Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης για το ν/σ ψυχικής υγείας - Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βαφτίζει «fake news», που «διασπείρει η αντιπολίτευση», τις διαμαρτυρίες από την επιστημονική κοινότητα, τους υγειονομικούς στις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, από πλήθος φορέων και καλλιτεχνών.
Αύριο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφισή στην Ολομέλεια της Βουλής το εκτρωματικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», ψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, παρά το μπαράζ κινητοποιήσεων με αίτημα την απόσυρσή του.
Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι το Μαξίμου αγνοεί επιδεικτικά τον επιστημονικό κόσμο, τους υγειονομικούς, τους καλλιτέχνες, όλους όσους έχουν ενώσει τις φωνές τους ενάντια στην προωθούμενη διάλυση της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βαφτίζει όλες τις αντιδράσεις ως «fake news» που διασπείρει η αντιπολίτευση!
Περίπου 150 φορείς των δύο ευαίσθητων τομέων έχουν καταγγείλει ότι το ν/σ θα καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει στις υπάρχουσες δομές οδηγώντας στην εξόντωση ψυχικά ασθενείς και τοξικοεξαρτημένους, ωστόσο ο Παύλος Μαρινάκης ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο βελτιώνεται «την ποιότητα παροχής Υπηρεσιών των ωφελούμενων, των φροντιστών και των οικογενειών τους».
Το σχέδιο νόμου, το οποίο είναι τόσο ακραίο που δεν επιδιορθώνεται, παραδίδει σαφώς τον χώρο στους ιδιώτες. Όπως συνοψίζει η Ντάνι Βέργου σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το ν/σ προβλέπει τα εξής:

  • Το κλείσιμο των 2 εκ των 3 Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, του ΨΝΑ και του ΨΝΘ, τη μεταφορά όλων των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας και των αρμοδιοτήτων τους στις ΥΠΕ.
  • Την κατάργηση δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, προγραμμάτων με τεράστια εμπειρία στην πρόληψη - απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη, όπως ΚΕΘΕΑ, «18 Ανω», «Ιανός», «Διάπλους», «Αργώ», και την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», σε βάρος της απεξάρτησης.
  • Τη δημιουργία ενός ΝΠΙΔ, του Eθνικού Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), στον τομέα της απεξάρτησης, με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων.
  • Τη γενναία χρηματοδότηση, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, των αμαρτωλών ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.
  • Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζομένων στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης από τη μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μία Υγειονομική Περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «έκτακτων» υπηρεσιακών αναγκών, που μόνο έκτακτες δεν είναι.
  • Την αέναη «πλοήγηση» των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιων, ιδιωτικών, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.
  • Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.
  • Την ιατρικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές παιδιών και εφήβων, τις οποίες βαφτίζει «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιμένει, λοιπόν, πως πρόκειται για «ανεύθυνες αντιπολιτευτικές κορώνες», προσπαθώντας να πείσει ότι το νομοσχέδιο «περιλαμβάνει τις απαιτούμενες οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Η Υγεία, σε όλες τις εκφάνσεις της, είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη τετραετία για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» δηλώνει και παραθέτεις δικές του «πέντε αλήθειες».
1η Αλήθεια: Δεν καταργούνται τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δεν καταργούνται. Μετασχηματίζονται αποκτώντας νέα νομική μορφή, ενισχύονται επιπλέον και μετεξελίσσονται σε Ολοκληρωμένα Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
Τα επτά Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας μπαίνουν κάτω από τη διοικητική «ομπρέλα» των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
Συγκεκριμένα, το Ψ.Ν.Α. «ΔΑΦΝΙ» και το «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» του Ενιαίου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» μεταφέρονται στις οικείες Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών (Δ.Υ.Πε.) ως αποκεντρωμένες μονάδες τους, διασυνδέονται με τις δομές παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αυτών και συνεχίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους.
Έτσι θα ενισχύσουμε την προσβασιμότητα στις αναγκαίες και ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση και θα διασφαλίζουμε το μέγιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
2η Αλήθεια: Το νομοσχέδιο ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
Αντίθετα, διασφαλίζει ΟΛΕΣ τις θέσεις όπως και το καθεστώς εργασίας κάθε επαγγελματία.
Καθένας και καθεμία από τους ήδη απασχολούμενους θα μεταφέρουν τις οργανικές θέσεις τους στον νέο φορέα.
Η μεταφορά θα γίνεται με την υφιστάμενη σχέση εργασίας, τον κλάδο και την αντίστοιχη ειδικότητα.
Εισάγεται μάλιστα ως εργασιακό κίνητρο η απόκτηση της Νοσηλευτικής Ειδικότητας Ψυχικής Υγείας.
• Το προσωπικό των φορέων που εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. συνεχίζει να εργάζεται.
Στόχοι του ενιαίου φορέα είναι:
• Η καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων
• Να βάλει τέλος στην αλληλοεπικάλυψη των υπηρεσιών
3η Αλήθεια: Fake news τα λουκέτα σε φορείς αντιμετώπισης εξαρτήσεων.
• Ο.ΚΑ.ΝΑ., ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, ΑΡΓΩ, «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», DETOX ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους χωρίς να κλείσει καμία δομή και καμία υπηρεσία.
• Θα διασυνδέονται μεταξύ τους, ώστε να παρακολουθείται η πορεία του εξαρτημένου ατόμου με στόχο να διατηρείται μέσα στο σύστημα υγείας και να μην «χάνεται».
4η Αλήθεια: Το νομοσχέδιο ισχυροποιεί τη δημόσια παροχή υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
Ο νέος ενιαίος οργανισμός είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως ακριβώς είναι το ΚΕΘΕΑ και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. Τα Ν.Π.Ι.Δ. είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο (άνω του 50%) κατέχοντας δημόσιο χαρακτήρα και εποπτεύονται από το αρμόδιο Υπουργείο.
5η Αλήθεια: Η πρόληψη ισχυροποιείται.
• Τα Κέντρα Πρόληψης συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.
• Θα υπάρχουν δομές πρόληψης, μείωσης της βλάβης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης σε κάθε πόλη της Ελλάδας εξασφαλίζοντας το δικαίωμα της πρόσβασης σε όλους.
• Δημιουργείται για πρώτη φορά Διεύθυνση Πρόληψης που θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες.
• Ιδρύονται δομές Detox εντός των νοσοκομείων σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους ωφελούμενους.
6η Αλήθεια: Στηρίζουμε τις οργανωτικές αλλαγές με σύμμαχο την τεχνολογία!
Πρώτο ψηφιακό βήμα το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης.
Με τη λειτουργία του θα υπάρχει για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ:
• Έλεγχος σε πραγματικό χρόνο του έργου των φορέων του Εθνικού Δικτύου
και
• Παροχή πληροφοριών για τη διαθεσιμότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών, των διαθέσιμων κλινών όπως επίσης των ραντεβού σε όλες τις δομές.
Τι προσφέρει αυτό;
• Πλήρη και στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων.
Αλλά και:
• Την «εικόνα» με τα απαραίτητα επιδημιολογικά δεδομένα για την ψυχική υγεία του πληθυσμού.
• Οι ψηφιακές δυνατότητες όμως θα αλλάξουν… «πίστα» με το Εθνικό Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής – Τηλεσυμβουλευτικής, που θα παρέχει:
• ιατρική και ψυχική υποστήριξη,
καθώς επίσης και
• συμβουλευτική

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: