Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Μυρίζει... μπαρούτι στο Αγιον Ορος!

Η ΕΛ.ΑΣ. ζητά έγκριση από την ιερά επιστασία και τις διοικήσεις των μοναστηριών για επιχείρηση «έξωσης» των ζηλωτών μοναχών από τη Μονή Εσφιγμένου. ● Μέχρι και μολότοφ έχει πέσει στο παρελθόν σε προσπάθεια εκκένωσης, καθώς οι σκληροπυρηνικοί καλόγεροι και οι υποστηρικτές τους πορεύονται με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος».
Αναστάτωση έχει προκαλέσει ένα έγγραφο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στη μοναστική Πολιτεία του Αγίου Ορους, καθώς ζητεί από την ιερά επιστασία και τις διοικήσεις των μοναστηριών τη συνεργασία τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση... εξώσεων! Το έγγραφο ερμηνεύεται ως απόπειρα βίαιης απομάκρυνσης των ζηλωτών μοναχών από τη Μονή Εσφιγμένου και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχία για το τι ακριβώς θα συμβεί.
Η υπόθεση της Μονής Εσφιγμένου είναι λίγο πολύ γνωστή κι εντάσσεται στην πολυετή διαμάχη μεταξύ Παλαιάς και Νέας Αδελφότητας των Εσφιγμενιτών μοναχών. Η Νέα Αδελφότητα μοναχών συγκροτήθηκε με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους το 2005 και έκτοτε θεωρείται η νόμιμη, αλλά η παλαιά αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται κατά καιρούς εντάσεις και επεισόδια.
Η διαμάχη της παλαιάς αδελφότητας με την ιερά κοινότητα του Αγίου Ορους ξεκινάει από το 1965, όταν ο τότε οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας συμπροσευχήθηκε στα Ιεροσόλυμα με τον πάπα Παύλο Στ'. Η προσέγγιση αυτή Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας προκάλεσε την οργή των Εσφιγμενιτών, οι οποίοι από το 1972 έπαψαν να μνημονεύουν στην προσευχή τους τον οικουμενικό πατριάρχη και αποχώρησαν από την ιερά κοινότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες κηρύχθηκαν σχισματικοί.
Κατά καιρούς σημειώθηκαν εντάσεις και επεισόδια που κατέληξαν στη Δικαιοσύνη. Το πιο σοβαρό επεισόδιο αφορά τη ρίψη μολότοφ τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Μονής, στις Καρυές, από δικαστικό επιμελητή συνοδεία μιας μικρής μπουλντόζας. Γι’ αυτό το επεισόδιο, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, το 2019, καταδίκασε σε κάθειρξη 17 ετών έναν μοναχό, ενώ επέβαλε την ίδια ποινή στον ηγούμενο των Εσφιγμενιτών ζηλωτών μοναχών, Μεθόδιο, για ηθική αυτουργία στις πράξεις της έκρηξης, της κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών. Με την ίδια απόφαση, άλλοι έξι μοναχοί της παλαιάς αδελφότητας της μονής Εσφιγμένου καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια και τους επιβλήθηκε συνολική κάθειρξη 9 ετών και 6 μηνών. Ωστόσο, δεν συνελήφθησαν ούτε φυλακίστηκαν ποτέ, καθώς δεν παρέστησαν αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, αλλά διά πληρεξουσίων δικηγόρων.
Τώρα, αίσθηση προκαλεί ότι η αστυνομία αποφάσισε να εκκενώσει το μοναστήρι και πιθανώς να εκτελέσει και τη δικαστική απόφαση! «Με την παρούσα επιστολή αιτούμεθα την οργανωτική και ευρύτερη στήριξη για την είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα ικανού αριθμού αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου η υπηρεσία μας να ανταποκριθεί άμεσα και με επιχειρησιακή ακρίβεια σε αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής για την εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγειορίτικης Πολιτείας», αναφέρει το σχετικό αστυνομικό έγγραφο με ημερομηνία 16/7/2024.
Ιερός... προβληματισμός

Παρότι για την ιερά κοινότητα η παλαιά αδελφότητα της Εσφιγμένου αποτελεί «αγκάθι», σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αστυνομική επιχείρηση! Αγιορείτες μοναχοί σχολίαζαν σχετικά ότι «μια αστυνομική επιχείρηση δεν πρέπει να δημοσιοποιείται και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο γιατί προκαλεί αντιδράσεις», κάνοντας λόγο για «αρκετά ασαφή επιστολή ως προς τον χρόνο και τον αριθμό των αστυνομικών και των οχημάτων που θα εισέλθουν»... Και συμπλήρωναν με νόημα πως «η ηρεμία και η τάξη στο Περιβόλι της Παναγίας δεν πρέπει να διαταράσσεται από ενέργειες που προκαλούν αντιδράσεις».
Μάλλον οι καλόγεροι δεν έχουν άδικο. Ηδη την περασμένη Κυριακή δεκάδες πιστοί που πρόσκεινται στην παλαιά αδελφότητα της Εσφιγμένου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην Ουρανούπολη, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αστυνομική επέμβαση αστυνομικών στο Αγιο Ορος, με σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος»...

Νίκος Φωτόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: