Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Νιώθω ευλογημένος στην τοποθεσία...

«Δεν είναι ζήτημα αρετής -είναι θέμα επιλογής- να προσπαθήσουμε να τροποποιήσουμε κάπως ή να απαλλαγούμε από τη φυσική, προεπιλεγμένη εργοστασιακή μας ρύθμιση, που μας επιβάλλει να είμαστε βαθιά και κυριολεκτικά εγω-κεντρικοί, να αντιλαμβανόμαστε και να ερμηνεύουμε τα πάντα υπό το πρίσμα του εαυτού μας». Αυτό γράφει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας στο βιβλίο του «Αυτό εδώ είναι νερό» (εκδόσεις Κριτική).
Και είναι απολύτως σωστό, διότι όντως έχουμε την επιλογή να μην εξελιχτούμε σε εγωπαθείς νάρκισσους, όπως εκατομμύρια άνθρωποι γύρω μας που βλέπουμε να θεωρούν ότι είναι το κέντρο του Σύμπαντος και ότι αποτελούν τον Ηλιο γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι άλλοι άνθρωποι σαν πλανήτες.
Τεράστιο ρόλο σε αυτόν τον εγω-κεντρισμό που αναφέρει ο Γουάλας διαδραματίζουν στην εποχή μας τα σόσιαλ μίντια. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο κόσμος πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκονται και τι ακριβώς κάνουν και γι’ αυτό βλέπουμε «αναρτήσεις» του στιλ «ο τάδε αισθάνεται ευλογημένος, χαρούμενος, λυπημένος στην Αθήνα, στη Λαμία, στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.».
Και ποιος είπε ότι όλοι εμείς έχουμε καμιά σκασίλα για το πώς αισθάνεται ο καθένας από αυτούς και πού ακριβώς βρίσκεται; Οι άνθρωποι αυτοί έχουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς επιδιώκουν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των άλλων και δεν κατανοούν τι σημαίνει προσωπική ζωή και ιδιωτικότητα. Η τελευταία είναι μια κατάκτηση των τελευταίων 150 χρόνων και κανονικά δεν θα έπρεπε με τίποτα να την παραβιάζουμε δημοσιοποιώντας τις προσωπικές μας στιγμές.
Τα σόσιαλ μίντια έχουν καταντήσει μια τυραννία, στην οποία, δυστυχώς, παραδινόμαστε οικειοθελώς, παραβιάζοντας μόνοι μας τα προσωπικά μας δεδομένα και την προσωπική μας ζωή.

Τάσος Τσακίρογλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: