Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Συνεταιρισμός με τους φιλάθλους!

Η εναλλακτική πρόταση της FC St.Pauli για μια διαφορετική οικονομική πολιτική στο ποδόσφαιρο
Με την ίδρυση του πρώτου συνεταιρισμού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η FC St. Pauli θέλει να αποδείξει ότι είναι δυνατός ένας άλλος τρόπος χρηματοδότησης χωρίς ξεπούλημα συλλόγων. Για χρόνια, η ομάδα από το Αμβούργο αγωνίζεται για να υπερασπιστεί και να ενισχύσει τον κανόνα «50+1» στο γερμανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με τον οποίο τα μέλη-φίλαθλοι έχουν τον έλεγχο της ομάδας. «Επειδή είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι σύλλογοι ευδοκιμούν με τη συμμετοχή των μελών τους. Ένα μέλος – μία ψήφος. Αυτό είναι δημοκρατία και συμμετοχή στη δράση», υποστηρίζουν στην FC St.Pauli και τώρα θέλουν να δείξουν ότι αυτή η βασική δημοκρατική ιδέα είναι δυνατή και στη χρηματοδότηση των ποδοσφαιρικών συλλόγων! Γι' αυτό και προχώρησαν στην ίδρυση του πρώτου συνεταιρισμού στο γερμανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τον «Football Cooperative St. Pauli» (FCSP eG).
Ο συνεταιρισμός είναι μια μορφή εταιρείας και η FCSP eG μπορεί να αντλήσει μετοχικό κεφάλαιο εκδίδοντας συνεταιριστικές μετοχές. Ο συνεταιρισμός είναι το σωστό μοντέλο για τον σύλλογό γιατί ανεξάρτητα από τον αριθμό των μετοχών που έχουν εγγραφεί, κάθε μέλος του συνεταιρισμού έχει μία ψήφο. Όπως και με την ιδιότητα μέλους σε μια λέσχη, οι οικονομικές δυνατότητες ενός μέλους δεν καθορίζουν το δικαίωμά του να έχουν λόγο.
Ο συνεταιρισμός FCSP είναι η εναλλακτική πρόταση-απάντηση της St. Pauli στη δύναμη των μεγάλων επενδυτών και στο ξεπούλημα του ποδοσφαίρου. «Θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε τους εαυτούς μας χρησιμοποιώντας τη δύναμη των φιλάθλων και των υποστηρικτών μας και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας μαζί - και να αποδείξουμε πως ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο είναι δυνατό - και σύντομα μια διαφορετική και βιώσιμη χρηματοδότηση! Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο συνεταιρισμός έχει ήδη ένα συμβούλιο από άτομα που φέρνουν το πάθος τους για την FC St. Pauli, επαγγελματική εμπειρία και την άποψη για ένα «διαφορετικό ποδόσφαιρο», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η ομάδα του Αμβούργου.
Το συμβούλιο του συνεταιρισμού αποτελούν, ο Thomas Collien που εκτός από την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τη St. Pauli ασχολείται με το θέατρο, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος της αίθουσας Hansa Theatre στο Steindamm, ιδιοκτήτης και συνεργάτης του θεάτρου St. Pauli. «Για μένα, στο θέατρο όπως και στο ποδόσφαιρο, η εστίαση είναι στην κοινότητα, τις ιστορίες και την υπεράσπιση αξιών που εκτείνονται πολύ πέρα από το γήπεδο και τη σκηνή», εξηγεί ο Collien. Για αυτόν, ο συνεταιρισμός προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ζήσει τη διαφορετικότητα και τη δημοκρατία και να παραμείνει πιστός στις κοινωνικές αξίες της FC St. Pauli. Στόχος του είναι να επιφέρει θετικές αλλαγές μαζί με τους συντρόφους του και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στην κυριαρχία των οικονομικών συμφερόντων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Η Miriam Wolframm φέρνει την επιχειρηματική τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία από τη πλευρά των φιλάθλων στο συμβούλιο συνεταιρισμών. Από το 2003 συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές όπως η Μόνιμη Επιτροπή Φιλάθλων, η Fanräume e.V., η AG Stadionbau και στη διοργάνωση του τουρνουά Antira: «Είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσω ενεργά αυτό το έργο του φάρου και να διατηρήσω τα επιτεύγματα των οργανωμένων φιλάθλων με την πολυετή πείρα της στο μάρκετινγκ, τις δημόσιες σχέσεις και τη διαχείριση».
«Η ιδέα ότι όλοι οι οπαδοί μαζί - ο καθένας με τη δική του φωνή - υποστηρίζουν τον σύλλογο οικονομικά είναι εξαιρετική και μοναδική στο ποδόσφαιρο», δηλώνει ο φορολογικός σύμβουλος Andreas Borcherding οπαδός της FC St. Pauli για σχεδόν 40 χρόνια που έχει γνωρίσει τα σκαμπανεβάσματα του συλλόγου. Για τον Borcherding, η ίδρυση του συνεταιρισμού αντιπροσωπεύει μια διαφορετική, πιο δημοκρατική μορφή ποδοσφαίρου. Θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την πείρα του για να ενισχύσει τον σύλλογο για το μέλλον και να συνεχίσει το «Πνεύμα της Σεντ Πάουλι», που τον ενέπνευσε τη δεκαετία του 1980. Ο Christopher Heinemann φέρνει εκτενή εμπειρία ως διευθύνων σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες - αυτή τη στιγμή στον όμιλο αρτοποιίας «Zeit für Brot». Η σύνδεσή του με την FC St. Pauli ξεκινά από την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο και είναι μέλος για περισσότερα από δέκα χρόνια. Τον γοητεύει ιδιαίτερα η ιδέα ότι η στάση και η οικονομική αποτελεσματικότητα μπορούν να είναι συμβατές κατά την ίδρυση ενός συνεταιρισμού.
Η δημιουργία του συνεταιρισμού FCSP αποδεικνύει στη πράξη ότι ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο είναι εφικτό, αλλά και μια διαφορετική χρηματοδότηση - δημοκρατική, κοινοτική και βασισμένη στις αξίες που χαρακτηρίζουν την FC St. Pauli.

Πηγή: epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: