Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Έρχεται ο «Τειρεσίας ενοικιαστών» για εκείνους που αφήνουν φέσια στους ιδιοκτήτες με απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς

Η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός νέου «Τειρεσία» για τους ενοικιαστές ακινήτων, με στόχο την προστασία των ιδιοκτητών από ενοικιαστές που αφήνουν απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς.
Η νέα πλατφόρμα, το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης σε συνέντευξή του, θα καταγράφει τα στοιχεία των ενοικιαστών και το προφίλ τους. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν αν οι ενοικιαστές έχουν αφήσει απλήρωτα ενοίκια στον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή αν έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, αποφεύγοντας έτσι τους μη αξιόπιστους μισθωτές.
Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσει η ΑΑΔΕ θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογουμένων, περιλαμβάνοντας βασικά χαρακτηριστικά όπως το είδος ακινήτου, την επιφάνεια, τη θέση, τον όροφο, αν είναι ηλεκτροδοτούμενο ή ημιτελές, αν είναι κενό ή μισθωμένο, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, το Μητρώο θα ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου, θα διασυνδεθεί με τα δεδομένα του Κτηματολογίου και θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, το οποίο έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9. Τα στοιχεία του Περιουσιολογίου θα μεταφερθούν χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα και να διορθώσουν τυχόν διαφορές ή παραλείψεις.
Επιπλέον, το Μητρώο θα περιλαμβάνει στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα, που θα προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακινήτων και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων, όπου καταγράφονται τα εισοδήματα από ενοίκια. Στη νέα ειδική εφαρμογή θα έχουν πρόσβαση και οι ενοικιαστές, οι οποίοι θα μπορούν να δουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν. Σε περίπτωση που εντοπίσουν αποκλίσεις, όπως μικρότερο μίσθωμα από αυτό που καταβάλλουν στον ιδιοκτήτη ή ακίνητο που δεν έχει δηλωθεί, θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν και τα ποσά που πληρώνουν.
Η ΑΑΔΕ θα μπορεί να διασταυρώνει άμεσα τα στοιχεία για τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα, καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές. Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που υποβάλλεται νέα δήλωση μίσθωσης από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή. Επίσης, θα ενημερώνεται αυτόματα όταν ένας ιδιοκτήτης δηλώνει τη λύση της μίσθωσης.
Παράλληλα, το Μητρώο θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2. Οι δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων θα προσυμπληρώνονται στα δικά τους έντυπα Ε1, μειώνοντας την ανάγκη για πρόσθετες ενέργειες από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.
Επιπλέον, η διασύνδεση με τα δεδομένα του Εθνικού Κτηματολογίου θα επιτρέψει την ανίχνευση και τη διόρθωση αποκλίσεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από ιδιώτες και το Δημόσιο, αποκαλύπτοντας διαφορές και διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου σε αμφισβητούμενες εκτάσεις.
Το έργο της δημιουργίας του «Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» και η διασύνδεσή του με το Κτηματολόγιο υλοποιείται με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σκοπός είναι η βελτίωση της διαφάνειας και της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που θα ενισχύει την ασφάλεια των ιδιοκτητών και θα διευκολύνει τη συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: