Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Κολαστήριο ψυχών με επίσημα στοιχεία

Έκθεση ντροπής για την Ελλάδα σύμφωνα με τη RSA
Βάσει των στατιστικών του υπουργείου Μετανάστευσης, από τους 15.100 πρόσφυγες που στις 30 Ιουνίου διέμεναν σε καμπ μόνο οι 6.505 (το 43%) λάμβαναν το οικονομικό βοήθημα που δικαιούνται. ● Σοβαρότατες ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη καθώς σε όλες τις προσφυγικές δομές εργάζονται μόλις 29 γιατροί, ενώ σε κάποιες από αυτές δεν υπάρχει ούτε ένας.
Οι ζοφερές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες στα καμπ της χώρας αναδεικνύονται μέσα από τα επίσημα στατιστικά που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Μέσα από τους αριθμούς χαρτογραφούνται όλες οι σοβαρές ελλείψεις, οι ανεπαρκείς παροχές και οι απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες εξακολουθούν να κρατούνται χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση «Συνεχείς σοβαρές ανεπάρκειες στην παροχή συνθηκών σε υποστελεχωμένα καμπς» που δημοσιοποίησε χθες η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA – Refugees Support Aegean), αξιολογώντας σημαντικά στοιχεία για την υποδοχή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα το 2024, που προκύπτουν από τα στατιστικά δεδομένα, ένα σημαντικό ποσοστό διαμενόντων στις δομές της χώρας παραμένει εκεί χωρίς να του παρέχονται υλικές συνθήκες υποδοχής, όπως σίτιση και οικονομικό βοήθημα, που προβλέπονται νομοθετικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που αναφέρονται στην 30ή Ιουνίου 2024, οπότε και δημοσιεύθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο, σε όλες τις δομές της χώρας διέμεναν συνολικά 18.412 πρόσφυγες. Από αυτούς, συνολικά 3.312, ποσοστό που αγγίζει το 18%, στερούνται υλικών συνθηκών υποδοχής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Λέσβου, όπου 1.282 πρόσφυγες διαμένουν σε δομές, όμως στους 459 δεν παρέχεται βοήθεια.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την παροχή οικονομικού βοηθήματος, χρηματοδοτούμενο με ευρωπαϊκά κονδύλια, σε όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο σύστημα υποδοχής της χώρας, οι αριθμοί δείχνουν ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας: μόνο το 43% των προσφύγων λαμβάνει οικονομική βοήθεια, δηλαδή από τους 15.100 πρόσφυγες που στις 30 Ιουνίου διέμεναν σε καμπ και είχαν το δικαίωμα για οικονομικό βοήθημα, μόνο οι 6.505 το λάμβαναν.
Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς πως παλαιότερη έκθεση της οργάνωσης κατέγραφε, στα τέλη του 2023, και πάλι το ίδιο πρόβλημα. Τότε, από τα 25.483 άτομα που ζητούσαν άσυλο και ζούσαν στις δομές της χώρας, μόνο τα 9.967 άτομα έπαιρναν οικονομικό βοήθημα και περισσότερα από 15.000 το στερούνταν.
Στην έκθεση σημειώνεται αιχμηρά το γεγονός πως, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, οι κυριότερες χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στις δομές εξακολουθούν να είναι χώρες με εστίες συγκρούσεων: το 27% των προσφύγων στα καμπ προέρχεται από το Αφγανιστάν, ενώ ακολουθεί η Συρία με 23%. Ετσι, όπως υπογραμμίζει η έκθεση, καταρρίπτεται το αφήγημα «περί αποκλειστικά οικονομικών μεταναστών/ριών που αναπαράγεται συχνά απαξιωτικά στον δημόσιο λόγο».
Αγνωστο παραμένει πόσοι από τους διαμένοντες στα καμπ ανήκουν στον ευάλωτο πληθυσμό. Η έκθεση σημειώνει πως τα στοιχεία που παρείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν ανεπίκαιρα ως προς τους αριθμούς των ευάλωτων στις δομές. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία που παρείχε ήταν, όπως τονίζει η οργάνωση, ακριβές αντίγραφο του πίνακα που είχε δημοσιευθεί κάποιους μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του '23, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το κατά πόσο καλύπτονται οι ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμών.
Ολα αυτά ενώ καταγράφονται σοβαρότατες ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των προσφύγων: σε όλες τις δομές εργάζονται συνολικά 29 γιατροί. Δηλαδή κατά μέσο όρο ένας γιατρός αναλογεί σε 635 πρόσφυγες. Αλλά ακόμη και αυτή η αναλογία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού σε 13 από τις συνολικά 32 δομές της χώρας δεν υπάρχει κανένας γιατρός. Μία από αυτές τις δομές είναι της Σάμου, όπου βρίσκονται 2.255 διαμένοντες, χωρίς την ύπαρξη ούτε ενός γιατρού εντός του καμπ! Οσο για τους συνολικά 92 νοσηλευτές όλων των δομών, αντιστοιχεί ένας για κάθε 200 πρόσφυγες. Ανεπάρκεια εμφανίζεται ευρύτερα σε όλο το προσωπικό που θα έπρεπε να στελεχώνει τις δομές. Στην πλειονότητα των καμπ υπάρχει ένας ή κανένας ψυχολόγος. Το ίδιο ισχύει και για τις μαίες και τους κοινωνικούς λειτουργούς.
Ελληνίδα τουρίστρια στην Τήλο ζήτησε να πετάξουν στη θάλασσα 106 διασωθέντες πρόσφυγες
Η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά-Αλειφέρη | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Μνήμες από τα ξενοφοβικά περιστατικά του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020 στη Λέσβο ξύπνησε η είδηση της ρατσιστικής συμπεριφοράς μιας Ελληνίδας τουρίστριας στην Τήλο. Αφορμή στάθηκε η διάσωση 106 προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά, που εντοπίστηκαν στην περιοχή «Λιμενάρι» Τήλου. Οπως ενημέρωσε η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τουρίστρια που ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της διάσωσης -στην οποία συμμετείχαν λιμενικοί, άντρες της αστυνομίας, αλλά και ντόπιοι που ήθελαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους- ενοχλήθηκε από τη θέα των προσφύγων, ζητώντας να τους πετάξουν στη θάλασσα. «Κυρία μου, αυτό το νησί δεν κάνει για εσάς», της απάντησε η δήμαρχος Τήλου, ενώ η επισκέπτρια τραβούσε βίντεο.

«Αυτή ήταν η επιθυμία της “κυρίας”! Και αρχίζει να μου κάνει μαθήματα!» σχολίασε η κ. Αλειφέρη. «Να τους διώξουμε, να τους πετάξουν στη θάλασσα που μας τους κουβαλάνε στα νησιά μας, εννοώντας τους άντρες του λιμενικού σκάφους που μετέφερε 106 ανθρώπινες ψυχές, αυτό ήταν το έγκλημά τους!».
Η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά-Αλειφέρη

Εύα Παπαδοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: