Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Να αποσυρθεί το καταστροφικό ν/σ για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση

Νέα διαμαρτυρία σήμερα στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για την δήθεν «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» την απόσυρση του οποίο ζητά ο επιστημονικός κόσμος, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στις δομές απεξάρτησης, περισσότερα από 150 σωματεία και φορείς και πολλοί καλλιτέχνες.
Το πρωί πλήθος κόσμου από σωματεία και φορείς προχώρησε σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, καθώς το επίμαχο σχέδιο νόμο συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες, υγειονομικοί και άλλοι πολίτες, κατήγγειλαν το αντιδραστικό ν/σ τονίζοντας ότι οι διατάξεις του καταστρέφουν ό,τι έχει μείνει όρθιο στις δημόσιες υπηρεσίες των δύο ευαίσθητων τομέων.
Τόνισαν ότι το εκτρωματικό νομοσχέδιο θα οδηγήσει την ψυχική υγεία εκατό χρόνια πίσω και θα καταργήσει τα στεγνά προγράμματα. «Διαλύουν και κλείνουν δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρησης. Δεν θα τους αφήσουμε» έγραφε χαρακτηριστικά το πανό της ΟΕΝΓΕ.
Η Λεμονιά Φάκαρου, από το Δ.Σ. εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, επεσήμανε πως από την πρώτη στιγμή, που γνωστοποιήθηκαν οι προθέσεις του υπουργείου υγείας, οι αρμόδιοι φορείς έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους, και δεν θα σταματήσουν ακόμα και αν γίνει νόμος.
Σημειώνεται ότι με το ν/σ προβλέπεται η ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα (Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), η αναμόρφωση και το περιεχόμενο της ψυχικής υγείας και η δημιουργία ενός άλλου ιδιωτικού φορέα, του ΕΟΠΑΕ, όπου θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ (Αναλυτικότερα εδώ τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου).
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Χανιά. Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς πραγματοποίησαν στάση εργασίας μέχρι το μεσημέρι, ενώ την φωνή της ένωσε και η ΑΔΕΔΥ.
Το απόγευμα θα γίνει μία ακόμα συγκέντρωση-συναυλία στο Σύνταγμα στην οποία καλούν: Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Άνω», Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: