Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Σφοδρή διαμαρτυρία για «πελατειακή λογική» στο ΥΠΠΟ

  • EΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η Eνωση, με αφορμή τον τρόπο που επιλέχθηκε ο νέος υπηρεσιακός γραμματέας του υπουργείου, αν και δεν είναι απόφοιτος της Σχολής, δεν διαθέτει σχετικό πτυχίο, ούτε προϋπηρεσία και ήρθε τρίτος στην κατάταξη, υπαινίσσεται σαφώς μεθόδευση της διαδικασίας.
Σοβαρά ερωτήματα για την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα εγείρονται από τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκε ο υπηρεσιακός γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς δεν είναι απόφοιτος της Eνωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ-ΕΣΔΔΑ), δεν διαθέτει σχετικό πτυχίο, ούτε προϋπηρεσία και ήρθε τρίτος στην κατάταξη. Η υποψήφια που παρακάμφθηκε διαθέτει υψηλότερη μοριοδότηση και τυπικά προσόντα με βάση τον πίνακα που έχει δημοσιευθεί από το ΑΣΕΠ. Για να δοθεί η θέση στον «ευνοούμενο» βαθμολογήθηκε στην προφορική συνέντευξη με 256 μόρια περισσότερα από την πρώτη σε κατάταξη υποψήφια. Αυτό καταγγέλλει η Ενωση (ΕΝΑΠ-ΕΣΔΔΑ) σε σχετικό υπόμνημα, κάνοντας λόγο για «κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, πελατειακή και ευνοιοκρατική λογική». Και υποστηρίζει ότι η κάλυψη της θέσης στο ΥΠΠΟ δεν σφραγίστηκε από την αναγκαία και επιβεβλημένη διαφάνεια. Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στο υπουργείο Πολιτισμού για τη θέση της προϊσταμένης στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου επικράτησε η τρίτη σε μόρια υποψήφια, μετά την προφορική συνέντευξη!
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΝΑΠ-ΕΣΔΔΑ, το ΥΠΠΟ είναι το πρώτο υπουργείο, από όσα έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πλήρωση θέσης υπηρεσιακού γραμματέα, όπου αναλαμβάνει υποψήφιος ο οποίος «δεν είναι απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ, μολονότι η μοριοδότηση των αποφοίτων είναι υψηλή».
Σύμφωνα με τον πίνακα του ΑΣΕΠ, η πρώτη υποψήφια σε κατάταξη (μετά την τοποθέτηση του πρώτου υποψηφίου σε άλλον φορέα, ήταν δεύτερη στην αρχική κατάταξη) είχε συνολική βαθμολογία υψηλότερη «σε επίπεδο τυπικών και αντικειμενικών προσόντων όπου περιλαμβάνεται και η γραπτή δοκιμασία, δηλαδή πριν από τη συνέντευξη, συγκέντρωνε 255 μόρια παραπάνω σε σχέση με τον υποψήφιο που τελικά επελέγη (1.573,17 μόρια έναντι 1.317,71 μορίων)».
Συγκεκριμένα, «διαθέτει συναφές πτυχίο Οικονομικών Επιστημών της ΑΣΟΕΕ, αφετέρου διαθέτει σχετική προϋπηρεσία στις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, 6 χρόνια ως εισηγήτρια και 4 ως τμηματάρχης στο τμήμα Απαλλοτριώσεων, Απόκτησης Ακινήτων και Αποζημιώσεων. Αντίθετα, ο υποψήφιος που τελικά επελέγη δεν διαθέτει ούτε σχετικό πτυχίο ούτε αντίστοιχη προϋπηρεσία... Υπογραμμίζεται ότι, για να συμβεί αυτό, ο συγκεκριμένος υποψήφιος βαθμολογήθηκε στη συνέντευξη με 256 μόρια περισσότερα από την πρώτη σε κατάταξη υποψήφια».
Εύλογα η ΕΝΑΠ-ΕΣΔΔΑ διερωτάται: «Πώς ένας υποψήφιος χωρίς σχετική προϋπηρεσία και σχετικό πτυχίο βαθμολογήθηκε 25% παραπάνω από κάποιον που διαθέτει και τα δύο; Επιπλέον, τίθενται ερωτήματα σχετικά με την ουσιαστική τήρηση των αρχών της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα για τη Δημόσια Διοίκηση, όπως είναι η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων για την υψηλότερη θέση της διοικητικής ιεραρχίας. Ουδείς παραβλέπει το γεγονός ότι δυστυχώς η διοίκηση, στη στρεβλή σημερινή διοικητική πραγματικότητα, μπορεί να επιλέγει Υπηρεσιακούς Γραμματείς ανάλογα με τις προτιμήσεις της, καθώς ο νόμος της δίνει αυτή τη δυνατότητα.
»Αυτό όμως οφείλει να γίνεται έστω με τη διατήρηση των ισορροπιών και όχι με την υποβάθμιση των προσόντων των υποψηφίων που διαγωνίζονται για θέσεις ευθύνης. Στην περίπτωση του Υπουργείου Πολιτισμού φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς η επιλογή του συγκεκριμένου Υπηρεσιακού Γραμματέα παραβιάζει ευθέως τις αρχές της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας.
»Τέτοιες πρακτικές εντείνουν την αίσθηση της κομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, υπονομεύουν την αξιοπιστία και το κύρος της, ενώ παράλληλα θέτουν σε αμφιβολία την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την εμπιστοσύνη των διοικούμενων. Επιπλέον, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί απερίσπαστα, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της λειτουργίας του κράτους.
»Η ΕΝΑΠ-ΕΣΔΔΑ επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά την πάγια θέση της ότι οι τοποθετήσεις των δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης θα πρέπει να γίνονται μέσα από διαδικασίες κρίσεων, με σεβασμό στους νόμους και στη βάση αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων. Κατόπιν των ανωτέρω, το Υπουργείο Πολιτισμού καλείται να αποδείξει ότι λαμβάνει αποφάσεις βάσει των αρχών που διέπουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και του κράτους δικαίου και όχι βάσει μία πελατειακής και ευνοιοκρατικής λογικής. Επίσης, οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα της πρώτης υποψήφιας, όπως αποτυπώνονται από τον πίνακα αξιολόγησης και να την τοποθετήσει στη θέση του Υπηρεσιακού Γραμματέα».

Βασιλική Τσεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: