Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Δεν είναι αύξηση, είναι... αναπροσαρμογή, λέει ο Μητσοτάκης για το νερό

«Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια, το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στο λογαριασμό του» δήλωσε στο Talk Radio 98.9.
Πουλάει τρέλα ο πρωθυπουργός σχετικά με τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, που ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκης.
Αν και ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει πότε θα επιβληθούν αυτές οι αυξήσεις και τι ύψος θα έχουν αλλά αρκέστηκε να πει ότι το ανώτατο όριο για τις αυξήσεις είναι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του προηγουμένου έτους «υπό κανονικές συνθήκες», σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης (μιλώντας στον ρ/σ Talk Radio 98.9) θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό».
Αμέσως μετά αυτοαναιρέθηκε όμως συμπληρώνοντας: «Για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα. Το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό, τουλάχιστον για τις λογικές καταναλώσεις. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια, το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στο λογαριασμό του». Πώς το εννοεί αυτό μένει να φανεί στην πορεία.
Μιλώντας σχετικά με την λειψυδρία, που αποτελεί κερκόπορτα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού, ο πρωθυπουργός είπε: «Η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Είχαμε δύο “κακούς χειμώνες”. Το υδατικό απόθεμα σε όλους ταμιευτήρες που εξυπηρετούν την Αττική, έπεσε περίπου κατά 30%. Για να το πω πολύ απλά αυτό το νερό αντέχει για ακόμη τέσσερις ακόμα κακούς χειμώνες. Κάτι το οποίο στατιστικά να συμβεί (4 κακοί χειμώνες) είναι πολύ μικρό. Αλλά εμείς είμαστε προετοιμασμένοι.
Εμείς θα δρομολογήσουμε άμεσα ένα εμβληματικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ και αφορά τη μεταφορά νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, θα δημιουργήσουμε ένα ακόμα μεγάλο ταμιευτήρα, θα τον συνδέσουμε με τον Ευήνο και τον Μόρνο, ώστε να είμαστε εξασφαλισμένοι σε ορίζοντα τριετίας, τετραετίας, ότι η Αττική δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας.
Τα νησιά μας έχουν πιο άμεσο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζεται προσωρινά με αφαλατώσεις, κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες και εκεί μπορούμε να έχουμε μια στρατηγική., μεγαλύτερου συντονισμού, να μην κάνει το κάθε νησί τις δικές του, μισθώσεις, να μπορούμε να δούμε πολύ πιο κεντρικά και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Μιλάμε πάντα για την ύδρευση όχι για την άρδευση».
Ακόμα, ανέφερε πως «το 85% του νερού που καταναλώνεται πηγαίνει για την άρδευση. Η ύδρευση είναι κάτι παραπάνω από το 10%. Να χρησιμοποιήσουμε πιο έξυπνα την τεχνολογία για την άρδευση, πχ ένα θερμοκήπιο έχει πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα και χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό. Θα δρομολογήσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα επισκευής υφιστάμενων θερμοκηπίων και κατασκευής νέων, μικρής και μεγάλης έκτασης. Αυτό είναι το μυστικό προκειμένου να βελτιώσουμε γρήγορα την παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα».
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν στο κόστος θα περιλαμβάνονται τα έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται. Ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης είπε πως τα έργα πρέπει να πληρωθούν από το Δημόσιο, αλλά ο κ. Σκυλακάκης αντέτεινε πως η ΕΥΔΑΠ έχει δυνατότητα δανειοδότησης και η συζήτηση για χρηματοδότηση θα γίνει αργότερα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: