Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Κενά στις μετακινήσεις μαθητών της Θεσσαλονίκης, για μια ακόμη χρονιά!

Γ. Μυλόπουλος: “Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”.
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης κατέθεσε η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» προς τον αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Γιουτίκα, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις μετακινήσεις μαθητών σε πολλά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Η παράταξη έλαβε πολλές καταγγελίες γονέων για το ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα δρομολόγια λεωφορείων για μετακίνηση μαθητών στα δύο πρότυπα γυμνάσια Θεσσαλονίκης, σε ειδικά σχολεία και σε πειραματικά σχολεία, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι γονείς να κάνουν τις μετακινήσεις με δικά τους οχήματα ο καθένας, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ωράριο της εργασίας τους.
Για δεύτερη χρονιά έχουν μείνει 100 μαθητές και μαθήτριες του 2ου και του 4ου δημοτικού αλλά και δεκάδες παιδιά των ειδικών σχολείων στα Πεύκα, χωρίς σχολικά λεωφορεία. Πέρσι, για τους μαθητές των ειδικών σχολείων βρέθηκαν λεωφορεία τον Νοέμβριο, μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες της Ένωσης Γονέων Πεύκων. Οι μαθητές των ειδικών σχολείων είναι παιδιά με αναπηρίες, που σημαίνει ότι πρέπει να τα μετακινούν οι γονείς τους και εφόσον δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, είναι αναγκασμένοι να τα κρατάνε σπίτι.
Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας – Θράκης είχε συνάντηση με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πριν το άνοιγμα των σχολείων με αίτημα να βρεθεί λύση για το ζήτημα της μεταφοράς και να μην επαναληφθούν τα περσινά προβλήματα, αλλά η σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς αυτό να υλοποιηθεί.
ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΟΥΚ ΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΟΥ
Ο επικεφαλής της παράταξης, Καθηγητής ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά: “Όπως πέρσι, έτσι και φέτος παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στη μετακίνηση μαθητών στα σχολεία τους. Αυτό δείχνει προχειρότητα, κακή οργάνωση και αδυναμία αξιοποίησης της περσινής εμπειρίας από πλευράς διοίκησης της περιφέρειας. Γιατί δεν μπορεί να προφασιστεί για δεύτερη συνεχή χρονιά απρόβλεπτους παράγοντες η διοίκηση. Ό,τι πέρσι κρίθηκε απρόβλεπτο, φέτος έπρεπε να έχει εγκαίρως προβλεφθεί. Από ό,τι φαίνεται, αδίκως υπερψηφίζουμε άμεσα και εγκαίρως κάθε οικονομικό αίτημα για μετακίνηση μαθητών στην Περιφερειακή Επιτροπή, αξιολογώντας την υπόθεση της μετακίνησης των μαθητών ως κορυφαία προτεραιότητα. Οι αβελτηρίες, η προχειρότητα και η έλλειψη οργάνωσης της διοίκησης τελικά υπερισχύουν και οι μετακινήσεις κάθε χρόνο ξεκινούν καθυστερημένα. Εκθέτοντας την αξιοπιστία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στα μάτια της κοινωνίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Γιουτίκα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα
Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση
Θέμα: Κενά στις μετακινήσεις μαθητών στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων που λάβαμε, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα δρομολόγια λεωφορείων για μετακίνηση μαθητών στα δύο πρότυπα γυμνάσια Θεσσαλονίκης και στο ειδικό, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι γονείς να κάνουν τις μετακινήσεις με δικά τους οχήματα ο καθένας, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ωράριο της εργασίας τους. Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και για πειραματικά σχολεία.
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

  1. Τι κενά δρομολογίων για τη μεταφορά μαθητών καταγράφονται ακόμη στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης;
  2. Που οφείλεται η καθυστέρηση σε κάθε περίπτωση (π.χ. άγονοι διαγωνισμοί) και ποιες λύσεις έχουν δρομολογηθεί;
  3. Παρατηρείται κάποια επιδείνωση της κατάστασης σε σχέση με προηγούμενα έτη ή τα προβλήματα μπορούν να θεωρηθούν «συνήθη»; Τι άλλαξε και η περσινή εμπειρία της μεγάλης καθυστέρησης δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί φέτος από τη διοίκηση της περιφέρειας, ώστε οι μετακινήσεις μαθητών να γίνουν στην ώρα τους;
  4. Προβλέπεται αποζημίωση για τους γονείς που κάνουν τις μεταφορές με δικά τους οχήματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: