Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΠΕΔΚΜ: «Πηγαίνουμε σε μια νέα γενιά χρεοκοπημένων δήμων» - Κραυγή αγωνίας δημάρχων

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) με τους δημάρχους να ζητούν την στήριξη από την κυβέρνηση την ώρα που τα κόστη αυξάνονται σε καθημερινή βάση.
Συγκεκριμένα, στην τακτική συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ το μεσημέρι της Τετάρτης συζητήθηκαν τα ζητήματα της στελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών και της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε πως όλοι οι δήμοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Συγκεκριμένα σημείωσε: «Ακούω το ζήτημα των οικονομικών των ΟΤΑ από όλους τους συναδέλφους μας εδώ και έξι μήνες. Είναι τεράστιο το πρόβλημα με τα οικονομικά. Ζητούμε τη συνδρομή της κυβέρνησης, της πολιτείας, του υπουργείου Εσωτερικών, διότι δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος, αλλά δεν θα βγουν οι Προϋπολογισμοί του τρέχοντος έτους. Ενώ ξεκινήσαμε με άλλους οιωνούς τη νέα θητεία, ξαφνικά είχαμε αυξήσεις στο κόστος της μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων, που όλοι τις χαιρετίσαμε, γιατί είχαν να πάρουν δέκα χρόνια αυξήσεις, λόγω τω μνημονίων 10%, αλλά το 100% αυτών το πληρώνουμε εμείς από τους προϋπολογισμούς μας. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ επιπλέον που να καλύπτει το μισθολογικό κόστος».
Στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη χαρακτηριστικά το μισθολογικό κόστος αγγίζει τα 1,2 εκατ. ευρω ετησίως. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι το κόστος του τέλους ταφής απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Καϊτεζίδη: «Ξαφνικά μετά από 12 χρόνια, επειδή παρατείνονταν το μέτρο, η υποχρέωση αυτή μπήκε στους δήμους.Για το δικό μας δήμο είναι στα 700.000 ευρώ κάθε χρόνο για το τέλος. Φτάνουμε συνολικά τα 2 εκατ. ευρώ. Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στον ΦΟΔΣΑ μάς επιβάρυνε επιπλέον 700.000 ευρώ. Άρα, γίνεται αντιληπτό ότι είναι χρήματα που λειπουν από τα ταμεία των δήμων. Επίσης με τις συγχωνεύσεις των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ που ήρθαν στους δήμους, ήρθαν και όλες οι υποχρεώσεις τους και οι προμηθευτές και οι πάσης φύσεως υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα το ενεργειακό κόστος παραμένει πολύ ψηλό και επιβαρύνει τα λειτουργικά των δήμων».
Δείτε δηλώσεις του κ. Καϊτεζίδη, στο karfitsa.gr:


Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης επεσήμανε από την πλευρά του χαρακτηριστικά ότι «πάμε σε μια νέα γενιά χρεοκοπημένων δήμων».
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, μιλώντας για τα τέλη ταφής σημειώνει πως έχουν επιβαρύνει τα οικονομικά του δήμου παρότι υπήρξε πρόβλεψη για αύξηση στα ανταποδοτικά. «Είδαμε όμως ότι ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί. Δεν θα φτάσουν αυτές οι αυξήσεις για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα. Και το λειτουργικό κόστος από τις αυξήσεις στη μισθοδοσία και τα ανταλλακτικά, αλλά και τα καύσιμα, συν το ότι έχει επιβαρυνθεί το κόστος των απορριμμάτων σε ό,τι αφορά τον ΦΟΔΣΑ και τα τέλη ταφής, όλα αυτά εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό ενός δήμου. Παρόλα αυτά έχουμε κι έναν εκβιασμό από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε ό,τι αφορά τους μπλε κάδους. Υποχρεώνουν τους δήμους να υπογράψουν τη σύμβαση τύπου Β, η οποία σύμβαση προτρέπει τους δήμους να πάνε σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με τα Κέντρα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, κάτι που δεν προέβλεπε η πρώτη σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί. Εμείς θέλουμε να πάμε οργανωμένα, όλοι μαζί, σε μία συγκεκριμένη σύμβαση με τα ΚΔΑΥ για να μπορέσουμε να βγούμε οικονομικά», είπε συγκεκριμένα.

Νίκος Κοκκινόπουλος
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: