Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Ας διαλέξουμε το off

Οποια ώρα και αν την ανοίξεις, διαπίστωση κοινή ότι η τηλεόρασή μας δεν βλέπεται. Γενικά το «σύστημα» είναι για χρόνια σε κρίση με ένα τηλεοπτικό μοντέλο μοναδικό. Διερωτάται κανείς, υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα με τόσο μονοθεματικά δελτία ειδήσεων που οι συζητήσεις καφενείου να μοιάζουν με όαση;
Σύμπασα η κοινή γνώμη, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο, εξεγείρεται για το ύφος, το ήθος και τις προτεραιότητες όχι μόνο της τηλεοπτικής ενημέρωσης αλλά και των προγραμμάτων.
Από πολιτικής πλευράς είναι πλέον παραδεκτό απ' όλους ότι αυτή έγκειται στο να τιθασεύσει, να νεκρώσει τις μάζες, την ικανότητα κρίσης, την καλαισθησία, τις όποιες ιδέες. Το πράγμα έχει παραγίνει γιατί μιλάμε πλέον για πολιτιστικό εκμαυλισμό και πνευματική αποβλάκωση με την τόση χυδαιότητα.
Δυστυχώς ο ανεύθυνος λαϊκισμός πέρασε και στον Τύπο με έλλειμμα ενημέρωσης, έλλειμμα δημοσιογραφίας (λίγες οι εξαιρέσεις) αλλά και ταυτόχρονη επικράτηση μιας ακατάσχετης αθλιότητας που έχει διαβρώσει τόσο βαθιά τα ΜΜΕ.
Τόσο πολύ που μιλάμε για σαπίλα όταν σχεδόν όλα τα δελτία απόψεων κολυμπάνε σ' ένα πρωτοφανές ξεκατίνιασμα. Προσφέρονται τα αμέτρητα εγκλήματα, η διακίνηση ναρκωτικών με ξεκαθάρισμα λογαριασμών, όπως μας λένε, οι συζυγοκτονίες και νέο «φρούτο» η ενδοοικογενειακή βία (ας είναι καλά η τόσο μεγάλη κατάπτωση των αξιών, της όποιας ποιότητας ζωής), οι βιασμοί, η εκμετάλλευση ανηλίκων (!), οι συμμορίες παντός είδους και προέλευσης, η άνευ προηγουμένου διαφθορά με τους όποιους εκβιασμούς της. Μια Ελλάδα χωρίς αρμούς πλέον, με τα άξια παιδιά της στα ξένα κι ένα δημογραφικό πρόβλημα που με τις εξελίξεις στην τεχνολογία φαντάζει η μεγαλύτερη απειλή μαζί με την κλιματική κρίση (καταστροφή κάθε κοινωνικής συνοχής).
Επεσαν με τα μούτρα οι νέοι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας, ό,τι μπορέσουν και περισώσουν απ' αυτή την πρωτόγνωρη πτώση-κατάπτωση μ' αυτή τη Δικαιοσύνη, με αυτό το Σωφρονιστικό!
Οταν τα κανάλια, τα ΜΜΕ γενικά, αποφασίζουν όπως ξέρουμε. Οταν η δεοντολογία πάει «περίπατο». Και τελευταία με ατέλειωτες απ' ό,τι φαίνεται τηλεδίκες και τηλεαποφάσεις επιπέδου Αρείου Πάγου και με τους νέους κώδικες μέχρι και πριν δουν το φως τους ακόμα! Διερωτάται κανείς πόσα πολλά είναι αυτά τα κέρδη; Υπάρχει άραγε κάποια διέξοδος από αυτή την κρίση, όταν από την άλλη πλευρά δεν διαφαίνονται κάποιες ριζικές αλλαγές από το πολιτικό σύστημα; Ενα κάποιο βήμα, μια αχτίδα φωτός - ελπίδα μέσα σε αυτές τις μαύρες συνθήκες κοινωνικού κατακερματισμού.
Αρτος και θεάματα, «αίμα και σπέρμα». Κιχ για τη φτωχοποίηση (εξαθλίωση συνταξιούχων, ενοίκια στα ύψη -χωρίς υποδομές-, ανασφάλεια, αγροτιά στο έλεος του Θεού μ' αυτή την πρωτόγνωρη κλιματική κρίση - να σου βράσω χρόνια τώρα την ΚΑΠ αυτής της αχαρακτήριστης Ε.Ε.!).
Χρόνια τώρα ο χώρος των ΜΜΕ βρίσκεται στο απυρόβλητο. Το ΕΣΡ δεν μπορεί, η ΕΣΗΕΑ παρατηρητής και έτσι τα κανάλια οργιάζουν, με τη δεοντολογία να πηγαίνει περίπατο. Λάθη που τα πληρώνουμε χρόνια μαζί με αυτή την πολιτική - πολιτικούς που νοσούν μόνιμα.
Για τους ακαδημαϊκούς, τους ανθρώπους του πνεύματος, καλά τώρα... άλλωστε γέρασαν και οι νέοι - οι μισοί κάτω από τη βάση στην Παιδεία που «επιτέλους» ιδιωτικοποιείται!
Τελικά ποιος θα βάλει φρένο σε αυτή την τηλεκατηφόρα με τα «χιλιάδες» σίριαλ (ούτε οι ίδιοι που παίζουν και πληρώνονται απ' αυτά δεν τα βλέπουν!); Γιατί είναι και θέμα παιδείας οι επιλογές των ίδιων των καναλιών. Μας δείχνουν ξεκάθαρα τον δρόμο και αυτός δεν είναι άλλος από το ότι υπάρχουν τόσα άλλα πιο πολύτιμα από τον τηλεοπτικό χρόνο.
Η ζωή που τρέχει και δεν έχει επαναλήψεις. Ας διαλέξουμε λοιπόν το off, τελεία και παύλα.

Γιάννης Κορδής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: