Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Δήμος Έδεσσας Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με Πλούσιο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων και σας προσκαλεί για συμμετοχή στις εκδηλώσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο Δήμος Έδεσσας διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων στο Πάρκο Καταρρακτών την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Το φετινό θέμα «Τουρισμός, Ειρήνη, Ευημερία» προάγει τη σημασία του τουρισμού ως μέσου για την προώθηση της κατανόησης και της ευημερίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο Τουρισμός είναι στενά συνδεδεμένος με την έννοια του προορισμού, μιας και ο κόσμος έχει ανάγκη την εκδρομή, το ταξίδι, στην εποχή μας.
Ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννης Τσεπκεντζής έχει τονίσει ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης ένα εργαλείο ελεύθερης κινητικότητας το οποίο συμβάλλει στην συνεχή προσπάθεια για πρόοδο και ευημερία των λαών. Η επιδίωξη της ειρήνης είναι πιο σημαντική από ποτέ και ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο ως καταλύτης για την προώθηση της κατανόησης μεταξύ διαφορετικών κοινωνιών και πολιτισμών με την υποστήριξη των διαδικασιών συμφιλίωσης. Επιπλέον, ο τουρισμός παρέχει ένα πρόσφορο έδαφος για καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Με την ενθάρρυνση σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών προάγονται δημιουργικές λύσεις προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες σε νέα ταλέντα. Το μέλλον του τουρισμού βρίσκεται στα χέρια των νέων. Εμείς στην Έδεσσα & την Βεγορίτιδα επενδύουμε στους νέους ανθρώπους, παρέχοντας εκπαίδευση και ευκαιρίες κατάρτισης ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή τους στον τουριστικό τομέα, δίνοντας χώρο και προοπτική, για δημιουργικότητα και ενέργεια που είναι απαραίτητα για τη συνεχή εξέλιξη του τουρισμού και της οικοδόμησης της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας μέσα από πολιτιστικές ανταλλαγές και βιώσιμες τουριστικές πρακτικές.
Φέτος η πρόσκληση υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αφορά τους δρόμους του νερού και θα λειτουργήσουν τα εξής εργαστήρια για τις σχολικές μονάδες (27 Σεπ 2024) που θα δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή:
1. Προσέχω τον προορισμό - Μαθαίνω να καλωσορίζω επισκέπτες: Εκπαιδευτικό εργαστήριο για τη φιλοξενία και την προώθηση της ειρήνης και της επικοινωνίας. (Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης - Κατερίνα Δέλλιου, Δρ. Ευάγγελος Κυριακού),
2. Εκπαιδεύομαι στον Τουρισμό: Ξενάγηση στο Βαροσιώτικο Αρχοντικό και συζήτηση για την τουριστική εκπαίδευση (Βαροσιώτικο Αρχοντικό - Φώτης Κιλιπίρης Καθηγ. Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Θανάσης Δερμετζόπουλος Καθηγ. στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο).
3. Τουρισμός & Γεύσεις: Γευστική ξενάγηση στο Μύλο Γεύσης με έμφαση στην τοπική γαστρονομία. (Σίσυ Κουλιού)
4. EdessaCityCard - το απόλυτο εργαλείο: Παρουσίαση της τουριστικής κάρτας της πόλης και των πλεονεκτημάτων της για τους επισκέπτες. (Μαρία Κωσταντινίδου - Μύλος Σαλαμπάση & Πουλιά & Περιβάλλον στον Υδροβιότοπο Άγρα-Βρυτών-Νησίου)
5. Νερό & Επισκέπτες: Εργαστήριο για τη σημασία των υδάτινων πόρων στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. (Μύλος Νερού – Χρήστος Θωμάς)
6. Γίνε σε 24 ώρες Επιχειρηματίας Φιλοξενίας: Σεμινάριο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα της φιλοξενίας. (Έκθεση Ορυκτών – Εύα Νεδέλκου)
7. Μουσική & Προορισμός: Δράση που συνδυάζει τη μουσική με την τουριστική εμπειρία στην πόλη. (Πολιτιστικό Κέντρο – Λάκης Σαμαράς)
8. Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στους Δρόμους του Μεταξιού: Ξενάγηση και συζήτηση για την ιστορία των μεταξωτών δρόμων και την προώθηση της ειρήνης. (Παλιό Παρθεναγωγείο. - π.Χριστόδουλος Παπακώστας, Νίκος Σαπουνάς)
9. Έδεσσα, Οι Δρόμοι του Νερού: Αποκλειστικά γαλλόφωνο πρόγραμμα προς τιμήν της Γαλλίας με την ευκαιρία της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι. (Κατρίν Μοριχοβίτου).
10. Καταρράκτες Έδεσσας – Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης - Waterfalls Certificate Party: Εορταστική εκδήλωση στους Καταρράκτες με απονομή πιστοποιητικών συμμετοχής. (Βαλεντίνα Πέτσου) Οδηγοί Περιβάλλοντος, Κώστας Γιάγκος, Βαλεντίνα Πέτσου, Ευαγγελία Τζούλη, Θωμάς Κωσταντίνου, Γιάννης Δαλκαράνης & άλλοι εθελοντές.
Την ομάδα και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντονίζει ο Δρ. Ευάγγελος Κυριακού ειδικός διαχείρισης προορισμών και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού. Τις εκδηλώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν και μαθητές της Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Σας προσκαλούμε να ενημερώσετε τις σχολικές μονάδες και να ενθαρρύνετε τους καθηγητές να δηλώσουν συμμετοχή (Αρ. Ατόμων / Τμήμα / Υπεύθυνος Καθηγητής / Κινητό τηλ) προκειμένου να συμμετέχετε στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων και ενημερώσεων (τηλ.2381020300 κα Δέλλιου Κ. / κο Κυριακού Ε). Παρακαλούμε να ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα δηλώνοντας και ηλεκτρονικά στο www.edessacity.gr / Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: