Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Στην Ευρώπη πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο ανοίγοντας τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια καθώς η ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζονται να μειώσουν το κόστος δανεισμού για να στηρίξουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
Το ποσοστό του Αυγούστου μειώθηκε από 2,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Eurostat. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 3%, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού αριθμού, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2% στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Το μηνιαίο ποσοστό πλησιάζει πλέον τον στόχο της ΕΚΤ του 2%, το επίπεδο που θεωρείται καλύτερο για την οικονομία.
Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο και για την Ελλάδα, όπου ο πληθωρισμός κατέγραψε ισχνή άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώνεται στο 3,1% από 3% τον Ιούλιο.
Συνολικά έξι χώρες από τις 20 καταγράφουν πληθωρισμό πάνω από 3%. Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που σημειώνουν αύξηση, παρότι οριακή.
Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (4,5%), η Εσθονία (3,4%), η Ολλανδία (3,3%), η Σλοβακία (3,2%) και η Ελλάδα (3,1%).
Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (0,9%) και η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία (και οι τρεις 1,1%).
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% από 3,75% στη συνεδρίασή της στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια από το υψηλό 23 ετών 5,25%-5,5% στις 17-18 Σεπτεμβρίου. συνάντηση πολιτικής.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: