Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Φαρμάκι... από νέες αυξήσεις σε φάρμακα

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΟΦ ΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ 461 ΚΩΔΙΚΟΥΣ
Υπολογίζεται ότι η συνολική δαπάνη για αυτά τα σκευάσματα θα αυξηθεί κατά 30-40 εκατομμύρια ευρώ, κόστος το 1/3 του οποίου θα επωμιστούν απευθείας οι ασθενείς και το υπόλοιπο οι εισφορές όλων μας ● Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τις αυξήσεις υποστηρίζοντας ότι έτσι δεν θα δημιουργούνται «τεχνητά ελλείμματα» λόγω... χαμηλής τιμής.
Ο χώρος της Υγείας δεν εξαιρείται από το ξέφρενο ράλι της ακρίβειας που κατατρώει τις σάρκες των εργαζομένων. Ερχονται νέες ανατιμήσεις στα φάρμακα, όπως προκύπτει από τη λίστα που αναρτήθηκε για διαβούλευση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και αφορά τις προτεινόμενες τιμές για συνολικά 461 κωδικούς.
Ετσι, αν περάσουν οι τιμές αυτές που αιτείται η φαρμακοβιομηχανία, η συνολική δαπάνη για αυτά τα φάρμακα θα αυξηθεί κατά 30 εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουμε όλοι μέσα από τις εισφορές μας, ενώ τα 10 από αυτά θα πληρώσουν απευθείας οι ασθενείς μέσα από τις συμμετοχές τους.
Τα παραδείγματα των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων, όπως φαίνονται από τον κατάλογο του ΕΟΦ, είναι πολλά. Για παράδειγμα, η λιανική τιμή αντιψυχωσικού σκευάσματος αυξάνεται κατά 357,4%, αντιβιοτικού κατά 184,43%, ογκολογικού φαρμάκου κατά 145,4%. Φάρμακο για τη θεραπεία της αναπνευστικής δυσχέρειας στα μωρά από 260,80 ευρώ θα φτάσει να κοστίζει 312,77 ευρώ, ενώ φάρμακο για καρδιοπαθείς από 64,97 ευρώ θα κοστίζει 111,95 ευρώ και αντιβίωση για ουρολοιμώξεις από 5,46 θα κοστίζει 15,53 ευρώ.
Το αφήγημα της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων είναι ότι πολλά είναι δυσεύρετα λόγω «χαμηλών τιμών» και τεχνητών ελλειμμάτων που δημιουργούνται προκειμένου τα φάρμακα να εξαχθούν σε χώρες όπου λαμβάνουν υψηλότερες τιμές, παραδεχόμενη ότι το φάρμακο εκτός από τις φαρμακοβιομηχανίες είναι και για την ίδια εμπόρευμα.
Θυμίζουμε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ζητήσει αυξήσεις σε 900 φάρμακα, με αυτό να είναι μόνο το πρώτο βήμα αφού αριθμητικά αφορά τα μισά από αυτά. Επιπλέον, δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων που αποφάσισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. πριν από λίγους μήνες και έρχονται τώρα οι νέες ανατιμήσεις με τις οποίες οι ασθενείς θα κληθούν να καταβάλλουν μεγαλύτερα ποσά.
Είναι πολύ πιθανό, πάντως, μετά τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης και των ενστάσεων από την πλευρά των εταιρειών, τα φάρμακα της λίστας που έχει αιτηθεί η φαρμακοβιομηχανία να λάβουν περαιτέρω αύξηση και η δαπάνη να φτάσει περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: