Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Παράλογοι πλειστηριασμοί και σε ευάλωτους

  • Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της doValue στο Μοσχάτο
Την αναστολή τριών πλειστηριασμών και βιώσιμες ρυθμίσεις για ακόμα τρεις δανειολήπτες διεκδίκησαν μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών χθες από την «doValue» στα κεντρικά γραφεία της στο Μοσχάτο. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για τη θεσμική «ασυλία» των funds και τον κίνδυνο να μην έχουν πού την κεφαλήν κλίναι ευάλωτοι άνθρωποι εάν τα ακίνητά τους βγουν στο σφυρί.
Ευάλωτοι άνθρωποι όπως ο Α.Π., μέλος οικογένειας με άτομο ΑμεΑ που διατηρούσε καντίνα, καθώς η πρώτη του κατοικία στην Κόρινθο εκπλειστηριάζεται σήμερα έναντι 184.000 ευρώ από τη «Frontier Issuer», που εκπροσωπείται από την «doValue». Το ίδιο «δίδυμο» βρισκόταν πίσω από τον πλειστηριασμό στα Θυμαράκια, ο οποίος ξεσήκωσε πρόσφατα κύμα αλληλεγγύης με αίτημα να αγοραστεί από τον νέο ιδιοκτήτη το διαμέρισμα (πωλήθηκε 48.000 ευρώ) με χρήματα της πολιτείας, προκειμένου να επιστραφεί στην οικογένεια του Σπύρου, του αθλητή με 67% αναπηρία, για 48.000 ευρώ.
Να μη χάσει τη μόνη του κατοικία στην Καλλιθέα ζήτησε από τη servicer και ο Σ.Σ., υπερχρεωμένος επιχειρηματίας ο οποίος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», περιγράφει πως εδώ και 15 χρόνια βρίσκεται στη δίνη αυθαίρετων πρακτικών από τράπεζες και funds. Ο 51χρονος ζητά ρύθμιση βάσει της αξίας των περιουσιακών του στοιχείων και όχι των 4 εκατ. ευρώ στα οποία φέρονται να ανήλθαν τα χρέη του από επαγγελματικά δάνεια περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει παράλογο τον πολλαπλασιασμό των χρεών του, τον πλειστηριασμό (για λογαριασμό τής «Cairo») ενός διαμερίσματος 50 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 40.000 ευρώ αντί οικοπέδου 32 στρεμμάτων στην Κεφαλονιά αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ, το οποίο είχε αγοράσει στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου του, και το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών του με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε να εξυπηρετήσει τις οφειλές του, ούτε να ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα.
Οπως καταγγέλλει, όλα ξεκίνησαν το 2011 όταν η Eurobank προκάλεσε τεχνική αφερεγγυότητα και αθέτησε ουσιαστικά τη σύμβαση, υλοποιώντας το μισό business plan, κλείνοντας τη χρηματοδοτική στρόφιγγα και οδηγώντας μια υγιή εταιρεία με παιδικά παιχνίδια, που πλήρωνε τοκοχρεολύσιο, σε οικονομική καταστροφή.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να καταστούν απαιτητά τα χρήματα των επιχειρηματικών δανείων, επειδή η τράπεζα έβλεπε ξαφνικά μπροστά της τον κίνδυνο της οικονομικής κρίσης και ήθελε να "συμμαζευτεί" καταστρέφοντας εμένα και χιλιάδες άλλους. Πλήρωνα τα δάνειά μου από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 μέχρι και το 2012, στηρίζοντας την επιχείρηση με την οικογενειακή μου περιουσία. Προτίμησα να πληρώσω αποζημιώσεις στο προσωπικό. Δεν πλήρωσα τον ΦΠΑ. Επένδυση πήγαμε να κάνουμε, όχι τζόγο» αναφέρει ο Σ.Σ. Εχει διαμαρτυρηθεί και στη Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σημειώνοντας σε επιστολή του ότι αναμένεται η απάντηση στο αίτημα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για συνολική ρύθμιση των χρεών του σε Δημόσιο και τράπεζες.

Λένα Κυριακίδη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: