Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το κυρίαρχο αφήγημα

Μην πηγαίνεις διακοπές Ιούλιο και Αύγουστο, δεν χωράμε όλοι στις παραλίες. Μην κυκλοφορείς έξω απ’ το σπίτι σου, ενοχλείς τους τουρίστες. Μη ζητάς τουριστικό κατάλυμα για την οικογένειά σου· έχεις δοκιμάσει το staycation; Μην αγοράζεις ολόκληρο το καρπούζι· μια φέτα είναι αρκετή, δεν είναι καιρός για σπατάλες. Μη δυσφορείς για τις καταλήψεις των παραλιών από παράνομες κατασκευές· οι επιχειρηματίες αγωνιούν για την επιβίωσή τους, κακές καταλήψεις κάνουν μόνο οι αναρχικοί. Μην παίρνεις καφέ απέξω, αν θέλεις να μαζέψεις λεφτά.
Μην απαιτείς ανθρώπινες συνθήκες εργασίας· είσαι τυχερός και που σου δίνουν δουλειά. Μην γκρινιάζεις για τις απλήρωτες υπερωρίες, βάλε κι εσύ λίγη πλάτη για το καλό της εταιρείας. Μη ζητάς ρεπό· όλο τον χειμώνα θα κάθεσαι. Μη μουρμουρίζεις για τους διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς· το κράτος δεν πρέπει να στραγγαλίζει τις δυνάμεις της αγοράς. Μην αιτείσαι όλη σου την άδεια, μόνο την πάρτη σου σκέφτεσαι; Μην περιμένεις να εισπράξεις δώρα· αυτές οι υπερβολές μάς βάλανε στα Μνημόνια.
Μη διαμαρτύρεσαι για τους χαμηλούς μισθούς· η αναδιανομή εισοδημάτων υπονομεύει την ανάπτυξη του τόπου. Μη βαρυγκομάς για την ακρίβεια· δεν βλέπεις πως είναι εισαγόμενο φαινόμενο; Μη μιλάς για αισχροκέρδεια· δεν έχεις ιδέα από μεγάλες επιχειρήσεις. Μην κατακρίνεις το Χρηματιστήριο Ενέργειας· προτιμάς τα μονοπώλια και την ομηρία των κακών συνδικαλιστών; Μη ζητάς χαμηλότερα ενοίκια, πετσοκόβεις τα εισοδήματα των ιδιοκτητών από τη βραχυχρόνια μίσθωση που τονώνουν την οικονομία. Μη φαντασιώνεσαι μείωση των φόρων, αυτή ωφελεί μόνο τους πλούσιους!
Μην είσαι καχύποπτος με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, υπονομεύεις το Σύνταγμα και προσβάλλεις τους θεσμούς. Μην απαιτείς διαλεύκανση των σκανδάλων· το μόνο σκανδαλώδες είναι οι ανυπόστατες κατηγορίες κατά των ευυπόληπτων κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου. Μη σχολιάζεις τις άσβεστες πυρκαγιές που κατακαίγουν για εβδομάδες· δεν έχεις ακουστά περί κλιματικής αλλαγής; Μην υποψιάζεσαι ότι υπάρχει διαφθορά· αν έχεις αποδείξεις, να πας στον εισαγγελέα. Μην επιρρίπτεις ευθύνες· δεν είναι χριστιανικό να επικρίνουμε τους άλλους.
Μην αναζητάς εναλλακτικές πολιτικές· όποιος βγαίνει απ’ το μαντρί, τον τρώνε οι λύκοι. Μην αμφιβάλλεις για τους εχθρούς που σου παρουσιάζουν τα κυρίαρχα μέσα· γίνεσαι εχθρός της πατρίδας. Μην υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των άλλων, ο δικαιωματισμός είναι κατάρα. Μην ασχολείσαι με τα κοινά· κοίτα μονάχα την πάρτη σου. Μη σε ανησυχεί το αβέβαιο μέλλον, υπάρχει μονάχα το υπέροχο παρόν.
Μη σκέφτεσαι εκτός πλαισίου· η ζωή είναι μικρή για να βασανίζεσαι με προβληματισμούς. Μην προσδοκάς για το καλύτερο· και μη χειρότερα, να λες. Μη σε στενοχωρεί η κατάστασή σου, δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω σου; Μην πολυσκοτίζεσαι για πολέμους και γενοκτονίες που συμβαίνουν στη γειτονιά σου τελευταία, εμείς να ’μαστε καλά. Μην έχεις πνευματικές και κοινωνικές ανησυχίες, μόνο τα λεφτά μετράνε. Μην εξοργίζεσαι, χαλάνε τα τσάκρα σου. Μην επαναστατείς· θα φέρεις το χάος.
Μην αμφισβητείς το κυρίαρχο αφήγημα. Για να ζήσουν αυτοί καλά κι εσύ χειρότερα.

Λευτέρης Κουγιουμουτζής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: