Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Μια φοιτητική κατοικία κοστίζει περίπου το 70% ενός μηνιαίου μισθού!

Σε Γολγοθά έχει μετατραπεί η αναζήτηση φοιτητικής στέγης για τους γονείς και τους εν δυνάμει σπουδαστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!
Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού.
Οι φοιτητικές κατοικίες είναι δυσεύρετες, ενώ οι τιμές για λίγα τετραγωνικά, ακόμη και μιας γκαρσονιέρας, είναι στα ύψη.
Μάλιστα, το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 19% και σε σχέση με 10 χρόνια πριν στο 63%.
Ο προϋπολογισμός των 400€/μήνα ως έξοδο για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας, αφορά κυρίως κατοικίες έως 25τμ ανακαινισμένες ή/και μη ανακαινισμένες κατοικίες έως 30-35τμ.
Ενδεικτικά για 35 τ.μ. στο Γουδί ξεκινούν από 460 ευρώ. Τα μεγαλύτερα ακίνητα άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή του Ζωγράφου ξεκινάνε από 550 ευρώ και φτάνουν τα 700, ενώ στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης για μια γκαρσονιέρα αρχίζει από 400 ευρώ και φθάνει τα 600.
Στα Πετράλωνα το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 550 ευρώ/μήνα έως 750 ευρώ/μήνα.
Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35 τμ στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 480 ευρώ/μήνα, έως και 600€/μήνα για διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο κόστος μίσθωσης κατοικίας 40 τμ-50τμ, κυμαίνεται από 600 ευρώ αν πρόκειται για πλήρως ανακαινισμένο διαμέρισμα ή/και νεόδμητο έως και 750 ευρώ αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.
Στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 40 τμ-50τμ κυμαίνεται από 450 ευρώ/μήνα έως και 700 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυσκευές.
Τα ακίνητα είναι πλέον «χρυσάφι» και αρκετοί αδυνατούν να πληρώσουν μόνοι τους το μίσθωμα. Έτσι όσο οι τιμές παραμένουν στα ύψη η συγκατοίκηση γίνεται αναγκαιότητα. Ωστόσο, η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησης φαίνεται να έχει επηρεάσει τις μέσες τιμές ενοικίου για φοιτητικές κατοικίες με περισσότερα από 1 υπνοδωμάτια.
Στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο στις φοιτητικές εστίες φτάνει τα 10 ευρώ. «Άλμα» 16% έχουν παρουσιάσει οι αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα, με το τετραγωνικό μέτρο να ενοικιάζεται στα 11€/τ.μ..
Την πρώτη θέση στις τιμές συνεχίζει να κρατάει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είναι και πολύ κοντά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με μέση ζητούμενη τιμή τα 12€/τ.μ. Αυξητική είναι η τάση που παρατηρείται ακόμα και στις περιοχές που θεωρούνται οι πιο οικονομικές, καθώς σε Σταυρούπολη και Εύοσμο η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών αυξήθηκε κατά 10% και 8% αντιστοίχως.
Η κατάσταση φαίνεται να έχει φθάσει στο απροχώρητο γι αυτό και μεγάλες επενδυτικές εταιρείες στρέφουν πλέον την προσοχή τους στον τομέα της ανάπτυξης συγκροτημάτων φοιτητικών κατοικιών, όχι μόνο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές με έντονη φοιτητική παρουσία, όπως η Ξάνθη.
Ειδικότερα, η Dimand στο εργοστάσιο της Softex, στην περιοχή του Βοτανικού, κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προχωρά στη κατασκευή φοιτητικών κατοικιών που θα απευθύνονται όχι μόνο τους φοιτητές του Γεωπονικού αλλά και του ιδιωτικού πανεπιστημίου!
Την ίδια ωρα, το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας που σχεδιάζει να δημιουργήσει παράρτημα στην Ελλάδα μελετά και την κατασκευή φοιτητικής εστίας με τη συνεργασία μεγάλης εταιρείας του χώρου των κατασκευών.
Τέλος, νέο συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών κατασκευάζεται, στην Ξάνθη, το οποίο θα έχει δυναμικότητα 102 διαμερισμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει ήδη στην κατοχή της τρία φοιτητικά συγκροτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Προς ώρας πάντως οι φοιτητές πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τους όρους των συμβολαίων μίσθωσης. Πολλές φορές, οι όροι είναι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, όπως η υποχρέωση καταβολής όλων των ενοικίων σε περίπτωση πρόωρης λήξης της μίσθωσης. Είναι σημαντικό να μην υπογράφονται όροι που δεν είναι κατανοητοί ή αποδεκτοί. Επιπλέον, η αναζήτηση στέγης συχνά συνοδεύεται από την ανάγκη αποφυγής απατεώνων, όπως ψευτομεσίτες, που ζητούν προκαταβολές χωρίς να προσφέρουν πραγματική βοήθεια.
Να σημειωθεί ότι η Λάρισα φέτος απέκτησε και Σύλλογο Μεσιτών. Καλό είναι όσοι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με μεσίτη, να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο. Οι φοιτητές και οι γονείς πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να μην προκαταβάλουν χρήματα χωρίς σαφείς και εγγυημένες υπηρεσίες.

Αντριάνα Βασιλά
Πηγή: topontini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: