Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Είχε... τρύπα το κόκκινο χαλί στην Nvidia

O καλιφορνέζικος κολοσσός ανακοίνωσε χθες αύξηση τριμηνιαίων εσόδων κατά 122%, πολύ υψηλότερη από αυτήν που ανέμενε η αγορά, ωστόσο η μετοχή του «βούτηξε» ● Αναλυτές προέβλεπαν άμεση άνοδο της μετοχής κατά 10% και ημερήσια εκτόξευση της χρηματιστηριακής της αξίας κατά... 300 δισ. δολάρια
Οι μεγάλες προσδοκίες δημιουργούν συνήθως και μεγάλες απογοητεύσεις και όποιος το γνωρίζει αυτό καλά στο τέλος είναι αυτός που… «τα παίρνει όλα».
Ο λόγος για τη μετοχή της Nvidia, της αμερικανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, η οποία χάρη στη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να εκτοξεύεται την τελευταία τετραετία πάνω από… 3.000% στα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο λόγος όμως και για τους «αετονύχηδες των αγορών» που όπως φαίνεται έπαιξαν ακόμη ένα παιχνίδι σε βάρος των αδαών επενδυτών τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να βγάλουν τα τελευταία κέρδη της φετινής καλοκαιρινής σεζόν στη Wall Street.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές και διεθνή οικονομικά μίντια που προσανατολίζονται στις αγορές είχαν στρώσει -όπως συνηθίζουν τα τελευταία τρίμηνα- το κόκκινο χαλί τις τελευταίες μέρες για το μεγάλο event της Wall Street, την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του κολοσσού τσιπς τεχνητής νοημοσύνης και μονάδων επεξεργασίας γραφικών, βομβαρδίζοντας το επενδυτικό κοινό με αστρονομικές προβλέψεις.
Προέβλεπαν συγκεκριμένα υπερδιπλασιασμό εσόδων για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο στα 28,7 δισ. δολάρια, που όπως αποτιμούσαν θα οδηγούσε σε εκτόξευση της μετοχής της άλλη μέρα (δηλαδή χθες) σχεδόν κατά 10%.
Η Nvidia τους ξεπέρασε ανακοινώνοντας προχθές αργά το βράδυ, μετά το τέλος της συνεδρίασης στη Wall Street, αύξηση των εσόδων της κατά 122% στο τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, στα 30,5 δισ. δολάρια, ενώ προέβλεψε ακόμη μεγαλύτερα έσοδα -πάνω από 32 δισ. δολάρια- για το τρέχον γ’ οικονομικό της τρίμηνο. Σε αυτά τα ύψη εσόδων, η καλιφορνέζικη εταιρεία διεμήνυσε ότι το μέσο μικτό περιθώριο κέρδους της για το σύνολο του τρέχοντος οικονομικού έτους της θα προσέγγιζε το 70%.
Μετά από αυτά τα νούμερα υπό κανονικές συνθήκες ο τίτλος της Νvidia -που φέτος σημειώνει άνοδο 150% και από τις αρχές του 2023 750%-, θα έπρεπε να πετάξει. Αμ δε!
Η μετοχή του κολοσσού κινήθηκε χθες προς την αντίθετη κατεύθυνση βουτώντας προσυνεδριακά έως και 7% χαμηλότερα, ενώ περίπου τρεις ώρες πριν από το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street υποχωρούσε 3%.
Οι ειδικοί έσπευσαν να εξηγήσουν τις αιτίες της πτώσης. Κάποιοι… αθεόφοβοι είπαν ότι τα προβλεπόμενα περιθώρια κέρδους 70% για το σύνολο του οικονομικού έτους ήταν… λίγα σε σχέση το 76,4% που ανέμεναν κάποιοι αναλυτές. Κάποιοι άλλοι της ίδιας συνομοταξίας είπαν ότι τα προβλεπόμενα κέρδη των 32,5 δισ. ευρώ για το επόμενο τρίμηνο ισοδυναμούν με αύξηση 80% σε ετήσια βάση, η οποία είναι μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση 122% που σημειώθηκε στο β’ τρίμηνο. Κάποιοι άλλοι, τέλος, πιάστηκαν από την ανακοίνωση καθυστέρησης κυκλοφορίας του νέου τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Blackwell -από το οποίο η εταιρία προσδοκά τρελά κέρδη- κατά μερικούς μήνες, αγνοώντας ότι και το Hopper, το τρέχον τσιπ AI της Nvidia, έχει πολύ καλές πωλήσεις.
Απασες οι ερμηνείες της πτώσης -που παραπέμπουν περισσότερο σε «παπάτζες» παρά σε σοβαρές αναλύσεις, αγνόησαν επιμελώς το ύψους 50 δισ. δολαρίων πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που ανακοίνωσε η Nvidia. Μία πρακτική που ακολουθούν όλες σχεδόν οι διοικήσεις των ανά την υφήλιο εισηγμένων εταιρικών κολοσσών τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ενισχύσουν την τιμή της μετοχής και να αβγατίσουν τα κέρδη των μετόχων τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Nvidia οι προβλέψεις της αγοράς για το πού θα έφτανε η μετοχή της χθες ήταν πρωτοφανείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων ORATS, oι traders στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών (options) των ΗΠΑ αποτιμούσαν ότι η μετοχή της Nvidia θα σημείωνε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων άνοδο 9,8%, τη μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας μετά από ανάλογη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων του κολοσσού. Κάτι που όπως χαρακτηριστικά ερμήνευαν κάποια μίντια θα σήμαινε αύξηση της κεφαλαιοποίησης του κολοσσού κατά 305 δισ. δολάρια μέσα σε μία μέρα, τη μεγαλύτερη μετά από ανακοίνωση κερδών που έχει καταγράψει ποτέ εταιρεία στην Ιστορία. Οι εν λόγω κύριοι σιώπησαν χθες, ενώ κάποιοι εξ αυτών επιδόθηκαν στις παραπάνω ερμηνείες. Από την πλευρά τους οι αετονύχηδες, που είχαν ήδη πουλήσει βάζοντας στην τσέπη το κέρδος της ανόδου, αγόραζαν ξανά φτηνότερα τον «πολύτιμο τίτλο».

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: