Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

CNN: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν το αεροπλάνο του Μαδούρο

Το βενεζουελάνικο προεδρικό αεροσκάφος κατάσχεσαν οι ΗΠΑ στη Δομινικανή Δημοκρατία. Την είδηση μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η αγορά του αεροσκάφους παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις. Το αεροσκάφος μεταφέρθηκε σήμερα στη Φλόριντα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το αεροπλάνο –το βενεζουελάνικο αντίστοιχο του αμερικανικού Air Force One– είχε χρησιμοποιηθεί για κρατικές επισκέψεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο σε όλο τον κόσμο.
«Αυτό στέλνει ένα μήνυμα μέχρι την κορυφή», είπε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στο CNN. «Η κατάσχεση του αεροπλάνου αρχηγού κράτους είναι πρωτόγνωρη για ποινικές υποθέσεις. Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα εδώ ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς δεν είναι πάνω από την εμβέλεια των αμερικανικών κυρώσεων».
Η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ έρχεται λίγο καιρό μετά τις εκλογές στη Βενεζουέλα που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της κάλπης. Παρεμβάσεις υπέρ της αντιπολίτευσης προέβησαν πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν οι εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ.
Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας επικύρωσε την επανεκλογή του Μαδούρο στην προεδρία, ενώ η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «άκυρη και μη γενόμενη» οποιαδήποτε απόφασή του σε αυτό το θέμα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: