Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Δείπνο γαλαζοαίματων και αντιδημοκρατικές προσφωνήσεις

  • Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Στην «Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Αννα-Μαρία» παραχωρείται το μουσείο, έναντι του πενιχρού ποσού των 15.000 ευρώ, με υπογραφή της γενικής του διευθύντριας, Αικ. Δελλαπόρτα, προκειμένου να φιλοξενηθεί εκεί δεξίωση με 250 προσκεκλημένους και ζωντανή μουσική.
Με την υπογραφή της γενικής διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνης Δελλαπόρτα, εγκρίθηκε η παραχώρηση χώρων του μουσείου προς την Αννα-Μαρία, σύζυγο του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Γκλίξμπουργκ, προκειμένου να διοργανώσει ιδιωτική εκδήλωση που αφορά δείπνο 250 προσκεκλημένων μετά μουσικής.
Η παραχώρηση γίνεται έναντι του πενιχρού ποσού του 15.000 ευρώ ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στο έγγραφο (που φέρει τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Πολιτισμού) αποκαλείται «Hendes Majestaet Dronning Anne-Marie», το οποίο παραμένει αμετάφραστο από τα δανέζικα, καθώς σημαίνει «Η Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Αννα-Μαρία»!
Απόσπασμα της απόφασης παραχώρησης του Μουσείου στην Αννα-Μαρία, όπως αναρτήθηκε στη Διαύγεια
Η Αννα-Μαρία είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, καθώς ο πατέρας της Φρειδερίκος Θ’ ήταν βασιλιάς της Δανίας από το 1947 έως το 1972. Ο τίτλος της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας, ωστόσο, της αποδίδεται από τον γάμο της με τον Κωνσταντίνο και ως γνωστόν δεν ισχύει, καθώς ο θεσμός της βασιλείας έχει καταργηθεί στη χώρα μας επί μισό αιώνα. Ποια ανάγκη –για να μην πούμε δουλικότητα– οδήγησε την κ. Δελλαπόρτα να βάλει την υπογραφή της στο έγγραφο που φέρει τον παραπάνω τίτλο; Από το ίδιο έγγραφο, ωστόσο, απουσιάζουν χρήσιμα στοιχεία, όπως οι ακριβείς χώροι που θα διατεθούν.
Η ιδιωτική εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, θα γίνει στο προαύλιο ή εντός αιθουσών με τα κειμήλια και τα σπουδαία εκθέματα; Θα επηρεάσει τη λειτουργία του μουσείου (που έτσι κι αλλιώς είναι μέχρι τις 4.00 το απόγευμα); Το φυλακτικό προσωπικό θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και, αν ναι, με τι όρους; Θα υπάρξουν ιδιωτικοί φρουροί ασφάλειας; Η ιδιωτική διήμερη εκδήλωση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» (17/9/24). Το μόνο επιπλέον πληροφοριακό στοιχείο που δίνεται είναι ότι «Η διοργανώτρια αναλαμβάνει να καλύψει όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και προσφέρει δωρεάν συντήρηση των κήπων του ΒΧΜ (ανανέωση φυτών, επιδιορθώσεις εξοπλισμών) χωρίς επιβάρυνση του Μουσείου».
Θυμίζουμε πως το Βυζαντινό και Χριστιανικό είναι ένα από τα πέντε μουσεία που αποκόπηκαν από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και με νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μετατράπηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ενα μουσείο-κόσμημα που ωστόσο έχει πληγεί ιδιαίτερα από αυτή την αλλαγή καθώς έμεινε χωρίς φυλακτικό και προσωπικό καθαριότητας, με κλειστές αίθουσες το καλοκαίρι και αδυναμία να εφαρμόσει το διευρυμένο ωράριο. Τον Ιούνιο, δε, υπήρξε η ηχηρή παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. του, καθηγητή Γιώργου Πανέτσου (τον είχε διορίσει η κ. Μενδώνη), ο οποίος αποχώρησε καταγγέλλοντας οξύτατες αντιπαραθέσεις με τη διευθύντρια κ. Δελλαπόρτα και δυσλειτουργίες στο μουσείο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις οραματιζόταν η υπουργός Πολιτισμού, όταν έκανε λόγο για εξωστρέφεια των μουσείων που μετέτρεψε σε ΝΠΔΔ και για αύξηση των εσόδων τους;
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κυριακή Μάλαμα εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Απαράδεκτη η εκχώρηση του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών στην Αννα-Μαρία της Δανίας για δεξίωση». Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στην απαράδεκτη απόφαση η σκανδαλώδης παραχώρηση εμφανίζεται κι ως αγαθοεργία, αναφέροντας επί λέξει ότι “η διοργανώτρια αναλαμβάνει να καλύψει όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και προσφέρει δωρεάν συντήρηση των κήπων”. Την ώρα που το Βυζαντινό Μουσείο υποφέρει από τις πολιτικές της κυρίας Μενδώνη, η κυβέρνηση το “αξιοποιεί” για δεξιώσεις “γαλαζοαίματων”. Κρίμα».
«(...)Το “κλείσιμο του ματιού” της Ν.Δ. προς όλες τις φυλές της ήταν εμφανές εδώ και καιρό, ήδη από την κηδεία του έκπτωτου. Οτι θα χρησιμοποιούσε τα Μουσεία ως χώρους ιδιωτικής χρήσης από φίλους της, πλούσιους και γαλαζοαίματους, ήταν επίσης προφανές από τη μετατροπή των 5 μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ.
»Οτι θα έφτανε όμως τόσο απροκάλυπτα στην πρόκληση των δημοκρατικών αισθημάτων του ελληνικού λαού, μέσα από την αναίρεση στην πράξη της βούλησής του, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 1974 συντριπτικά και σφράγισε τη Μεταπολίτευση, ξεπερνάει κάθε όριο», σχολίασε και η τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, προειδοποιώντας: «Εμείς πάντως θα είμαστε έξω από το Μουσείο τις μέρες του δείπνου της “Αυτής Μεγαλειότητας”».

Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: