Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Στη βρόμα και τη δυσοσμία για πάνω από τριάντα χρόνια ζουν δέκα χωριά της Πέλλας και της Ημαθίας

Ούτε να αναπνεύσουν δεν μπορούν οι περίπου 15.000 κάτοικοι των οικισμών γύρω από την Τάφρο 66.
Τριάντα και πλέον χρόνια βρόμα και δυσωδία. Τριάντα και πλέον χρόνια εφιαλτικά καλοκαίρια για τα χωριά Πέλλας και Ημαθίας που βρίσκονται δίπλα στην Τάφρο 66. Τριάντα και πλέον χρόνια διαμαρτυρίες επί διαμαρτυριών -μέχρι και «διανομή» μολυσμένου νερού από την Τάφρο είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια- αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ετσι και φέτος, ανεβαίνει το… ίδιο έργο, δηλαδή περίπου 15.000 κάτοικοι υφίστανται το μαρτύριο της βρόμας, πρωταγωνιστούν στην ίδια τραγωδία διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση…
Η Τάφρος 66 είναι μια τεχνητή τάφρος συλλογής επιφανειακών υδάτων με μήκος περίπου 35 χιλιόμετρα που κατασκευάστηκε το μακρινό 1935 για να συλλέγει τα ύδατα από την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών και οι απορροές της διοχετεύονται στον Αλιάκμονα.
Ετούτο το κανάλι απασχολεί κάθε χρόνο με τα τεράστια προβλήματά του, όπως και φέτος, όταν είδε κι αποείδε ο Παναγιώτης Ευθυμιάδης, πρόεδρος του Πολυπλάτανου Νάουσας, κι έγραψε σε ανάρτησή του που έγινε viral πως «εδώ και 30 και πλέον χρόνια 15.000 περίπου κάτοικοι των χωριών από τα οποία διέρχεται η Τάφρος 66 ζουν κάθε καλοκαίρι δίπλα σε μια Τάφρο όπου συναντάς ψόφια ψάρια... φίδια... χελώνες και οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής θα μπορούσε να ζήσει σε ένα ποτάμι χωρίς να λάβουμε υπ' όψιν την έντονη δυσοσμία που περιβάλλει όλη την περιοχή».
Σε ποιες κοινότητες έχει γίνει ο βίος αβίωτος; Πολυπλάτανος, Αγγελοχώρι, Αν. Ζερβοχώρι, Αγ. Γεώργιος, Αγ. Μαρίνα, Λυκόγιαννη, Νικομήδεια, Μακροχώρι, Διαβατό, Κουλούρα, χωριά τα οποία κατά τον κ. Ευθυμιάδη «τα καλοκαίρια βιώνουν τη μόλυνση της Τάφρου 66 και τον χειμώνα τον φόβο μιας καταστροφικής πλημμύρας!».
Οπως υπογραμμίζει, χωρίς να μπορεί να κρύψει τον θυμό του, «να αναπνεύσουν δεν μπορούν οι κάτοικοι 10 και πλέον χωριών από Πολυπλάτανο έως Κουλούρα από τα οποία διέρχεται η Τάφρος 66...σε λίγο καιρό θα παρακαλάμε να μη βρέξει γιατί όπως φαίνεται (και στις φωτογραφίες) όλη η Τάφρος 66 σε όλο το μήκος της (35 km) έχει κλείσει από φερτά υλικά...από δένδρα τα οποία εμποδίζουν τη ροή του νερού.
Η Τάφρος 66 έχει να καθαριστεί σε όλο το μήκος της από το 1985 όπως λένε οι παλιοί που θυμούνται καλύτερα. Εδώ και 2 χρόνια ακούμε για τον καθαρισμό της και έχει μείνει στα λόγια». Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, «σε απάντηση ενός εγγράφου μου προς το ΕΛΚΕΘΕ προκύπτει ότι τα υδάτινα σώματα της Τάφρου 66 χαρακτηρίζονται μέτριας έως κακής οικολογικής κατάστασης και υπάρχει η υποχρέωση εφαρμογής μέτρων αποκατάστασης!».
Και προειδοποιεί ότι «στον Πολυπλάτανο, κύριοι, η γέφυρα έχει κλείσει από τα φερτά υλικά, ξύλα κτλ, νερό περνάει μόνο από το ένα “μάτι” της παλιάς γέφυρας...το γνωρίζουν οι αρμόδιοι μια και τους έχω ενοχλήσει άπειρες φορές...φαντάζομαι και σε άλλα σημεία το ίδιο γίνεται. Πρέπει επιτέλους να καθαριστεί γιατί θα γίνουμε σαν τη Λάρισα...(Μάλλον ξεχάσατε πως το '79 είχαμε πλημμύρες)…».
Οι άμεσα εμπλεκόμενοι -κυρίως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- απαντούν ότι η δυσωδία οφείλεται στη στασιμότητα των υδάτων. Αλλοι όμως υποστηρίζουν βάσιμα ότι το πρόβλημα υπάρχει διότι στην Τάφρο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, καταλήγουν ανεπεξέργαστα αστικά, αγροτικά και βιομηχανικά λύματα, ιδίως τα καλοκαίρια που λειτουργούν τα εργοστάσια συσκευασίας φρούτων, ενώ επιπλέον κανείς δεν γνωρίζει τι δείχνουν οι δειγματοληψίες που γίνονται.
«Δεκαετίες ασχολούμαστε με το θέμα, μια χρονιά θυμάμαι είχαμε μοιράσει στη Βέροια μπουκάλια νερό από την Τάφρο που έζεχνε μπας και συγκινηθεί κανένας» θυμάται ο Γιάννης Αγγέλογλου, μέλος των οικολόγων της Βέροιας, που σημειώνει στην «Εφ.Συν.» πως «εκτός από τα εργοστάσια φρούτων, ακόμη και ο βιολογικός της Βέροιας έχει πρόβλημα, αν και το βασικό ξεκινά από την Πέλλα. Τώρα με την παρατεταμένη ανομβρία το πρόβλημα μεγαλώνει. Τι τα θέλετε, εδώ μπαίνουνε πρόστιμα και τα σβήνουνε»!
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο Φώτης Χατζόγλου, περιφερειακός σύμβουλος Πέλλας της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», σημειώνει ότι το πρόβλημα «δεν είναι μόνο από τα κονσερβάδικα που λειτουργούν αυτό το διάστημα, υπάρχει σαφές πρόβλημα και με τα αστικά λύματα της Βέροιας και με τα φυτοφάρμακα». Τονίζει κυρίως ότι «το μεγάλο θέμα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών που κάνουν τους ελέγχους και χωρίς ελέγχους η πρόληψη δεν λειτουργεί και η αυθαιρεσία κυριαρχεί».
Ρωτάμε τους κ. Αγγέλογλου και Χατζόγλου σχετικά με τις εξαγγελίες της διοίκησης της Περιφέρειας τον περασμένο Απρίλιο ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη και εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή η υποβολή για ένταξη στο ΕΣΠΑ της αντιπλημμυρικής προστασίας της Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία.
Οπως λέει ο κ. Χατζόγλου, «το ζήτημα με την Τάφρο είναι πως λείπει ένας συνολικός σχεδιασμός για τη σωτηρία της και χωρίς συνολικό σχεδιασμό ό,τι εξαγγέλλεται είναι απλώς ασπιρίνες». Σαρκαστικά ο κ. Αγγέλογλου παρατηρεί πως «όπως λένε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Εκτός αν βρίσκεται στην Τάφρο, οπότε πεθαίνει πρώτη. Από ασφυξία».

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: