Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Και το Ινστιτούτο ΕΝΑ καταρρίπτει το αφήγημα Χατζηδάκη

Το Ινστιτούτο σχολιάζει (και αποδομεί) την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Δεν είναι μόνο το διαρκές κύμα ακρίβειας που γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Ούτε η κίνηση των «11» βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στον υπουργό, εστιάζοντας στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, καθώς και στις υψηλές τιμές κατοικιών και ενοικίων.
Είναι κυρίως τα αδιάσειστα στοιχεία που καταγράφουν την απτή πραγματικότητα, καθώς και οι συνεχείς ανακοινώσεις οικονομικών φορέων, οίκων αξιολόγησης, ινστιτούτων κ.ά., που καταρρίπτουν με ηχηρό τρόπο το αφήγημα περί ισχυρής οικονομίας, το οποίο επιχείρησε να οικοδομήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχεδόν με την ανάληψη της εξουσίας πριν από πέντε χρόνια.
Πριν από λίγες ημέρες, η ψυχρολουσία από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s (που δεν έδωσε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στο αξιόχρεο της χώρας) επιβεβαίωσε και ανέδειξε όλα τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: έλλειμμα παραγωγικότητας, υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, πρόβλημα υψηλού για τα διεθνή δεδομένα χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ (παρά τη θεαματική μείωσή του τα τελευταία τρία χρόνια), δημογραφική κρίση, απαράδεκτοι χρόνοι στην απονομή της δικαιοσύνης.
Τώρα το Ινστιτούτο ΕΝΑ, με σχετική ανάλυσή του, σχολιάζει (και αποδομεί) την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που έκανε λόγο για «7 πρωτιές και 7 αλήθειες για την ελληνική οικονομία».
Σημείο προς σημείο, λοιπόν, το ΕΝΑ καταρρίπτει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο προχώρησε σε «επιλεκτικές αναφορές, που μάλλον δύσκολα μπορούν να πείσουν για τη συντελούμενη «μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας».
Συνοπτικά, σύμφωνα με το πρώτο μέρος της ανάλυσης του ΕΝΑ:
Ανεργία. Το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας «πανευρωπαϊκά» και κατάφερε να περάσει στη δεύτερη θέση, κάτω από την Ισπανία, μόλις κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Επιπλέον, η μέση μείωση του ποσοστού ανεργίας επί διακυβέρνησης της ΝΔ αντιστοιχεί σε περίπου 0,33 μονάδες ανά τρίμηνο, που είναι πράγματι θετικό στοιχείο, υπολείπεται όμως κατά πολύ της μέσης μείωσης κατά 0,44 μονάδες ανά τρίμηνο στη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (πρώτο τρίμηνο 2015 έως δεύτερο τρίμηνο 2019).
Επισημαίνει επίσης ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι μακροχρόνια άνεργοι στην Ελλάδα ήταν 54,8% του συνόλου των ανέργων, στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Σλοβακία και την Ιταλία. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο του 2019 ήταν 63,8%, επομένως η μείωση είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες και όχι 15, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο.

Πληθωρισμός. Το Ινστιτούτο σημειώνει ότι αν θέλει κανείς να συγκρίνει την αύξηση των τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να ξεκινήσει από τότε που άρχισαν να αυξάνονται, να εξετάσει δηλαδή τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη από το 2021 έως το 2023. Στη συγκεκριμένη περίοδο, η σωρευτική αύξηση του γενικού δείκτη στην Ελλάδα ήταν 13,8%, στην ενδέκατη χαμηλότερη θέση, έναντι μέσου όρου 14,3% στην Ευρωζώνη και 16,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τονίζει επίσης ότι στα τρόφιμα η σωρευτική αύξηση του δείκτη τιμών στην Ελλάδα στην περίοδο 2021-2023 ήταν 25,1%, στην 14η χαμηλότερη θέση. Αναφέρει επίσης ότι οι ελληνικές επιδόσεις στο πρόβλημα του πληθωρισμού μπορεί να μην είναι οι χειρότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δύσκολα όμως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πρωτιές».

Κατά κεφαλή μεγέθη. Όπως αναφέρει το ΕΝΑ και ξεκινώντας με το βασικότερο μέγεθος, το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, «η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (66,8% του μέσου όρου), μετά τη Βουλγαρία, και στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης».

Όσον αφορά την κατά κεφαλή πραγματική ιδιωτική κατανάλωση σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, η χώρα μας βρίσκεται στην πέμπτη θέση από το τέλος με 79,1% του μέσου όρου.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το ΕΝΑ, δεν φαίνεται «να δικαιολογείται η χρήση του όρου "πρωτιά" στην ανακοίνωση» του Υπουργείου Οικονομικών.

Δείτε εδώ το Α' μέρος της ανάλυσης του Ινστιτούτου ΕΝΑ

Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: