Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Εξαήμερη εργασία

Μάλλον έχει μείνει στο παρελθόν, ίσως να έχει ξεχάσει να ενημερωθεί για τις νέες τάσεις, ίσως να μην ξέρει τι της γίνεται. Ο λόγος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που επαναφέρει δειλά δειλά -και μουλωχτά- την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας όταν όλες σχεδόν οι ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε. κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, δοκιμάζοντας την τετραήμερη με αμετάβλητες τις αποδοχές.
Οι ενδείξεις από τα πιλοτικά προγράμματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία υποδεικνύουν ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες προσωπικού, να μειώσει τις απουσίες των εργαζομένων και βέβαια να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους όπως και τα οικονομικά της επιχείρησης.
Με άλλα λόγια, από την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κερδίζουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι εργοδότες. Τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης δοκιμής από το συμβούλιο της τοπικής περιφέρειας του South Cambridgeshire στη Βρετανία που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές μέρες ήταν εντυπωσιακά ως προς την απόδοση των εργαζομένων, την ευημερία και τη διατήρηση των εργασιακών τομέων στους οποίους εφαρμόστηκε.
Λιγότεροι υπάλληλοι αποκομιδής σκουπιδιών παραιτήθηκαν απ’ ό,τι συνήθως, οι αποφάσεις σχεδιασμού ήταν ταχύτερες, οι κλήσεις απαντήθηκαν πιο γρήγορα, ενώ εξοικονομήθηκαν σε έναν χρόνο πάνω από 370 χιλιάδες λίρες. Από τους 24 τομείς εργασίας που αναλύθηκαν 11 τομείς βελτίωσαν την απόδοσή τους, 11 είχαν μικρή ή καθόλου αλλαγή, ενώ μόνο 2 τομείς επιδεινώθηκαν ελαφρά.
Ας σημειωθεί ότι σε ένα άλλο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στη Βρετανία νωρίτερα 51 από τις 64 επιχειρήσεις που συμμετείχαν αποφάσισαν να συνεχίσουν την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή της. Υπό το πρίσμα αυτό το να προτάσσει κανείς σήμερα την εξαήμερη (και φτηνή) εργασία είναι όχι μόνο απάνθρωπο για τους εργαζόμενους, αλλά αντιπαραγωγικό και αντίθετο με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών... Ε;

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: