Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Η παλαιότερη μπάλα στον κόσμο!

Η ανακάλυψη μιας μινιατούρας από τερακότα που μοιάζει με δερμάτινη μπάλα στο νησί της Σαμοθράκης έχει συναρπάσει ιστορικούς και αρχαιολόγους.
Αυτό το τεχνούργημα που ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή του τάφου S130 στη Νότια Νεκρόπολη,
μέρος του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο, περίπου μεταξύ 275 και 250 π.Χ.
Το αντικείμενο, που μοιάζει πολύ με μια σύγχρονη μπάλα ποδοσφαίρου, προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες του αρχαίου κόσμου.
Αυτή η συμπαγής πήλινη σφαίρα,
που βρέθηκε από μια αμερικανική αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Elizabeth Dusenbury και τον Έλληνα αρχαιολόγο Ανδρέα Βαβρίτσα (1914-2014),
έχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τις σύγχρονες δερμάτινες μπάλες ποδοσφαίρου.
Η μινιατούρα, η οποία μπορεί να είναι η παλαιότερη γνωστή αναπαράσταση μπάλας ποδοσφαίρου στον κόσμο, υποδηλώνει ότι παρόμοια παιχνίδια παίζονταν στην αρχαιότητα.
Οι αρχαίοι συγγραφείς έχουν αναφέρει τη χρήση δερμάτινων σφαιρών, οι οποίες συνήθως φουσκώνονταν χρησιμοποιώντας την ουροδόχο κύστη ενός μεγάλου ζώου, συνήθως ενός χοίρου.

Αυτές οι μπάλες, φτιαγμένες από δέρμα ή κομμάτια υφάσματος ραμμένα μεταξύ τους και γεμισμένες με τρίχες αλόγου,
άχυρο ή μαλλί, χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα παιχνίδια που απολάμβαναν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες.
Η παρουσία αυτού του αντικειμένου σε έναν τάφο δείχνει ότι τα παιχνίδια με μπάλα είχαν σημαντική πολιτιστική ή συμβολική σημασία στην αρχαία ελληνική κοινωνία.
Η μπάλα δεν ήταν απλώς ένα παιχνίδι, αλλά εξυπηρετούσε και άλλες λειτουργίες στο πλαίσιο των αρχαίων αγώνων.
Τα δημοφιλή παιχνίδια με μπάλα της εποχής περιελάμβαναν την «απόρροια» και την «ανακρούση», όπου οι παίκτες χτυπούσαν συνεχώς τη μπάλα στο έδαφος ή σε έναν τοίχο με δύναμη μέχρι να αστοχήσουν.
Η μπάλα από τερακότα από τη Σαμοθράκη όχι μόνο προσθέτει στην κατανόησή μας για τις αρχαιοελληνικές δραστηριότητες αναψυχής,
αλλά παρέχει επίσης μια αξιοσημείωτη σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος,
αναδεικνύοντας τη διαρκή ανθρώπινη γοητεία με τα παιχνίδια με μπάλα και την εξέλιξή τους σε σύγχρονα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο.


Πηγή: Erasitexniko Chalkidikis

Δεν υπάρχουν σχόλια: