Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Είναι πολλά τα λεφτά των ευρωβουλευτών

720 ευρωβουλευτές παίρνουν τις θέσεις τους στην πρώτη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Πολλά έχουν ακουστεί για τις αμοιβές τους. Πόσο όμως πραγματικά παίρνουν; Κάθε ευρωβουλευτής δικαιούται μηνιαίο μισθό 8.089,63 ευρώ καθαρά (στις περισσότερες χώρες αφορολόγητα).
Επίσης, διαθέτει ένα κατ’ αποκοπήν ποσόν 350 ευρώ που καλύπτει τη διαμονή, τα γεύματα και τα συναφή έξοδα για κάθε μέρα που περνά στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Για να λάβουν αυτά τα χρήματα, οι ευρωβουλευτές πρέπει να υπογράψουν λίστα παρουσίας. Επιπλέον, προβλέπεται ένα επίδομα ύψους 4.950 ευρώ κάθε μήνα, που όμως μειώνεται στο μισό εάν παρευρίσκονται σε λιγότερες από τις μισές συνεδριάσεις της ολομέλειας σε ένα έτος, χωρίς κατάλληλη αιτιολόγηση. Για το ποσόν αυτό δεν δίνουν λογαριασμό. Κατά κάποιο τρόπο είναι για τα... μικροέξοδα. Με έναν απλό υπολογισμό, τα συνολικά μηνιαία έσοδα ανέρχονται σε περίπου 17.000 ευρώ, αν και το ποσόν μπορεί να ποικίλλει από μήνα σε μήνα.
Τα έξοδα μετακίνησης από και προς το Ευρωκοινοβούλιο είναι επίσης πληρωμένα (αεροπορικά ή σιδηροδρομικά ακόμα και πρώτης θέσης, ή χρήματα για ταξίδια με αυτοκίνητο). Εάν επισκέπτονται άλλες χώρες εντός της Ε.Ε. μπορούν επίσης να διεκδικήσουν κατ’ ανώτατο όριο 4.886 ευρώ ετησίως για ταξίδια και διαμονή. Οταν βρίσκονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, έχουν επίσης πρόσβαση στον στόλο οχημάτων του Κοινοβουλίου για τις επίσημες εργασίες τους.
Επιπλέον, κάθε ευρωβουλευτής λαμβάνει 29.557 ευρώ τον μήνα, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την πληρωμή των κοινοβουλευτικών βοηθών τους. Πέραν του κοινοβουλευτικού τους έργου, οι ευρωβουλευτές επιτρέπεται επίσης να έχουν παράλληλες εργασίες - και περίπου τα δύο τρίτα το κάνουν, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας. Οι ευρωβουλευτές που δεν εκλέγονται ξανά συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα, ένα μισθό, ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσαν στην Ευρωβουλή. Ενας βουλευτής με πέντε πλήρεις θητείες θα μπορούσε να κερδίσει 248.000 ευρώ σε διάστημα δύο ετών.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη όταν γίνουν 63 ετών. Φτάνει έως και το 70% του μισθού τους - 3,5% του μισθού για κάθε έτος θητείας. Εν ολίγοις, είναι πολλά τα λεφτά κι οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν κάθε λόγο να είναι και καχύποπτοι και απαιτητικοί για το αν πιάνουν τόπο.

Μαρία Ψαρά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: