Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

50.000 παιδιά χωρίς οικογένεια!

Αδιανόητος ο κοινωνικός αντίκτυπος του πρώτου έτους γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας: δεκάδες χιλιάδες παιδιά που έχουν χάσει ή αποχωριστεί βίαια από τους γονείς τους, αμέτρητα κρούσματα ασιτίας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας με σοβαρά ψυχολογικά τραύματα, κλειστά σχολεία και πολλά άλλα καταγράφει η ΜΚΟ «Διεθνής Επιτροπή Σωτηρίας».
Τις καταστρεπτικές συνέπειες της εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στις ζωές των (επιζώντων) παιδιών της περιοχής τεκμηριώνει η τελευταία έκθεση της ευρωπαϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Επιτροπή Σωτηρίας» (International Rescue Committee – IRC).
«Τα παιδιά φέρουν το βαρύτερο φορτίο αυτού του πολέμου. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να τα προστατεύσει, όχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα για την ψυχική τους υγεία, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και τη μόρφωσή τους», δήλωσε ο Μπάαρτ Βιτεβέενερ, συντονιστής της IRC στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η Γάζα σήμερα, μεταξύ άλλων, είναι η ρημαγμένη πατρίδα 50.000 ασυνόδευτων παιδιών. Ιδού μερικές ψηφίδες από το ζοφερό τοπίο που καταγράφει η έκθεση:
■ Περίπου 17.000 καταγεγραμμένοι ανήλικοι τριγυρνούν ασυνόδευτοι ή έχουν χάσει τις οικογένειές τους. «Ο πραγματικός αριθμός είναι τουλάχιστον τριπλάσιος, ξεπερνώντας τις 50.000», εκτιμούν τα στελέχη της IRC.
■ Πολλοί ανήλικοι ζουν μόνοι τους σε νοσοκομεία.
■ Οι ομάδες της IRC σημειώνουν όλο και περισσότερα κρούσματα υποσιτισμού ή ασιτίας σε μωρά και νήπια έως πέντε ετών.
■ Παιδιά, γονείς και κηδεμόνες φέρουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ψυχολογικά τραύματα.
■ Οι συνεχείς «εντολές εκκένωσης» που δίνουν οι Ισραηλινοί, οι συλλήψεις, οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις περιπτώσεις αναγκαστικής διάλυσης οικογενειών.
■ Οι μαθητές έχουν ήδη χάσει μία διδακτική χρονιά. Εκατοντάδες σχολικά κτίρια έχουν καταστραφεί από τον ισραηλινό στρατό μερικώς ή ολοσχερώς.
H αριθμητική της φρίκης
Αν και κάθε νεκρός και τραυματίας στη γενοκτονία των Παλαιστινίων έχει ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση «Δράση ενάντια στην Ενοπλη Βία» (Action On Arms Violence – AOAV) δίνουν μια στατιστική εικόνα για την αριθμητική της φρίκης.
Σύμφωνα με τη βρετανική ΜΚΟ, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) πλήττουν στρατιωτικά κατά μέσον όρο:
■ Ενα σπίτι κάθε τέσσερις ώρες.
■ Σκηνές και προσωρινά καταφύγια κάθε 17 ώρες.
■ Νοσοκομεία και σχολεία κάθε τέσσερις μέρες.
■ Σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και αποθήκες κάθε 15 μέρες.
Οι υποδομές έχουν, κυριολεκτικά, τιναχτεί στον αέρα. Κατεστραμμένο θεωρείται το 68% του οδικού δικτύου στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα τής, ούτως ή άλλως ελάχιστης, καλλιεργήσιμης γης.
Την Τετάρτη, οι επιθέσεις των IDF στη βόρεια και κεντρική Γάζα, ιδίως στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, προκάλεσαν λουτρό αίματος με θύματα τουλάχιστον 49 Παλαιστινίους, ανάμεσά τους και τρία παιδιά. Εγκλωβισμένοι στη γύρω περιοχή παραμένουν 400.000 άμαχοι.
Τέλος, εν όψει του αναμενόμενου πλήγματος του Ισραήλ στο Ιράν επικοινώνησαν τηλεφωνικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, για πρώτη φορά ύστερα από επτά εβδομάδες.
«Η επίθεσή μας θα είναι θανάσιμη, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη. Δεν θα καταλάβουν τι και πώς συνέβη», δήλωσε απειλητικά ο ακροδεξιός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.
Από δύο ωρών έως 101 ετών
Νεκροί με ονοματεπώνυμο. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δημοσίευσε προ ημερών κατάλογο 34.344 Παλαιστινίων, οι σοροί των οποίων αναγνωρίστηκαν. Ο κατάλογος περιλαμβάνει όνομα, ηλικία, φύλο και αριθμό ταυτότητας κάθε νεκρού, καλύπτοντας περίπου το 80% των θυμάτων της ισραηλινής εισβολής.
Η εφημερίδα Guardian αναζήτησε συγγενείς δύο θυμάτων, ενός νεογέννητου κοριτσιού που έμελλε να ζήσει μόλις δύο ώρες και ενός Παλαιστίνιου πρόσφυγα πρώτης γενιάς που σκοτώθηκε σε ηλικία 101 ετών.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2024, Παλαιστίνιοι γιατροί στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν πήραν με καισαρική τομή την Ουάαντ Ουαλίντ Σαμίρ αλ Σαμπάχ από το σώμα της νεκρής μητέρας της. Ισραηλινή βόμβα χτύπησε το σπίτι ενός γείτονα, γκρεμίζοντας και εκείνο της οικογένειας Σαμπάχ. Το κοριτσάκι έπειτα από δύο ώρες ξεψύχησε. Η γραμματεία του νοσοκομείου εξέδωσε ταυτόχρονα πιστοποιητικό γέννησης και πιστοποιητικό θανάτου. Μάνα και κόρη τάφηκαν αγκαλιασμένες.
Στις 23 Οκτωβρίου 2023, ισραηλινά αεροπλάνα ισοπέδωσαν ένα οικοδομικό τετράγωνο στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιτζ. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν ο Αχμέτ αλ Ταχράουι, 101 ετών, γεννημένος το 1922. Κατέληξε ύστερα από λίγες μέρες.
Φιλήσυχος και αγαπητός, διατηρούσε διαύγεια πνεύματος και δεν έχανε το χιούμορ του – σε οικογενειακό βίντεο, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, προσπαθεί να πει στα αγγλικά «I love you» στη γυναίκα του. Είχε δουλέψει μάγειρας για τον βρετανικό στρατό και το 1948, στα 26 του, ξεριζώθηκε βίαια και κατέφυγε στη Γάζα. Αρχισε ξανά τη ζωή του από το μηδέν, έστησε ένα μαγαζάκι και κρέμασε από ένα καρφί στον τοίχο το κλειδί του σπιτιού του στο σημερινό νότιο Ισραήλ, σε χωριό που σβήστηκε από τον χάρτη. Οταν άρχισε η εισβολή είχε 126 κατιόντες συγγενείς, ακόμη και τρισέγγονα. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, ζουν οι 90.

Γιώργος Ι. Αλλαμανής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: