Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία

Την μεγάλη ανατροπή στο Β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έκανε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, που κέρδισε την πρώτη θέση, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει και την πλειοψηφία (απαιτούνται 289 από τις 577 έδρες). Στη δεύτερη θέση πλασαρίστηκε το κόμμα του Μακρόν και στην τρίτη θέση η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, η οποία σάρωσε στον α’ γύρο.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας δόθηκαν τα τελικά αποτελέσματα του β’ γύρου των εκλογών, με τις έδρες να μοιράζονται ως εξής:

  • Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο – που αποτελείται από πέντε κόμματα του χώρου της αριστεράς και της οικολογίας – κατέλαβε στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες,
  • οι βουλευτές της παράταξης του Εμανουέλ Μακρόν παράταξης θα είναι 162
  • ενώ η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν κατέλαβε143 έδρες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε πως το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 66,63%.
H νύχτα, ωστόσο, στη Γαλλία δεν κύλησε ήρεμα, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια, κάποια σοβαρά, στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις.
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ στήθηκαν επίσης φλεγόμενα οδοφράγματα. Πολλά καταστήματα και τράπεζες στο κέντρο του Παρισιού είχαν αμπαρώσει τις βιτρίνες και τα παράθυρά τους, καθώς εκφράζονταν ανησυχίες για επεισόδια.

Κώστας Παναγιωτάκης
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: