Άλλαξε η διαδικασία που οδηγεί στην απώλεια της ρύθμισης του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.
Η επίμαχη διάταξη που τροποποιείται αναφέρεται στις προϋποθέσεις που οδηγούν τον οφειλέτη εκτός ρύθμισης, ακόμη και αν καταστεί υπερήμερος σε έναν πιστωτή.
Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει ότι η σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλής, μπορεί να καταγγελθεί από οποιονδήποτε συμμετέχοντα πιστωτή, κατά το μέρος που τον αφορά, εάν συντρέχει οποιοσδήποτε από τους ακόλουθους λόγους:
- Ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος ως προς καταβολές που προβλέπονται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης, προς τον συγκεκριμένο Συμμετέχοντα Πιστωτή, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά είτε την αξία του ισόποσου τριών (3) μηνιαίων δόσεων, είτε την αξία τουλάχιστον τρία τοις εκατό (3%) του συνολικά οφειλομένου ποσού προς τον ως άνω Συμμετέχοντα Πιστωτή, σύμφωνα με την επιτευχθείσα ρύθμιση.
- Η σύμβαση ρύθμισης βασίστηκε, άμεσα ή έμμεσα, σε ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις ή στοιχεία που υπέβαλε οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο αιτών - οφειλέτης ή/και συνοφειλέτες του καθώς και μέλη της.
- Έχει υποβληθεί αίτηση πτώχευσης κατά του οφειλέτη ή/και συνοφειλέτη ή έχει υποβληθεί δήλωση του οφειλέτη ή/και συνοφειλέτη ότι αναστέλλει τις πληρωμές του ή επισπεύδεται εκτέλεση κατά περιουσιακών του οφειλέτη ή/και συνοφειλέτη ή επίκειται η λήψη δικαστικών μέτρων κατ' του οφειλέτη ή/και συνοφειλέτη στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας αφερεγγυότητας.
Αυξάνεται το ενδιαφέρον, αλλά…
Από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως οι αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ανήλθαν σε 6,7 δισ. ευρώ και αφορούν σε 19.223 οφειλέτες.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών για φυσικά πρόσωπα ξεκίνησε το 2021 και σε αυτόν μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες με χρέη άνω των 10.000 ευρώ και εφόσον, αιτιολογείται επιδείνωση στην οικονομική τους κατάσταση, κατά τουλάχιστον 20%.
Με τις πρόσφατες αλλαγές έχει αρθεί ο όρος που απαγόρευε την υπαγωγή στον μηχανισμό σε οφειλέτες που χρωστούσαν ποσοστό άνω του 90% των συνολικών οφειλών τους σε έναν φορέα.
Έτσι, μπορεί κανείς να κάνει αίτηση για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ακόμα κι αν το σύνολο των χρεών του αφορά μόνο διοικητικά πρόστιμα προς την ΑΑΔΕ, ή μόνο τον ΕΦΚΑ κ.λπ.
Αναλόγως το ύψος του συνολικού χρέους και τη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, το ποσό της συνολικής οφειλής μπορεί να αποπληρωθεί από 240 έως και 420 μήνες.
Πηγή: sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου