Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Αναστέλλει την λειτουργία της η Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Π.Α.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Πέλλας | Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε!

Πριν δύο χρόνια ξεκίνησε δειλά-δειλά αλλά με μια υπερπροσπάθεια επανεκκίνησης της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του ΠΑΣ Μ.Α. Πέλλας, που είχε πέσει σε αδράνεια αρκετά για τα δεδομένα των τμημάτων υποδομών ερασιτεχνικών ομάδων, χρόνια. Ο χαρακτήρας της αρχικά τοπικός με βάση την Πέλλα, αφού αναφερόμαστε στο μεγαλύτερο πληθυσμιακά χωριό του νομού που λογικά φάνταζε εύκολο και με βάση την προϊστορία της Ακαδημίας να δημιουργήσει από μόνο του κάποια τμήματα υποδομών, αλλά ανοιχτή σε κάθε νέα προσθήκη παιδιών από τα γύρω χωριά, που λόγω περιορισμένου αριθμού εξαιτίας των μικρών πληθυσμών τους κυρίως, αλλά και για διάφορους άλλους λόγους, αδυνατούσαν να συνθέσουν ένα έστω μικρό τμήμα υποδομής.
Η πρώτη χρονιά «δοκιμαστική» με κοινή συναινέσει απόφαση διοίκησης, γονέων/κηδεμόνων και προπονητή και παρά το κάπως ανοργάνωτο, σχετικά πρόχειρο και διστακτικά ανεπίσημο της υπόστασής της, με πολύ ικανοποιητική διαθεσιμότητα σε τοπικούς νεαρούς αθλητές αλλά και άλλων γειτονικών χωριών που είδαν «φως» και ήρθαν, με τακτικές προπονήσεις και συχνές συμμετοχές σε τουρνουά, άρχισε να παίρνει σιγά-σιγά «σάρκα και οστά» και να πατάει σταθερότερα και καλύτερα στον δύσβατο, αλλά ξεκάθαρα χαραγμένο δρόμο της εξέλιξής της. Η ραγδαία αγωνιστική αλλά έστω και σταδιακή οργανωτική της εξέλιξη δεν άργησε να έρθει, πρωτίστως με την μαζικότητα συμμετοχών που πέτυχε, την δυναμική που ανέπτυξε και την υγεία που εξέπεμψε, ψάχνοντας παράλληλα την καλύτερη δυνατή οργάνωση σε όλους τους τομείς που απαιτούνταν, για να αποκτήσει πολύ πιο στέρεες βάσεις, απαραίτητες καταρχήν για την βιωσιμότητά της και κατ' επέκταση την συμμετοχή της ως φυσική συνέχεια, στις επίσημες διοργανώσεις της ΕΠΣ Πέλλας. Κάτι πολύ καλό με αξιοπρεπέστατο παρόν και ευοίωνο μέλλον πήγαινε να δημιουργηθεί...


Η δεύτερη χρονιά με τις πρώτες δηλώσεις συμμετοχής στα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΠΣ Πέλλας και πάλι με κοινή συναινέσει αποφάσεις όλων των εμπλεκομένων, ήταν μια «βουτιά» στα βαθιά... Στην αρχή όλα ήταν σχετικά δύσκολα και άγνωστα, ή τουλάχιστον έτσι φάνταζαν, δεδομένης της έλλειψης των απαραίτητων ανάλογων εμπειριών από την παρούσα διοικητική και προπονητική σύνθεση της Ακαδημίας και καθετί γραφειοκρατικό, καθετί οικονομικό, καθετί λειτουργικό και καθετί αγωνιστικό, έμοιαζε μ' ένα υψηλότερο από το «μπόι» της εμπόδιο που χρειαζόταν υπερβάσεις! Μέρα με τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα, μήνα το μήνα και αγώνα τον αγώνα, όλα έδειξαν να ξεπερνιούνται με μικρές ή μεγάλες για τις δυνατότητές της υπερβάσεις και να μπαίνει για τα καλά «το νερό στο αυλάκι», με τις όποιες αδυναμίες, παραλλείψεις και λάθη παρουσιάζονταν περιοδικά, κι ακόμη δεν είχαν αντιμετωπιστεί... Άλλωστε αυτά συμβαίνουν, εμφανίζονται και υπάρχουν, ακόμη και στις καλύτερες ποδοσφαιρικές και αθλητικές οικογένειες, όλοι πιστεύω το ξέρουν και το αποδέχονται αυτό... Η μαζικότητα, η συνεργασία, η εμπιστοσύνη, η υπευθυνότητα και η συνέπεια, μαζί με την ισχυρή θέληση και την μεγάλη αγάπη, ήταν, είναι και θα είναι τα βασικά «συστατικά» για να γνωρίζουν την επιτυχία τέτοιες προσπάθειες! Κι αυτή η δεύτερη χρονιά, με την αγωνιστική εξέλιξη των δύο τμημάτων υποδομών που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πέλλας, αλλά και με την σταδιακή επιστροφή «παλιννοστούντων», «άσωτων» ταλαντούχων νεαρών αθλητών στους οποίους η ομάδα μας άνοιξε χωρίς δεύτερη σκέψη την «αγκαλιά» της, απέκτησε απίστευτη δυναμική, εφάμιλλη ίσως πολύ παλαιότερων, πιο «προηγμένων» και πιο ισχυρών Ακαδημιών της ευρύτερης περιοχής, που μπορεί να μην είχε όλα τα παραπάνω στον απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο βαθμό, είχε όμως κάτι απ' όλα, ώστε στο τέλος της όχι μόνο να χαρακτηριστεί πολύ ικανοποιητική, αλλά και δεδομένων των συνθηκών και των αναλογιών και άκρως πετυχημένη! Κι αν η δύσκολη και λεπτή για κάθε χωριό «εγχείρηση» επανάκαμψης των τμημάτων υποδομών του, κατά γενική ομολογία πέτυχε στην Πέλλα, ο ασθενής, δλδ η Ακαδημία της, απεβίωσε παρά τις μεγάλες προσπάθειες ανάνηψης και την μηχανική υποστήριξη, από ανακοπή!

Αυτή την αναπάντεχη ίσως για κάποιους ομαδική επιτυχία (ευτυχώς ομαδικό το εγχείρημα, ομαδικό και το άθλημα), η οποία έβαλε τις βάσεις για ένα εξαιρετικό παρόν και ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο μέλλον, πολλοί μάλλον δεν μπόρεσαν να την διαχειριστούν, δεν την άντεξαν, κι ακόμη περισσότεροι ίσως δεν την συνειδητοποίησαν, βάζοντας επιπόλαια και ματαιόδοξα το εγώ πάνω από το εμείς, αγνοώντας και αδιαφορώντας τι θα αφήσουν πίσω και τι θα βρουν σε λίγο καιρό μπροστά. Φανταζόμενοι με υποκειμενικές απλουστεύσεις, εγωκεντρικές προσεγγίσεις και ανεδαφικές προσδοκίες, νέους μεγάλους ποδοσφαιρικούς αστέρες να «λάμπουν» με τις φανέλες των Μέσι, Ρονάλντο κ.α. διάσημων ποδοσφαιριστών σε επίσης διάσημους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, μέσα σ' ένα πολύ σκοτεινό και ομιχλώδες επαγγελματικά και ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά τοπίο, που αδυνατούν από υπερβολική έπαρση και τυφλό εγωισμό ίσως, να διακρίνουν! Το 4,5 περίπου στρεμμάτων βοηθητικό μας γήπεδο, τα άλλα 8 περίπου στρέμματα του μεγάλου γηπέδου, αλλά και ολόκληρες οι γηπεδικές μας εγκαταστάσεις, μάλλον δεν ήταν αρκετά για να χωρέσουν τόσο ταλέντο και ποιότητα και τα μέσα μας πενιχρά για να τα αξιοποιήσουν, ενώ σε άλλα γήπεδα και εγκαταστάσεις, η ποδοσφαιρική ιστορία του τόπου μας έχει διδάξει, ότι υπάρχει η σχετική χωροταξική άνεση να χωρέσουν και ότι σ' εκείνα γίνονται μόνο άλματα τεράστιας ποδοσφαιρικής καριέρας!
 
Κι όπως όλα τα καλά «οχυρωμένα» και ισχυρά που δεν μπορούν να «γκρεμιστούν» απ' έξω, «γκρεμίζονται» από μέσα, έτσι ακριβώς συνέβη και με την Ακαδημία μας! Από τα 43 αριθμητικά καταγεγραμμένα περσινά παιδιά, φέτος εμφανίστηκαν στο γήπεδο μετά τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις διοίκησης και προπονητή, το ανώτερο 13, που κι απ' αυτά σταδιακά κατέληγαν από μέρα σε μέρα να εμφανίζονται στις προπονήσεις μόνο σε μονοψήφιους αριθμούς! Οι τάσεις φυγής αναζητώντας άλλους ποδοσφαιρικούς «παραδείσους» και ουτοπικές «χρυσές ευκαιρίες» καριέρας, αλλά κυρίως οι καθολικές τάσεις αδιαφορίας και απαξίωσης για κάθε σχεδόν τοπική ομαδική αθλητική δραστηριότητα και πρωτοβουλία, που επικρατούν στον τόπο μας, επέτειναν το πρόβλημα της λειτουργίας μιας αξιοπρεπούς σε δυναμικό και δυναμική Ακαδημίας με απαραίτητο, ικανό και αναγκαίο αριθμό συμμετοχής παιδιών, αλλά και άμεσα συνεργαζόμενων γονέων/κηδεμόνων. Μοιραία κι αφού ούτε οι γονείς/κηδεμόνες ανταποκρίνονταν είτε αρνητικά, είτε θετικά στα επαναλαμβανόμενα καλέσματα, πάρθηκε μετά από αλλεπάλληλες αγωνιώδεις παρατάσεις, η πολύ δυσάρεστη και στενάχωρη απόφαση, για αναστολή λειτουργίας επισήμως της Ακαδημίας την αγωνιστική περίοδο 2024/2025, φυσικά με το «παράθυρο» πάντα ανοιχτό για τους μετανοήσαντες, αν αριθμητικά υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός ενδιαφερομένων γονέων/κηδεμόνων και παιδιών, κάποια στιγμή, όταν κι αν το θελήσουν και το αποφασίσουν κατά την διάρκεια της χρονιάς, στο άμεσο μέλλον να ξαναγίνει μια απέλπιδα προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης έστω και ατύπως... 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: