Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Η Κομισιόν εκταμιεύει στην Ελλάδα την τέταρτη δόση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σήμερα (χθες), η Επιτροπή εκταμίευσε στην Ελλάδα την τέταρτη πληρωμή ύψους 998,6 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις (χωρίς προχρηματοδότηση) στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).
Όπως για όλα τα κράτη μέλη, οι πληρωμές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Στις 6 Ιουνίου 2024, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή την τέταρτη αίτηση για την καταβολή επιχορηγήσεων ύψους 998,6 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του RRF που καλύπτει 16 ορόσημα και τέσσερις στόχους. Καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η βελτίωση του συστήματος πληροφορικής της δικαιοσύνης και η αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περιλαμβάνονται επίσης επενδύσεις στην αναδάσωση, την πρόληψη πυρκαγιών και την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, η Επιτροπή εξέδωσε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής της Ελλάδας. Η θετική γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου σχετικά με το αίτημα πληρωμής άνοιξε το δρόμο για την έκδοση της τελικής απόφασης της Επιτροπής με την εκταμίευση των κονδυλίων.
Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 35,9 δισ. ευρώ, με 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 εκατ. ευρώ σε δάνεια.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: