Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Εξαήμερη βάρδια… my ass

Δεν είναι εξαήμερη εργασία, αλλά εξαήμερη βάρδια, επιμένει η κυβέρνηση, η οποία είναι διεθνώς εκτεθειμένη για τη πρωτοτυπία της νομιμοποίησης της εξαήμερης εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να μας εξηγεί ότι «δεν είναι αυτό που νομίζουμε», παραθέτοντας στοιχεία από το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου (που τα βρήκε όταν τέλος κάθε μήνα δηλώνονται;), οπότε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η αντεργατική διάταξη.
Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ, αίτηση έχουν υποβάλει μόλις 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα από τους 326.482 εργοδότες και από αυτά την άδεια για την εφαρμογή του νόμου έλαβαν μόλις 291 παραρτήματα, δηλαδή το 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων. «Δεν υπάρχει εξαήμερα εργασία στην Ελλάδα», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, για να καλύψει ότι πρόκειται για την πρώτη χώρα της ΕΕ που τη θεσμοθέτησε, όταν μάλιστα στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 41 ώρες την εβδομάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 37,5 ώρες.
«Μύθο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την εξαήμερη εργασία και τονίζουν πως η «έκτακτη βάρδια», δηλαδή η έκτη μέρα εργασίας, απαιτεί τη συναίνεση του εργαζόμενου.
«Ο εργαζόμενος πολύ δύσκολα θα αρνηθεί», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις αναζητούν ήδη τρόπους να προβλέψουν δραστηριότητες και ΚΑΔ συμβατούς με τη δήλωση εξαήμερης απασχόλησης, ώστε να μην τους πετάει έξω το σύστημα. Τα στοιχεία δηλαδή του επόμενου μήνα θα έχουν σαφώς ανοδική τάση.
Από τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η κυβέρνηση προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Οι αιτήσεις δείχνουν ότι 8 στους 10 εργαζόμενους κλήθηκαν (και κατόπιν δικής τους «συναίνεσης» κατατέθηκε η αίτηση στο ΕΡΓΑΝΗ) να εργαστούν 6η μέρα παράνομα. «Θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις» ανακοινώθηκε. Πώς όμως προστατεύονται αυτοί οι εργαζόμενοι;
Και ύστερα, από τις επιχειρήσεις που τελικά θα υλοποιήσουν πρώτες το εξαήμερο, γνωρίζουμε πόσους εργαζόμενους έχουν; Ποιες είναι; Και αν δεχτούμε το στοιχείο ότι είναι λίγες εκείνες οι επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν το εξαήμερο, τότε ποιων τα συμφέροντα υπηρετήθηκαν με τη θεσμοθέτησή του; Διότι δεν μπορεί να είναι προϊόν επιφοίτησης.

Ιωάννα Δρόσου
Πηγή: epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: