Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Επιστολή του ΥΠΠΟ για δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»

Σε επιστολή που λάβαμε από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με το δημοσίευμά μας «Σφοδρή διαμαρτυρία για “πελατειακή λογική” στο ΥΠΠΟ» (Εφ.Συν.», 1/8/24), ενημερωθήκαμε ότι ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου έχει στείλει απαντητική επιστολή (από τις 8/7/24) προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που με υπόμνημά της (στις 5/7/24) προέβη σε καταγγελίες και έθεσε ερωτήματα γύρω από την επιλογή κάλυψης θέσης του Υπηρεσιακού Γραμματέα στο Υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας μάλιστα λόγο για «πελατειακή και ευνοιοκρατική λογική».
«Η 5μελής Επιτροπή Επιλογής του Υπηρεσιακών Γραμματέων αποτελείται από 4 μέλη του ΑΣΕΠ και έναν εκπρόσωπο του ΕΚΔΔΑ», σημειώνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «μια τέτοια επιτροπή επιλογής δεν θα μπορούσε να υπηρετεί την “πελατειακή και ευνοιοκρατική λογική”». Χαρακτηρίζει «αδιανόητο» ένας φορέας να σχολιάζει «ως προς το αποτέλεσμά της μια διαδικασία επιλογής στην οποία υπάρχει συνέντευξη, όταν δεν μπορεί να έχει ιδία άποψη για τις επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτή». Σημειώνει επίσης ότι αποφάσισε να συντάξει την επιστολή γιατί «μια πτυχή υπερβαίνει τα θεσμικά εσκεμμένα. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΑΠ-ΕΣΔΔΑ καλούν μια Υπουργό να παρανομήσει παραβιάζοντας δέσμια αρμοδιότητάς της. Ακόμα χειρότερα η παρανομία στην οποία την παροτρύνουν είναι να μην υλοποιήσει την απόφαση μιας ανεξάρτητης Επιτροπής...».
Η απάντηση της συντάκτριας
Διευκρίνιση 1η προς το αναγνωστικό μας κοινό: Δεν δημοσιεύσαμε την απαντητική επιστολή του προέδρου του ΑΣΕΠ γιατί δεν την είχαμε στα χέρια μας, όχι γιατί ασκήσαμε λογοκρισία.
Διευκρίνιση 2η προς το ΥΠΠΟ: Μας εγκαλεί ότι δεν γνωρίζουμε πως «η επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων των Υπουργείων γίνεται από το ΑΣΕΠ». Δύο φορές γράφουμε στο δημοσίευμα, στην πρώτη και στην τρίτη παράγραφο, ότι η μοριοδότηση των υποψηφίων αφορά τον πίνακα του ΑΣΕΠ.
Τέλος, ευχαριστούμε την υπουργό Πολιτισμού για τα άμεσα αντανακλαστικά τα οποία αναμένουμε να επιδείξει για εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ μας, όπως για τα 71 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Bασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: