Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Άπληστοι δισεκατομμυριούχοι

Οι δικηγόροι της οικογένειας Hinduja δεν αρνήθηκαν ότι οι αμοιβές των υπηρετών ήταν χαμηλές, αλλά ισχυρίστηκαν ότι στις εξευτελιστικές αμοιβές θα έπρεπε να συνυπολογιστούν το κατάλυμα και το φαγητό που οι υπηρέτες απολάμβαναν από την οικογένεια δωρεάν | Martial Trezzini/Keystone via AP

  • Κρίθηκαν ένοχοι για εκμετάλλευση και παράνομη απασχόληση εργαζομένων
Η πλουσιότερη οικογένεια της Βρετανίας πλήρωνε τους προσωπικούς Ινδούς υπηρέτες της στην κατοικία της στη Γενεύη λιγότερο από το 1/10 του ημερομισθίου που ορίζει η ελβετική νομοθεσία και σίγουρα λιγότερα από όσο ξόδευε καθημερινά για τον... σκύλο της.Η οικογένειά τους είναι η πλουσιότερη της Βρετανίας, αυτοί ωστόσο δεν δίστασαν να πληρώνουν τους υπηρέτες τους για καθημερινή εργασία 18 ωρών λιγότερα απ’ όσα ξοδεύουν για τον σκύλο τους!
Ο λόγος για τον Prakash και την Kamal Hinduja, τον γιο τους Ajay και τη σύζυγό του Namrata, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι από ελβετικό δικαστήριο τις προηγούμενες ημέρες για εκμετάλλευση και παράνομη απασχόληση εργαζομένων, εισπράττοντας ποινές φυλάκισης μεταξύ 4 και 4,5 ετών. Αθωώθηκαν αντίθετα για τη σοβαρότερη κατηγορία, της εμπορίας ανθρώπων.
Ο Prakash Hinduja, πρόεδρος των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του πολυσχιδούς ομίλου επιχειρήσεων Hindujas, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ευρώπης. Η περιουσία του ξεπερνά τα 37 δισ. στερλίνες και προέρχεται κυρίως από τις δραστηριότητες του ομίλου της οικογένειας του σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τραπεζικές υπηρεσίες. Είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Raffles» στο Λονδίνο, ενώ διαθέτει πολυτελείς κατοικίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Μονακό, την Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε μια από αυτές τις κατοικίες στην πλούσια γειτονιά Cologne της Γενεύης, η οικογένεια του Prakash είχε φέρει όπως συνήθιζε τρεις υπηρέτες από την Ινδία για να φροντίζουν τα παιδιά και το νοικοκυριό τους. Παρά τα αμύθητα πλούτη τους, οι Hinduja πλήρωναν τους υπηρέτες μόλις 8 δολάρια για 18 ώρες εργασίας ημερησίως, λιγότερο από το 1/10 του ημερομισθίου που ορίζει η ελβετική νομοθεσία. Είχαν επίσης κατάσχει τα διαβατήριά τους, ενώ σπάνια τους επέτρεπαν να φεύγουν από το σπίτι. Τους είχαν δηλαδή περίπου σαν σκλάβους.
Στη διάρκεια της δίκης ο δημόσιος κατήγορος και ένας από τους πιο διάσημους εισαγγελείς της Γενεύης, ο Yves Bertossa, αποκάλυψε ότι η οικογένεια ξόδευε σχεδόν 10.000 δολάρια το χρόνο για τον σκύλο της, πολύ περισσότερα από όσα κατέβαλλε στους υπηρέτες της. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της οικογένειας Hinduja δεν αρνήθηκαν ότι οι αμοιβές των υπηρετών ήταν χαμηλές. Ισχυρίστηκαν ωστόσο –οι αθεόφοβοι– ότι στις εξευτελιστικές αμοιβές θα έπρεπε να συνυπολογιστούν το κατάλυμα και το φαγητό, που οι υπηρέτες απολάμβαναν από την οικογένεια δωρεάν! Οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν αρκέστηκαν σε αυτό. Αντέτειναν επίσης στην κατηγορία των πολλών ωρών απασχόλησης ότι η παρακολούθηση μιας ταινίας με τα παιδιά των Hinduja δεν μπορούσε πραγματικά να χαρακτηριστεί ως εργασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρεσβύτεροι Hinduja –Prakash και Kamal– δεν παρευρέθηκαν στο δικαστήριο επικαλούμενοι λόγους υγείας. Ο Ajay και η Namrata παρευρέθηκαν αλλά δεν ήταν εκεί για να ακούσουν την ετυμηγορία. Μετά την ετυμηγορία, η εισαγγελία ζήτησε άμεση εντολή κράτησης για το νεότερο ζευγάρι Hinduja, αλλά ο δικαστής απέρριψε το αίτημα. Η υπεράσπιση είπε ότι ο Kamal Hinduja νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Μονακό και ότι τα άλλα τρία μέλη της οικογένειάς του βρίσκονταν δίπλα στο κρεβάτι του.
Πρωτοπορεί η Ελβετία
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η Γενεύη, ένας κόμβος διεθνών οργανισμών, καθώς και των πλουσίων της υφηλίου βρίσκεται στο επίκεντρο για κακομεταχείριση εργαζομένων. Το 2008, ο Hannibal Gaddafi, γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Muammar Gaddafi, συνελήφθη στο ξενοδοχείο του στη Γενεύη από την αστυνομία μετά από πληροφορίες ότι αυτός και η σύζυγός του χτυπούσαν τους υπηρέτες τους, μεταξύ άλλων με μια κρεμάστρα. Η υπόθεση αποσύρθηκε αργότερα, αλλά προκάλεσε τεράστια διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ελβετίας και Λιβύης, με δύο Ελβετούς πολίτες να συλλαμβάνονται στην Τρίπολη ως αντίποινα. Πέρυσι επίσης, τέσσερις οικιακές βοηθοί από τις Φιλιππίνες μήνυσαν μια από τις διπλωματικές αποστολές της Γενεύης στα Ηνωμένα Εθνη, ισχυριζόμενες ότι δεν είχαν πληρωθεί για χρόνια.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: