Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Σάλος με τα αναδρομικά χαράτσια

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Καταγγελίες ΓΣΕΒΕΕ και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για «συμπληρωματικούς λογαριασμούς» ρεύματος σε επαγγελματίες, από τους οποίους ζητούν πίσω κρατικές επιδοτήσεις που δόθηκαν το 2022 και το 2023.
Σιγήν ιχθύος τηρούσε μέχρι χθες το βράδυ η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και οι πάροχοι ρεύματος για τα αναδρομικά «ραβασάκια» που φτάνουν σε εκατοντάδες επαγγελματίες με πρόσθετες, επιπλέον χρεώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, με τους οποίους ζητούνται πίσω ποσά που είχαν απο-χρεωθεί ως κρατική επιδότηση το 2022 και το 2023. Από προχθές Τετάρτη (10/7) είναι στα γραφεία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιστολή διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, οι συμπληρωματικοί λογαριασμοί ενέργειας που στέλνονται σε –προφανώς εμβρόντητους– επαγγελματίες βασίζονται σε Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2024, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, και με την οποία δίνεται στους παρόχους ενέργειας η δυνατότητα να ζητήσουν πίσω ποσά που αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023. Το ύψος της επιδότησης έφτανε τα 800 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, χωρίς όμως τη σχετική έγκριση από την Ε.Ε..
«Το εξοργιστικό και παράδοξο είναι πως, ενώ η κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα, δεν φρόντισε να καλύψει το ποσό αυτό από τον κρατικό προϋπολογισμό ή μέσω των παρόχων που παρουσιάζουν υπερκέρδη ή με κάποιο συνδυασμό αυτών των πηγών», σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ. Χθες επανήλθε στο θέμα και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, που κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία να ανακαλέσουν άμεσα τη απόφαση που επιτρέπει στους παρόχους τα αναδρομικά χαράτσια.
«Υπάρχουν περιπτώσεις μελών μας που καλούνται να πληρώσουν σε παρόχους εκατοντάδες ευρώ και μάλιστα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών», τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου που διατυπώνει τις παρακάτω εύλογες απορίες:
● Ολοι αυτοί οι οφειλέτες είχαν ενημερωθεί με όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτά τα ποσά θα γίνουν απαιτητά;
● Το ίδιο το κράτος δεν φρόντισε για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω επιδότησης;
● Πόσο ηθικό είναι να ζητείται από έναν επαγγελματία να εξοφλήσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό; Αναρωτήθηκε κανείς αν αυτός ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα εμπρόθεσμης πληρωμής του όποιου ποσού;
● Από τη στιγμή που η κυβέρνηση κάποια στιγμή έμαθε ότι δεν υπήρχε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους οφειλέτες;
Το νέο αλαλούμ με τους λογαριασμούς ρεύματος και τα αναδρομικά χαράτσια σε επαγγελματίες και αγρότες προέκυψε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να νομοθετήσει τη διαδικασία και τους όρους κρατικής επιδότησης, περιμένοντας και την τελική έγκριση της Κομισιόν, αλλά ταυτόχρονα για να κατευνάσει το τσουνάμι κοινωνικών αντιδράσεων από τις εξωφρενικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ενθάρρυνε τους παρόχους ρεύματος να προκαταβάλουν κατά προσέγγιση τις επιδοτήσεις, προφανώς με την υπόρρητη ή ρητή υπόσχεση ότι η «γενναιοδωρία» τους θα αποζημιωθεί και το κενό θα καλυφθεί σε δεύτερο χρόνο. Το γεγονός ότι ο χρόνος αυτός είναι μετεκλογικός, είναι απλή σύμπτωση.
Μέχρι χθες το βράδυ, εκτός από την κυβέρνηση, σιωπούσαν και οι πάροχοι ρεύματος για τις καταγγελίες της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, που συνοδεύονται από την ανάλογη τεκμηρίωση από «συμπληρωματικούς λογαριασμούς», δείγματα των οποίων δημοσιεύουμε. Με την ένδειξη «έκτακτος λογαριασμός» η ΔΕΗ, και όχι μόνο αυτή, έχει αποστείλει εκατοντάδες λογαριασμούς που ζητούν επιστροφή επιδοτήσεων για την περίοδο Φεβρουάριος 2022-Δεκέμβριος 2023 (Βλέπε φωτό).
Έμπλεξαν τα… νούμερά τους για τα ραβασάκια σε χιλιάδες επιχειρήσεις
Μετά από καθυστέρηση ημερών η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ζητείται από επαγγελματίες να επιστρέψουν χρήματα από την κρατική επιδότηση και… διαψεύδει με μπερδεμένα νούμερα.
Χρειάστηκε να περάσουν λίγα 24ωρα αφωνίας και να δημιουργηθεί πραγματικός σάλος με τις διαμαρτυρίες επαγγελματιών, φορέων και κομμάτων προκειμένου να αναγκαστεί η κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το σοβαρό ζήτημα με τα φουσκωμένα ραβασάκια σε λογαριασμούς ρεύματος.
Μετά τις επίσημες διαμαρτυρίες από τη ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αλλά και την παρέμβαση της «Εφημερίδας των Συντακτών» με σημερινό της ρεπορτάζ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδέησε να τοποθετηθεί αρμοδίως.
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό κι αφού παραδέχθηκε ότι ζητείται από επιχειρήσεις η επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος (επανυπολογισμός είναι η λέξη που χρησιμοποίησε), υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ποσό που είναι λιγότερο των 2 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστραφεί και αφορά σε λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις. Επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία από τους παρόχους.
Ο υπουργός, ακόμη, έσπευσε να βαφτίσει «εισαγόμενες» και τις τωρινές αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια του ρεύματος υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα προέκυψε από blackout σε χώρες των Βαλκανίων, από προβλήματα στην Ουγγαρία και από… άλλα προβλήματα που καταγράφηκαν στη Βουλγαρία.
Κοινώς η κυβέρνηση πάλι τα έχει κάνει όλα καλά και φταίνε οι άλλοι.
Τα νούμερα του Μαρινάκη
Την ίδια στιγμή, πάντως, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος θέλησε να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την παραίτηση του Κωστή Χατζηδάκη. Ο Παύλος Μαρινάκης, αφού χρησιμοποίησε μειωτικούς χαρακτηρισμούς για την Κουμουνδούρου έσπευσε να δώσει τα δικά του στοιχεία, κάνοντας λόγο για λιγότερες από 2.200 επιχειρήσεις από τις οποίες απαιτείται η επιστροφή ποσού λιγότερου από 970.000 ευρώ.
Κάπου δεν… ταιριάζουν τα νούμερα για την κυβέρνηση, αλλά αυτό που μένει είναι ότι ορισμένοι επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν ποσά, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφήμιζε το 2022 και το 2023 ως σημαντική παρέμβαση αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας.
Ανταπάντηση ΣΥΡΙΖΑ
Η Κουμουνδούρου επανήλθε επιμένοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους επαγγελματίες, αλλά και λύσεις στο «πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε».
Αναλυτικά:
Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί είναι το αν θα μας γυρίσει ή όχι την πλάτη του ο κ. Μαρινάκης ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση οφείλει αφενός να δώσει εξηγήσεις πρωτίστως στους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους ζητάει χρήματα πίσω που η ίδια έδωσε, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Και, αφετέρου, να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, λόγω της ανικανότητας της.
Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αντιμετωπίζονται με την προπαγάνδα περί «λαϊκισμού», ούτε και με ανέξοδες επιδείξεις δήθεν ανωτερότητας, οι οποίες υποδηλώνουν πανικό. 

Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: