Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Να σταματήσει η ασυδοσία με τον Fly Over

Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση κατέθεσε η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας», απευθυνόμενη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Γιουτίκα, ώστε να ενημερωθεί για τυχόν ελέγχους που πραγματοποιούνται ως προς τις επιπτώσεις από τα έργα κατασκευής της υπερυψωμένης λεωφόρου (flyover). Η ερώτηση κατατέθηκε μετά από φωτογραφικό υλικό που εξετάστηκε από την περιοχή εκτέλεσης των έργων στον Κόμβο Συκεών, όπου διακρίνονται κοπές δέντρων που παραμένουν για μέρες κομμένα επιτόπου ως εύφλεκτο υλικό, εκτεταμένη εκσκαφή του μητρικού πετρώματος που αλλάζει άρδην τη γεωμορφολογία της περιοχής και προώθηση μπάζων από εκσκαφές μέσα στην κοίτη του ρέματος της Ευαγγελίστριας.
Ο επικεφαλής της παράταξης, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά:
«Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Συνεχίζεται το καταστροφικό έργο της κατασκευής του flyover, με σοβαρές επιπτώσεις στο δάσος του Σέιχ Σου και στα ρέματα της περιοχής, χωρίς ακόμη να έχει εγκριθεί η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και χωρίς να έχουν εκδικαστεί οι προσφυγές των θιγόμενων στο ΣτΕ. Ζητούμε από την διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και συγκεκριμένα από τον περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Γιουτίκα, να αρθεί η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ στο ύψος της αποστολής της και να βάλει τέρμα στην ασυδοσία. Να σταματήσει άμεσα κάθε έργο, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν εκτιμηθεί από αντίστοιχη μελέτη».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης, ενώ επισυνάπτεται και φωτογραφικό υλικό:
ΠΡΟΣ:

  1. Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, κ. Γιουτίκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  1. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα

Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση
Θέμα: Έλεγχος επιπτώσεων flyover σε ρέματα και στο περιαστικό δάσος.
Μετά από πρόσφατες φωτογραφίες στις 17 Αυγούστου που μας κοινοποιήθηκαν γύρω από το εργοτάξιο που έχει αναπτυχθεί στον κόμβο Συκεών της Περιφερειακής Οδού, και τις οποίες σας επισυνάπτουμε, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  1. Συνεχίζονται ανενόχλητα οι κοπές δέντρων, αν και δεν έχει εγκριθεί ακόμη η νέα ΜΠΕ και δεν έχουν εκδικαστεί οι σχετικές προσφυγές στο ΣτΕ.
  2. Τα κομμένα δέντρα έχουν αφεθεί στο σημείο εδώ και εβδομάδες, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς, εντός περιόδου παρατεταμένου καύσωνα.
  3. Έχουν ανασκαφεί τεράστιοι όγκοι μητρικού πετρώματος, αλλάζοντας τη γεωμορφολογία της περιοχής, με ανεξερεύνητες συνέπειες.
  4. Τεράστιοι όγκοι μπάζων έχουν απωθηθεί εντός της κοίτης του ρέματος της Ευαγγελίστριας, με κίνδυνο να παρασυρθούν με την πρώτη βροχή, αλλά και να πλημμυρίσει το ρέμα.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε αν αυτές οι εξελίξεις, ενώ δεν έχει εγκριθεί ακόμη η νέα ΜΠΕ, σας είναι γνωστές και αν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας διεξάγουν ελέγχους για τυχόν επιπτώσεις από τα έργα κατασκευής του Flyover στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και στα ρέματα της περιοχής και πιο συγκεκριμένα στο ρέμα της Ευαγγελίστριας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: