Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Η Τουρκία ζήτησε να ενταχθεί στους BRICS

Η Άγκυρα φέρεται να επιδιώκει την καλλιέργεια δεσμών με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS ζήτησε, με επίσημο αίτημά της, η Τουρκία, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενέργεια αυτή έγινε επειδή η Άγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να σφυρηλατήσει νέους δεσμούς πέρα ​​από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της και γιατί φέρεται απογοητευμένη από την πολυετή έλλειψη προόδου στη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Το αίτημά της αποτελεί επίσης αποτέλεσμα των διαφωνιών με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Γενικά, η νέα διπλωματική ενέργεια της Τουρκίας αντανακλά τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας.
Οι BRICS είναι διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών. Στη σημερινή του σύνθεση συμμετέχουν στον οργανισμό δέκα χώρες: η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο. «Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει».
► Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε δήλωσή της τον περασμένο Ιούνιο, σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας, είχε δηλώσει πως «οι πόρτες της Ένωσης (BRICS) είναι ανοιχτές. Υπάρχουν ορισμένα κριτήρια, πρέπει να είναι σύμφωνα με την επιθυμία των χωρών να γίνουν μέλη μιας Ένωσης, που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και όχι στην ένταξη σε μια λέσχη ελίτ». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, από την άλλη, είχε δηλώσει: «Έχουμε σχέσεις, είμαστε σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη. Και αυτά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια διαδικασία εξέλιξης».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: