Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Περιορισμένης ευθύνης (και) για τη φωτιά στον Όρβηλο δηλώνει η διοίκηση της ΠΚΜ

Γιάννης Μυλόπουλος: «Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να σταματήσει να δηλώνει «περιορισμένης ευθύνης» και να αναλάβει δράση, ως επισπεύδουσα αυτοδιοικητική αρχή.
Εμείς θα είμαστε εδώ για να υποβάλλουμε λύσεις και προτάσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα, για τα οποία η διοίκηση δηλώνει αναρμόδια».
Σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη φωτιά στον Όρβηλο έθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Σερρών Μαρία Παπαδημητρίου, εκ μέρους της παράταξης “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας”, κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας της 26 Αυγούστου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, μεταφέροντας και την αγωνία των πολιτών της Σιντικής και των Σερρών.
Πιο συγκεκριμένα, τέθηκαν τα ζητήματα:

  1. Γιατί δεν έγινε εφικτό να οριοθετηθεί γρήγορα η φωτιά
  2. Γιατί δεν έχουν εξουδετερωθεί ακόμη τα ναρκοπέδια από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου
  3. Γιατί δεν έχει γίνει χαρτογράφηση των ναρκοπεδίων
  4. Γιατί, δεδομένων των ναρκοπεδίων, δεν υπήρξε μεγαλύτερη έμφαση στα εναέρια πυροσβεστικά μέσα
  5. Πόσα χρήματα διατέθηκαν φέτος για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου δάσους από την εύφλεκτη ύλη και πόσα για τη διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών
  6. Γιατί δεν υπήρχε καθημερινή ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και
  7. Αν είναι διατεθειμένη η διοίκηση της περιφέρειας να καταψηφίσει οποιοδήποτε αίτημα τυχόν έρθει για έγκριση εγκατάστασης αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων στην καμένη έκταση.

Επίσης, με την ευκαιρία της ερώτησης για τη φωτιά στον Όρβηλο, έγινε αναφορά και στις πυρκαγιές στο Μενοίκιο και στο Παγγαίο.
Η πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος των Σερρών έκαιγε επί ένα σχεδόν μήνα, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας, ενώ ακολούθησε η πυρκαγιά στο Μενοίκιο που έκαιγε για μια εβδομάδα και η πυρκαγιά στο Παγγαίο που καίει ακόμη!
Ο Δήμαρχος Σιντικής, Γιώργος Τάτσιος, ανέφερε στις 13 Αυγούστου ότι «εδώ και 5 μέρες δεν έχει επιχειρήσει εναέριο μέσο στον Όρβηλο ενώ έχει καεί το 3% της έκτασης του Δήμου», για να προσθέσει με απόγνωση «δεν μας δίνει κανείς σημασία, είμαστε αβοήθητοι».
Η κ. Παπαδημητρίου επίσης επεσήμανε ότι στην καμένη έκταση του Μενοίκιου πρόκειται να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο μεγαλύτερο σε εμβαδόν από την πόλη των Σερρών και ότι στο Παγγαίο φαίνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ χάρτης μελλοντικού αιολικού πάρκου.
Παρά την τραγική για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών φετινή θερινή περίοδο, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σπυρόπουλος κατά την απάντησή του, ακολούθησε τη συνήθη γραμμή άμυνας της Περιφέρειας που την παρουσιάζει σαν… περιορισμένης ευθύνης για τις φυσικές καταστροφές, όπως άλλωστε και για όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο, όπως τις πλημμύρες και τη λειψυδρία. Για όλα φταίνε άλλοι.
Έτσι, οι απαντήσεις που έδωσε κινήθηκαν στη συνήθη γραμμή του «δεν έχουμε αρμοδιότητα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, την ευθύνη της οποίας έχει η πυροσβεστική”.
Αποφεύγοντας να απαντήσει για την υποστηρικτική αρμοδιότητα της Περιφέρειας ως προς την Πολιτική Προστασία, όπως και για την ευθύνη της, ως επισπεύδουσα αρχή, να διεκδικήσει την κινητοποίηση των κρατικών μέσων δασοπυρόσβεσης.
Και βεβαίως καμία απάντηση δεν έδωσε και ως προς το καίριο ζήτημα της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας ως προς την έγκριση εγκατάστασης αιολικών ή φωτοβολταϊκών συστημάτων σε καμένες εκτάσεις. Αποφεύγοντας να απαντήσει στην πολύ συγκεκριμένη ερώτηση, αν η Περιφέρεια εγκρίνει άδειες εγκατάστασης έργων σε καμένες δασικές εκτάσεις.
Γιάννης Μυλόπουλος: «ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΗΜΩΝ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΩΝ ΥΜΕΙΣ ΑΔΕΤΕ»
Ο επικεφαλής της παράταξης, καθηγητής στον Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά:
«Κάθε φορά που ως αντιπολίτευση θέτουμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ενώπιον των ευθυνών της για τις μεγάλες καταστροφές που υφιστάμεθα ή που επαπειλούνται να συμβούν, η Περιφέρεια δηλώνει… περιορισμένης ευθύνης, κρυπτόμενη πίσω από τη λογική των αρμοδιοτήτων.
Είτε πρόκειται για την κλιματική κρίση και τις πυρκαγιές στις Σέρρες, που έκαιγαν επί βδομάδες, είτε για την απειλή της λειψυδρίας και των πλημμυρικών καταστροφών που μας βρίσκουν απροετοίμαστους, είτε για τον FlyOver που ταλαιπωρεί και το Μετρό της Θεσσαλονίκης που καθυστερεί, είτε ακόμη πρόκειται για την έλλειψη έργων υποδομής, δρόμων και σιδηροδρόμου, είτε και για τον υπερτουρισμό στη Χαλκιδική, η απάντηση είναι ότι τα ζητήματα αυτά υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της περιφέρειας.
Η κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας, όμως, ζητά από εμάς ανάληψη ευθύνης για τα μεγάλα προβλήματα.
Ζητά να γίνει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση επισπεύδουσα αρχή και μοχλός ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και προβλημάτων που ταλαιπωρούν τη ζωή μας.
Η κοινωνία ζητά από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ να μετατραπεί από διαχειριστή αρμοδιοτήτων, σε υπεύθυνο κέντρο εκπόνησης ενός γνήσια αυτοδιοικητικού στρατηγικού σχεδιασμού.
Αυτό ζητάμε κι εμείς, ως αντιπολίτευση, από τη διοίκηση της περιφέρειας και αυτό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε.
Υποδεικνύοντας συστηματικά λύσεις και υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα, όπως τώρα για τις φωτιές στα δάση, για την αντιμετώπιση των οποίων η διοίκηση της Περιφέρειας δηλώνει… περιορισμένης ευθύνης».




Δεν υπάρχουν σχόλια: