Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ οι αγρότες

  • ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024 ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ
Εάν κάποιος αγρότης θέλει να παραμείνει στο ΓΑΙΑ -προς το παρόν μόνο η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει διαθεσιμότητα- θα πρέπει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2024 να υποβάλει μια σειρά δικαιολογητικών για την εγγραφή του, αλλιώς επιστρέφει στο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και στον πάροχο που είχε πριν.
Υποχρεωτική ένταξη των αγροτών για τουλάχιστον ένα τρίμηνο στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ της ΔΕΗ ετοιμάζεται να επιβάλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγκαστική μετακίνηση θα προβλέπεται σε τροπολογία που ετοιμάζεται να καταθέσει το ΥΠΕΝ στη Βουλή και συνδέεται με την προφανή απροθυμία των αγροτών να ενταχθούν στο τιμολόγιο που έχει θεσπιστεί από τον περασμένο Απρίλιο.
Το τιμολόγιο ΓΑΙΑ είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να δείξει ότι συνεχίζει να μεριμνά για τους 150.000 αγρότες και τους αγροτικούς φορείς (συνεταιρισμούς, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ) μετά την κατάργηση των ειδικών αγροτικών τιμολογίων που ίσχυαν στο παρελθόν.
Ομως, παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες και τις υποσχέσεις ότι αυτό συνοδεύεται από άτοκη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, φαίνεται πως οι αγρότες δεν ανταποκρίθηκαν. Το εντυπωσιακό είναι ότι πέραν της ΔΕΗ δεν υπήρξε και κάποια άλλη εταιρεία προμήθειας που να έχει ανακοινώσει τιμολόγιο τύπου ΓΑΙΑ. Ετσι, η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός ΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης, που δηλώνει σκληρός φιλελεύθερος και υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού, φέρνει την τροπολογία η οποία θα προβλέπει:
  • Υποχρεωτική μετακίνηση από την 1η Αυγούστου 2024 στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ όλων των κατόχων αγροτικών συνδέσεων. Εννοείται ότι η τροπολογία δεν λέει για μεταφορά στο συγκεκριμένο ΓΑΙΑ της ΔΕΗ αλλά, όπως προαναφέραμε, δεν έχει ανακοινωθεί τέτοιο τιμολόγιο από άλλη εταιρεία και μάλλον θα είναι δύσκολο να συμβεί αυτό έως την ερχόμενη Πέμπτη.
  • Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, η ΔΕΗ θα πρέπει να ενημερώνει τους καταναλωτές πόσο θα πλήρωναν εάν δεν είχαν μεταφερθεί στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ.
  • Εάν κάποιος αγρότης θέλει να παραμείνει στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ, θα πρέπει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2024 να υποβάλει μια σειρά δικαιολογητικών για την εγγραφή του, αλλιώς επιστρέφει στο τιμολόγιο που είχε πριν. Επίσης, εάν δεν επιθυμεί την παραμονή του, μπορεί να δηλώσει επιθυμία υπαγωγής σε άλλο προϊόν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024. Η αποχώρηση θα γίνει χωρίς ποινή, αν και στο ΓΑΙΑ της ΔΕΗ προβλέπεται ρήτρα αποχώρησης 70 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 700 ευρώ για νομικά πρόσωπα.
Ο υπερ-φιλελεύθερος Θ. Σκυλακάκης είχε αφήσει να διαφανούν οι προθέσεις του σχετικά με το τιμολόγιο ΓΑΙΑ εδώ και δέκα μέρες, όταν στις 17 Ιουλίου ανακοίνωνε τα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν, υποτίθεται, την εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος. Στο ερώτημα για το αν λαμβάνονται μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών, ο υπουργός απαντούσε «έχουμε, ήδη, θεσμοθετήσει το τιμολόγιο ΓΑΙΑ», πρόσθετε ότι αυτό δίνει πρόσβαση «σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών» και κατέληγε: «Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν πρέπει να μείνει ούτε ένας αγρότης εκτός ΓΑΙΑ»!!!
Η υπουργική απόφαση για τα τιμολόγια ΓΑΙΑ υπεγράφη στις 12 Απριλίου 2024 καλώντας τους προμηθευτές να ανακοινώσουν «εντός 15 ημερών» τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που θα προσφέρουν.
Η ΔΕΗ ήταν η μόνη που ανακοίνωσε τιμολόγιο ΓΑΙΑ στις 26 Απριλίου 2024 λέγοντας ότι θα έχει σταθερή τιμή χρέωσης για τα δύο πρώτα χρόνια ενώ για τα υπόλοιπα οκτώ η σταθερή τιμή θα αφορά το 1/3 της κατανάλωσης. Προβλέπεται μηνιαίο πάγιο 10 ευρώ ενώ η χρέωση για αγρότες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές στα δύο πρώτα χρόνια είναι 9,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα και για όσους έχουν οφειλές είναι 11 λεπτά. Για τους συνεταιρισμούς χωρίς οφειλές, η αρχική χρέωση είναι 9,3 λεπτά και για τους συνεταιρισμούς με οφειλές 10,5 λεπτά. Πρόκειται για τιμές που μοιάζουν με τις τρέχουσες των σταθερών μπλε τιμολογίων αλλά η δέσμευση για δύο χρόνια προκαλεί ένα δισταγμό ειδικά για όσους πιστεύουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι ο ανταγωνισμός θα ρίχνει στο μέλλον τις τιμές.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι εντάσσονται σε τιμολόγιο ΓΑΙΑ δικαιούνται να αποπληρώσουν σε βάθος δεκαετίας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να επιβαρύνονται με τόκους. Υπολογίζεται ότι σε σύνολο 150.000 αγροτών-φυσικών προσώπων, οι 36.000 έχουν συσσωρευμένες οφειλές που ξεπερνούν τα 74 εκατομμύρια. Ακόμη υψηλότερες, περίπου 86 εκατομμύρια ευρώ, είναι οι συσσωρευμένες οφειλές των 4.000 φορέων εγγείων βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ). Μάλιστα, το κόστος των τόκων που αναλαμβάνει το Δημόσιο είναι πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ αλλά οι αγρότες φαίνεται πως δεν έχουν πειστεί για τα οφέλη των ρυθμίσεων.

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: