Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας η Ελλάδα και 46 ακόμα κράτη

  • Ψυχροπολεμικό κλίμα
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ενέκρινε και δημοσίευσε τη λίστα των χωρών που «επιβάλλουν καταστροφικές συμπεριφορές» στη Ρωσία και «έρχονται σε αντίθεση με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες» της χώρας.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 47 χώρες που «εφαρμόζουν πολιτικές που επιβάλλουν καταστροφικές νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές συμπεριφορές που έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, αλλά και την Ελλάδα.
Στις χώρες της Ε.Ε. που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα είναι η Σλοβακία και η Ουγγαρία και -σε εξαίρεση με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ- δεν υπάρχει στη λίστα η Τουρκία.
Σύμφωνα με πηγή του TASS, ο κατάλογος εγκρίθηκε μαζί με το προεδρικό διάταγμα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αλλοδαπούς που «μοιράζονται παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αξίες». Η διάταξη τίθεται σε ισχύ την ημέρα της επίσημης δημοσίευσής της.
Η πρώτη λίστα εγκρίθηκε την άνοιξη του 2021 και περιελάμβανε μόνο δύο χώρες - τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τσεχική Δημοκρατία. Για αυτούς επιβλήθηκαν περιορισμοί στο έργο των διπλωματικών αποστολών.
Ο δεύτερος κατάλογος εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2022 και ενημερώθηκε τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Οι συναλλαγές με κράτη που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα πρέπει να εκτελούνται με ειδικό τρόπο.
Επί του παρόντος, η τελευταία λίστα περιλαμβάνει 47 χώρες και εδάφη: όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., η Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, η Ελβετία, η Αλβανία, η Ανδόρα, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μονακό, η Νορβηγία, το Σαν Μαρίνο, η Βόρεια Μακεδονία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα , η Αυστραλία, η Μικρονησία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: