορά των ιδιωτών χορηγών. Των οποίων μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη η όποια προσφορά, αλλά συνήθως εξαντλείται στη νοσοκομειακή «ξενοδοχία» και επ’ ουδενί αγγίζει τις αβυσσαλέες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και ακριβές θεραπευτικές υποδομές.
Και το μείζον ερώτημα που προκύπτει, μετά τη χθεσινή φιέστα Μητσοτάκη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», είναι αν η «φιλανθρωπία» των υπερπλουσίων είναι το μοντέλο με το οποίο θα πορευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας στο εξής. Με κρατική υποχρηματοδότηση και ιδιωτικά φιλοδωρήματα που απλώς θα παροχετεύουν τους απελπισμένους ασφαλισμένους του ΕΣΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, προσεχώς και με την πατίνα των πανεπιστημιακών, ελέω ιδιωτικών ΑΕΙ.
Η «καλοσύνη» των ιδιωτών, άλλωστε, είναι η άλλη όψη της απελπισίας των πολιτών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: