Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Θα ήταν φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν τόσο τραγική απόφαση για την εργασία και τις ζωές των εργαζομένων και των οικογενειών τους!

Ένα κυριολεκτικά δράμα σε δύο πράξεις, παίχτηκε μέσα στο χρονικό διάστημα 27-9-2024 με 8-10-2024, με «θεατρική αίθουσα» την αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά και πρωταγωνιστές το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας και συμβασιούχους εργαζόμενους ΑμεΑ της επιχείρησης, με πραγματικό «σενάριο», την αποδοχή της «αίτησης των εργαζομένων της επιχείρησης, με θέμα την παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα με ΓΑΚ/ΕΑΚ: 2654/2335/2022 έφεσης από την πλευρά της Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας και παράλληλα συμμόρφωσή της, προς την πρωτόδικη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους συμβασιούχους εργαζόμενους για την μετατροπή των συμβάσεών τους από Ι.Δ.Ο.Χ. σε Ι.Δ.Α.Χ..»
Το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας λοιπόν κλήθηκε σε συνεδρίαση προκειμένου να αποφανθεί για την έγκριση ή μη της αίτησης των εργαζομένων που αφορούσε την μετατροπή των συμβάσεών τους από Ι.Δ.Ο.Χ. σε Ι.Δ.Α.Χ., ο οποίοι εκτός του ότι εργάζονται πολλά χρόνια στην επιχείρηση και κάποιοι εξ αυτών σε παλαιότερες δημοτικές επιχειρήσεις των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, πριν αυτές «συγχωνευτούν» και απορροφηθούν μεταγενέστερα από τις δημοτικές επιχειρήσεις των νέων Δήμων, κέρδισαν και πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις (απόφαση υπ’ αριθμ. 188/2022). Η προηγούμενη διοίκηση δείχνοντας για ακόμη μία φορά της αναλγησία της και την χαώδη απόστασή της από την κοινωνική πραγματικότητα και της ζωτικής σημασίας ζητήματα και δικαιώματα εργαζομένων και πολιτών της, είχε προχωρήσει σε έφεση (28.07.2022), η εκδίκαση της οποίας είχε αναβληθεί παλαιότερα λόγω αποχής των δικηγόρων και ορίστηκε για την 9η Δεκεμβρίου 2024. Όμως και η παρούσα διοίκηση ως «φυσική συνέχεια» της προηγούμενης σε σύνθεση και πρόσωπα, με διάφορα προσχήματα και αιτιάσεις, τάσσονταν με τον έναν ή άλλον τρόπο κι αυτή υπέρ της συνέχισης των ένδικων μέσων κατά των εργαζομένων.
Οπότε συγκλήθηκε (27.09.2024) το Δ.Σ. της Επιχείρησης σε Τακτική Συνεδρίαση (Πρακτικό 7ης/2024 - Αριθμός Απόφασης 138/2024), προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την αίτηση των ΑμεΑ εργαζομένων της, με μια απόφαση λίγο-πολύ ειλημμένη και πιθανότατα αρνητική για τους εργαζόμενους... Η «έκπληξη» όμως έγινε και ο ΠΑΟΚ έχασε από τον ΟΦΗ στην Τούμπα, με ανατροπή μάλιστα! Η απόφαση του Δ.Σ. που βρέθηκε σε πλήρη απαρτία εκείνη την μέρα, ελήφθη με 4 - 6 υπέρ της αίτησης και της... δουλειάς και ζωής των εργαζομένων!
Η απόφαση αυτή μάλλον δεν άρεσε σε κανέναν από τους ψηλότερα ιστάμενους που επιθυμούσαν την συνέχιση των ένδικων μέσων, οπότε άρχισαν οι πιέσεις με κάθε πρόσφορο τρόπο και πρόσωπο, για άμεση ανάκλησή της...
Όπερ και εγένετο... Δέκα ημέρες αργότερα, με επίκληση εμμέσως «αφέλειας, αδαημοσύνης και άγνοιας» των παρισταμένων μελών του Δ.Σ., «που δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν», συγκλήθηκε (07.10.2024) για δεύτερη φορά (Πρακτικό 8ης/2024 - Αριθμός Απόφασης 141/2024) το Δ.Σ. της Επιχείρησης σε κατεπείγουσα μάλιστα Έκτακτη Συνεδρίαση στον ίδιο χώρο, προκειμένου τα μέλη να διορθώσουν την «λάθος»... κατανόηση του τόσο σοβαρού θέματος που ψήφισαν στην προηγούμενη συνεδρίαση! Έχοντας ληφθεί πλέον όλα τα απαραίτητα «δημοκρατικά» μέτρα (νόμιμη απαρτία με απόντα 3 μέλη που είχαν ψηφίσει θετικά υπέρ των εργαζομένων και τον «ανεξάρτητο δημότη» φυσικά να κατανοεί πλέον περί τίνος πρόκειται και από παρών να ψηφίζει υπέρ της ανάκλησης!), κι εξασφαλισμένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών θα έπαιρνε πλέον την «σωστή» απόφαση, η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε «υγιεινό περίπατο» της πρότασης ανάκλησης της προηγούμενης απόφασης (το προηγούμενο 4 -6 έγινε 6 - 2)!
Έτσι πάρθηκε μια τραγική και επώδυνη απόφαση για τους εργαζόμενους ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, από τα μέλη του «ακηδεμόνευτο και δημοκρατικού» Δ.Σ. της επιχείρησης, που προφανώς με την «ακεραιότητα» και την «αποφασιστικότητα» που επέδειξαν μέσα σε 10 περίπου ημέρες με την επική «κωλοτούμπα» στις αποφάσεις, το ίδιο ακριβώς θα ψήφιζαν αν επρόκειτο για τις ζωές τις δικές τους, των παιδιών τους, ή πλησιέστερων συγγενών τους! Και η Δημοτική Αρχή στο απυρόβλητο και μην μας πει κανείς «δεν ήξερε, δεν άκουσε», δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης και ότι το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π. λειτουργεί ανεξάρτητα, γιατί θα μας περάσετε πιο αφελείς και αδαείς, κι από τα μέλη του Δ.Σ. που ψήφισαν «λάθος» την πρώτη φορά!
Κι όλα αυτά χωρίς να ανοίξει «μύτη», χωρίς να «θιχτούν» πρόσωπα και υπολήψεις, σ' ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό και εργασιακό θέμα που μας αφορά όλους, που δεν «έπαιξε» καθόλου ούτε από την αντιπολίτευση σε κάποια από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ούτε καν στη πρόσφατη τελευταία συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, με τα «ανεξάρτητα» τοπικά μέσα επίσης, να κρατούν κι αυτά «βολική» σιγή ιχθύος για το σοβαρότατο αυτό θέμα!
Λεπτομέρειες για τις δύο ψηφοφορίες και τις αποφάσεις, στα αμέσως παρακάτω στοιχεία, αλλά όλο το ιστορικό της υπόθεσης, κυρίως στα δύο επισυναπτόμενα Πρακτικά.

1η ΑΠΟΦΑΣΗ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

  1. Τόσιος Γεώργιος (Πρόεδρος),
  2. Αλμπανίδης Γεώργιος (Αντιπρόεδρος),
  3. Φαρμάκης Στυλιανός,
  4. Αδαμάκης Αθανάσιος,
  5. Κουτούδης Ιωάννης,
  6. Κασσίδης Στέφανος,
  7. Επιτροπάκης Αθανάσιος,
  8. Καραπά Δέσποινα (εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Π.Ε. Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά),
  9. Γλερίδης Δημήτριος (εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πέλλας),
  10. Ντίτουρας Κωνσταντίνος (δημότης),
  11. Βακιρτζής Γεώργιος (δημότης).

ΑΠΟΝΤΕΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ

Έπειτα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ πρότεινε, για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας προς τους άλλους τρεις (3) εργαζομένους που δεν προσέφυγαν μαζί με τους αιτούντες στο δικαστήριο, να αναμένουμε την απόφαση της έφεσης του δικαστηρίου που θα γίνει στις 09/12/2024 ενώπιον του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έθεσε προς ψήφιση το θέμα.
ΥΠΕΡ της πρότασης του κ. Προέδρου ψήφισαν οι:

  1. Τόσιος Γεώργιος (Πρόεδρος),
  2. Φαρμάκης Στυλιανός,
  3. Αδαμάκης Αθανάσιος,
  4. Κουτούδης Ιωάννης.

ΚΑΤΑ της πρότασης του κ. Προέδρου και ΥΠΕΡ του αιτήματος των εργαζομένων να γίνει δεκτή η παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα της με ΓΑΚ/ΕΑΚ: 2654/2335/2022 έφεσης, ψήφισαν οι:

  1. Αλμπανίδης Γεώργιος (Αντιπρόεδρος),
  2. Κασσίδης Στέφανος,
  3. Επιτροπάκης Αθανάσιος,
  4. Καραπά Δέσποινα (εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Π.Ε. Πέλλας μεέδρα τα Γιαννιτσά),
  5. Γλερίδης Δημήτριος (εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πέλλας),
  6. Βακιρτζής Γεώργιος (δημότης).

ΠΑΡΩΝ δήλωσαν οι:

  1. Ντίτουρας Κωνσταντίνος (δημότης)

Αποφασίζει Κατά Πλειοψηφία
- Εγκρίνει την αίτηση των εργαζομένων της επιχείρησης 1) Θωμά Παλιάϊκου του Δημητρίου, 2) Χριστόδουλου Πιτσόκα του Παναγιώτη και 3) Αικατερίνης Ηλιάδου του Ιωάννη με θέμα την παραίτηση της Δ.Ε.Υ.Α.Π. από το δικόγραφο και το δικαίωμα της με ΓΑΚ/ΕΑΚ: 2654/2335/2022 έφεσης.
- Δίνει εντολή στην Διοικητική -Οικονομική Υπηρεσία για εκτέλεση της υπ΄αριθ. 188/2022 Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Γιαννιτσών (Αριθμ. Πρωτ. 1206/28-6-2022) και συγκεκριμένα την μετατροπή των συμβάσεων των παραπάνω εργαζομένων σε εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και να καταβάλλει στον 1) Θωμά Παλιάϊκο του Δημητρίου το συνολικό ποσό των 7.390,00 ευρώ, στον 2) Χριστόδουλο Πιτσόκα του Παναγιώτη το συνολικό ποσό των 5.440,00 ευρώ και στην 3) Αικατερίνη Ηλιάδου του Ιωάννη, το συνολικό ποσό των 6.945,00 ευρώ και όλα τα παραπάνω ποσά με κάθε νόμιμο τόκο.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 1

2η ΑΠΟΦΑΣΗ - ΑΝΑΚΛΗΣΗ
ΠΑΡΟΝΤΕΣ:
  1. Τόσιος Γεώργιος (Πρόεδρος),
  2. Φαρμάκης Στυλιανός,
  3. Αδαμάκης Αθανάσιος,
  4. Κουτούδης Ιωάννης,
  5. Επιτροπάκης Αθανάσιος,
  6. Ζουρνατζίδου Θεανώ - εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Π.Ε. Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, (αναπλ. της Καραπά Δέσποινας),
  7. Γλερίδης Δημήτριος (εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πέλλας),
  8. Ντίτουρας Κωνσταντίνος (δημότης).

ΑΠΟΝΤΕΣ:

  1. Αλμπανίδης Γεώργιος (Αντιπρόεδρος),
  2. Κασσίδης Στέφανος,
  3. Βακιρτζής Γεώργιος (δημότης)

Έπειτα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ πρότεινε, την ανάκληση της υπ΄αρ. 138/2024 Απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π. που αφορά την αίτηση των εργαζομένων της επιχείρησης: 1) Θωμά Παλιάϊκου του Δημητρίου, 2) Χριστόδουλου Πιτσόκα του Παναγιώτη και 3) Αικατερίνης Ηλιάδου του Ιωάννη με θέμα παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα της με ΓΑΚ/ΕΑΚ: 2654/2335/2022 έφεσης. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έθεσε προς ψήφιση το θέμα:
ΥΠΕΡ της πρότασης του κ. Προέδρου να ανακληθεί η υπ΄ αρ. 138/2024 Απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π. που αφορά την αίτηση των εργαζομένων της επιχείρησης: 1) Θωμά Παλιάϊκου του Δημητρίου, 2) Χριστόδουλου Πιτσόκα του Παναγιώτη και 3) Αικατερίνης Ηλιάδου του Ιωάννη, με θέμα παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα της με ΓΑΚ/ΕΑΚ: 2654/2335/2022 έφεσης, ψήφισαν οι:

  1. Τόσιος Γεώργιος (Πρόεδρος),
  2. Φαρμάκης Στυλιανός,
  3. Αδαμάκης Αθανάσιος,
  4. Κουτούδης Ιωάννης,
  5. Επιτροπάκης Αθανάσιος,
  6. Ντίτουρας Κωνσταντίνος (δημότης).

ΚΑΤΑ της πρότασης του κ. Προέδρου ψήφισαν οι:

  1. Ζουρνατζίδου Θεανώ (εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Π.Ε. Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά),
  2. Γλερίδης Δημήτριος (εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πέλλας.


Αποφασίζει κατά πλειοψηφία
Εγκρίνει την ανάκληση της υπ΄αρ. 138/2024 Απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π. που αφορά την αίτηση των εργαζομένων της επιχείρησης: 1) Θωμά Παλιάϊκου του Δημητρίου, 2) Χριστόδουλου Πιτσόκα του Παναγιώτη και 3) Αικατερίνης Ηλιάδου του Ιωάννη, με θέμα παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα της με ΓΑΚ/ΕΑΚ: 2654/2335/2022 έφεσης.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: