Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Ποια μέτρα θα λάβει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για να σταματήσει η ασυδοσία στη χωροθέτηση των ΑΠΕ;

Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας.
Το θέμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στην εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως ανεμογεννήτριες (Α/Γ) και φωτοβολταϊκά (Φ/Β) στα βουνά και στους κάμπους της Κ. Μακεδονίας έθεσε με ερώτησή της η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας”, δια του Περιφερειακού Συμβούλου της, Φώτη Χατζόγλου, στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, καθώς έχει δεχθεί δεκάδες διαμαρτυρίες από όλη την Κ. Μακεδονία.
Πρόσφατα, σύσσωμη η Επιτροπή Ανάπτυξης της ΠΚΜ καταψήφισε έναν νέο αιολικό σταθμό στο όρος Άγγιστρο, πολύ κοντά στην πρόσφατα καμμένη έκταση του όρους Όρβηλος, στην Π.Ε. Σερρών. Είναι ένδειξη και ταυτόχρονα αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που υπάρχει από την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής για τα σχέδια εγκατάστασης ΑΠΕ σε όλα τα βουνά γύρω από τις Σέρρες, αδιακρίτως του αν οι περιοχές αυτές καλύπτονται από πολύτιμα δάση ή αν κάηκαν πρόσφατα.
Αλλά και ολόκληρος ο κάμπος του Αξιού ποταμού, από το Κιλκίς μέχρι την Αγχίαλο και τη Χαλκηδόνα, μία εξαιρετικά γόνιμη γεωργική περιοχή, κινδυνεύει να καλυφθεί από φωτοβολταϊκά πάνελς. Τα σχέδια για ένα γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό “πάρκο” 4.500 στρεμμάτων στην περιοχή της Νέας Μεσήμβριας στον Δήμο Χαλκηδόνας έχουν αναστατώσει τους κατοίκους.
Με επιστολή που απέστειλε πριν λίγες ημέρες η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προειδοποιεί ότι οι μεγάλης έκτασης Φ/Β σταθμοί που σχεδιάζονται στη Β. Ελλάδα, καταλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην αμπελουργία και στις οινοποιητικές επιχειρήσεις. Υποστηρίζουν ότι η άκριτη ανάπτυξη χιλιάδων πάνελ θα επηρεάσει το μικροκλίμα κάθε περιοχής, τη χλωρίδα και την πανίδα, επιφέροντας πλήγμα στην ποιότητα των αμπελοοινικών καλλιεργειών, ενώ θα αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού.
Ωστόσο, παρά την πίεση των κατοίκων και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των κατά τόπους Δημοτικών Συμβουλίων, διαπιστώνουμε με έκπληξη εκ των υστέρων ότι η γνώμη τους δεν μετράει και πολύ, καθώς μπορεί να παρακαμφθεί από κάποια απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας και των Επιτροπών του, η παράταξή μας έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για την απειλή που διαγράφεται και έχει προτείνει να συμφωνήσουν όλες οι παρατάξεις σε ένα ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ νέων αδειοδοτήσεων σε μονάδες ΑΠΕ, μέχρι να εγκριθεί το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ. Οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία και υιοθέτηση αυτού του Σχεδίου έχει εγείρει πολλές διαμαρτυρίες για εσκεμμένη τακτική της κυβέρνησης, ώστε να περάσουν ανεξέλεγκτα όσο το δυνατόν περισσότερες νέες μονάδες ΑΠΕ μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών. Ήδη η παράταξη “ΠΡΑΞΕΙΣ για τη Μακεδονία” δήλωσε ότι θα καταψηφίσει κάθε νέα μονάδα ΑΠΕ μέχρι να εγκριθεί το νέο Χωροταξικό και δηλώνουμε ότι και η δική μας παράταξη θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση.
Διαπιστώνουμε ότι διστακτικά και η συμπολίτευση αρχίζει να καταψηφίζει ορισμένα σχετικά έργα. Εκτός από το πρόσφατο Άγγιστρο, είχαμε και την καταψήφιση ενός Φ/Β “πάρκου” στην Περιστερά του Δήμου Θέρμης, από σύσσωμη την Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.
Η υπόθεση έχει κορυφαία σημασία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, γιατί αν συνεχίσει η χωρίς σχέδιο και έλεγχο εγκατάσταση ΑΠΕ, σε λίγα χρόνια η ύπαιθρος θα ερημοποιηθεί περιβαλλοντικά, οικονομικά και εντέλει και κοινωνικά.
Θέσαμε στη διοίκηση της Περιφέρειας μια σειρά ερωτήματα και ζητήσαμε να μας απαντήσουν αν σκοπεύουν:

  1. να υιοθετήσουν την πρόταση για ΜΟΡΑΤΡΙΟΥΜ νέων ΑΠΕ μέχρι να ψηφιστεί νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ,
  2. να διεκδικήσουν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για μεγαλύτερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στις αποφάσεις για την χωροθέτηση των ΑΠΕ στην περιοχή τους,
  3. να καταψηφίσουν εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ εντός καμμένων εκτάσεων που τυχόν έρθουν για γνωμοδότηση,
  4. να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις ώστε να σταματήσει η σκανδαλώδης εύνοια προς ορισμένες μόνο ιδιωτικές εταιρείες και να δοθούν ίσες ευκαιρίες για σχέδια εγκατάστασης ΑΠΕ από δημοτικές συμπράξεις και Ενεργειακές Κοινότητες,
  5. να εντάξουν στο νέο ΕΣΠΑ προτάσεις για εγκατάσταση ΑΠΕ σε στέγες κτηρίων της Περιφέρειας και άλλων δημόσιων υπηρεσιών,
  6. να καταρτίσουν ένα νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο, όπου να εισάγουν αυστηρότερους όρους για την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ.

Η μόνη συγκεκριμένη απάντηση – δέσμευση που λάβαμε ήταν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ εντός καμένων εκτάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: