Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

«Ατομική ευθύνη» και για φυσικές καταστροφές

  • Μεθοδευμένη χρηματοδότηση ασφαλιστικών εταιρειών με μεγάλη επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων και αυτοκινήτων
Δεν θα αποζημιώνονται όσοι αφήσουν από το επόμενο καλοκαίρι ανασφάλιστα ακίνητα έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων ● Και επέκταση του «Ηρακλή 3» κατά 1 δισ. ευρώ, για να μειώσουν περαιτέρω οι τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φυσικά, «με έξοδα του πελάτη».
Η χθεσινή εξειδίκευση μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είχε δύο βασικές ειδήσεις, που συνιστούν μια αντίστιξη: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να λύσει το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας-ασφάλισης των κατοικιών έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων εφαρμόζοντας 100% τον γνωστό από την πανδημία κανόνα τη «ατομικής ευθύνης».
Δεύτερον, ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε περαιτέρω «δωρεά σώματος» του ελληνικού Δημοσίου, επεκτείνοντας κατά 1 δισ. ευρώ το πρόγραμμα «Ηρακλής 3», που θα απαλλάξει τις τράπεζες από μεγάλο μέρος των υπολοίπων από τα «κόκκινα» δάνεια.
Η ανακοίνωση για την επέκταση του «Ηρακλής 3» στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ήταν ούτως ειπείν «εκτός θέματος» (καθόσον το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ), απαντούσε όμως σε μια άμεση κυβερνητική ανάγκη…
3 δισ. ευρώ για τις τράπεζες
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέκταση του «Ηρακλής 3» κατά 1 δισ. ευρώ, ώστε να φτάσει συνολικά τα 3 δισ. ευρώ, έχει… σοβαρό σκοπό: η κυβέρνηση υπολογίζει πως σε περίπου έναν χρόνο από τώρα, όταν γίνουν οι σχετικές τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων εκ μέρους των τραπεζών με την εγγύηση του Δημοσίου, ο δείκτης NPLs («κόκκινων» δανείων) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μειωθεί από λίγο κάτω από 7,5% που είναι σήμερα σε κάτω από 3%, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι αυτό θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις: νέα αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης (με ό,τι θετικό φέρνει αυτό για τις ίδιες τις τράπεζες), αλλά και νέο γύρο αναβαθμίσεων για το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας, από μεν τον Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα, από δε τους λοιπούς οίκους αξιολόγησης μία βαθμίδα πάνω από την επενδυτική. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα και τη μείωση του χρέους.
Ετσι, το ραντεβού με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από τον Moody’s, που δεν ήρθε την προηγούμενη Παρασκευή, θα έρθει με καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου. Τα ρίσκα της τιτλοποίησης θα αναλάβει το Δημόσιο, τα δε 3 δισ. ευρώ του «Ηρακλή 3» θα προστεθούν στα έως τώρα 18,6 δισ. ευρώ, για να φτάσουν τα 21,6 δισ. ευρώ, και θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος κατά το 40% αυτού του ποσού. Η απαλλαγή των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια θα γίνει με «έξοδα του πελάτη»…
Μεγάλες μπίζνες όμως περιμένουν και τις ασφαλιστικές εταιρείες, των οποίων το ενεργητικό αναμένεται να αυξηθεί κατά πολλά δισ. ευρώ. Οι χθεσινές ανακοινώσεις για την ασφάλιση των ακινήτων θα στρέψουν μαζικά, αν και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, τους κατόχους ακινήτων στις ασφαλιστικές εταιρείες, για δε μία κατηγορία επιχειρήσεων, υποχρεωτικά.
Τι συγκεκριμένα ανακοινώθηκε:
● Ως την 1η Ιουνίου 2025 έχουν διορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών. Υστερα από την ημερομηνία αυτή, σε περίπτωση καταστροφών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, δεν θα αποζημιώνονται από το Δημόσιο. Για τους κατόχους ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 500.000 ευρώ, θα ισχύσει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, για ακίνητο αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση παραμένει 10%.
Υποχρεωτική ασφάλιση
● Από την 1.6.2025 όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.
● Από την 1.1.2025 για την ανανέωση ή τη σύναψη νέων ασφαλιστήριων συμβολαίων για όλα τα οχήματα ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών.
Ετσι, το κράτος παρουσιάζεται «ανεύθυνο» για τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, ακόμη και αν ολιγώρησε στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών που θα προφύλασσαν τους πολίτες από τις συνέπειες -ή έστω ένα μέρος τους.

Πάνος Κοσμάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: